Connect with us

Ce spun despre Iași Foster + Partners, Zaha Hadid Architects, MVRDV şi UNStudio, arhitecții care desenează oraşele viitorului

Articol susținut de IULIUS

Local

Ce spun despre Iași Foster + Partners, Zaha Hadid Architects, MVRDV şi UNStudio, arhitecții care desenează oraşele viitorului

Începând cu 30 iunie și până pe 14 iulie 2022, vor fi expuse soluțiile celor patru mari birouri internaţionale de arhitectură pentru noul proiect pe care IULIUS dorește să-l dezvolte la Iași. Până atunci, gândurile arhitecţilor vizionari sunt reunite într-un serial video pe Facebook IULIUS şi pe iasipentruviitor.ro.

Săptămâna aceasta, Iașul devine o veritabilă capitală a arhitecturii mondiale datorită prezenței unor arhitecți ce reprezintă printre cele mai prestigioase birouri de specialitate din lume. Aceștia se reunesc joi, 30 iunie 2022, pentru a-și expune viziunea în legătură cu modul în care ar trebui să se dezvolte zona Sf. Andrei – Piața Palatului Culturii, spațiu în care se află importante  monumente ieșene.

Cele patru birouri din topurile de arhitectură la nivel mondial – Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects – au fost invitate de compania IULIUS să participe la un concurs, a cărui temă este proiectarea unui ansamblu arhitectural emblematic, care să se înscrie natural în peisajul central, să se afle în dialog cu Palatul Culturii şi celelalte monumente din jur şi să reunească patrimoniul și inovația.

Ieșenii sunt invitaţi să vadă soluțiile propuse de birourile internaționale, acestea urmând a fi expuse la Palatul Culturii, în perioada 30 iunie – 14 iulie. Arhitecții care le-au conceput își vor prezenta proiectele la conferința „Cities of the Future”, care va avea loc joi, 30 iunie, tot la Palatul Culturii şi organizată în parteneriat cu New Iaşi New Iași Architecture și SHARE Architects.

Juriul concursului, format din arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Mihai Drișcu, Dragoș Ciolacu, Matei Bogoescu și istoricul Cătălin Turliuc, va selecta proiectul câștigător, anunţul urmând a avea loc tot joi, la finalul conferinţei.

La ce să se aștepte ieșenii de la acest concurs?

Toți arhitecții implicați în proiect au vizitat Iașul pentru a înțelege mai bine orașul și particularitățile locației și au fost de acord că noul proiect este, în primul rând, despre comunitate, ca principal beneficiar de pe urma unui proces de evoluție a urbei.

Competiția îi aduce la Iași pe doi arhitecți români, Daniel și Maximilian Zielinski, Senior Partners la prestiogioasa casă de arhitectură Foster + Partners, cu sediul în Londra. Aceștia explică dificultatea proiectului prin prisma locației, într-o zonă rezidențială nedezvoltată, puțin accesibilă astăzi ieșenilor din cauza lipsei de atractivitate: „Tema proiectului este foarte interesantă. În același timp, încearcă să activeze zona, să o deschidă tuturor, dar este și o zonă rezidențială, intimă într-un fel. Unii poate n-ar vrea să se construiască nimic în zona respectivă, s-au obișnuit cu terenul viran sau liber. Dar nu este folosit și nu aduce niciun beneficiu. În același timp, istoric vorbind, terenul a fost ocupat şi poate memoria terenului este de a avea o constucție pe el”, spune Daniel Zielinski. „Sper să se vadă că proiectul acesta nu este doar un obiect și nu asta ni s-a cerut, ci are o responsabilitate. Sperăm că va ajuta Iașul să devină un loc mai frumos și mai bun”. Un loc care să atragă lumea să îl viziteze „fără să se întrebe neapărat cine e arhitectul, dar să se simtă atât de bine în spațiile publice pe care le organizăm încât clădirea să fie un decor al vieții acestora”, consideră și Maximilian Zielinski.

Reprezentanții Zaha Hadid Architects evocă, la rândul lor, multiplele provocări ale proiectului: topografia terenului, masterplanul de dimensiuni reduse și proximitatea față de centrul istoric al orașului. „Este clar că proiectul potrivit acestei locații va fi cel care stabilește cel mai firesc dialog posibil cu contextul istoric preexistent”, spune Maurizzio Meossi, Associate Director la Zaha Hadid Architects. „Obiectivul este ca, odată finalizată clădirea, să vedem că orașul se bucură de aceasta, deoarece aduce un plus de calitate, mai ales aici, unde se va pune accent pe experiențe pentru întreaga familie”, mai spune acesta.

Și Gideon Maasland, Director și Architect MVRDV, descrie particularitățile și potențialul sitului încărcat de monumente istorice. El povestește cu entuziasm cât de impresionat a fost de vizita la Iași. „Am vizitat situl și am fost uluiți. Locația este uimitoare! Eu și colegul meu ne-am uitat unul la altul și ne-am spus că trebuie neapărat să participăm (la concursul de arhitectură – n.r.) Am identificat câteva provocări. În primul rând, modul în care vom conecta și respecta, totodată, istoria incredibil de bogată din amplasament și din vecinătate. Apoi, suprafața disponibilă și amplasamentul în sine. Pe de o parte, se învecinează cu clădiri la scară foarte redusă, dar se dorește, totodată, crearea unui edificiu cu volum și suprafață suficiente pentru diversele funcțiuni”, povestește acesta.

UNStudio, un birou de arhitectură olandez invitat să participe la concurs, se declară impresionat de amprenta pe care istoria și cultura au lăsat-o asupra orașului. „Ceea ce ne-a entuziasmat la această competiție a fost vizita la Iași. Am putut absorbi cultura și istoria amplasamentului, istoria puternică a axei istorice a orașului, care aproape se ciocnește cu axa comunistă și se împletește cu aceasta aici. Am observat diferențele de scară dintre clădirile mari și cartierele cu regim de înălțime redus. Aceasta e provocarea pe care vrem să ne-o asumăm și pentru care vrem să găsim o soluție. Nu lucrăm cu ideea preconcepută că realizăm o operă de artă inaccesibilă publicului. Totodată, nu suntem nici tipul de arhitecți care analizează toate datele problemei și caută soluții de compromis. Ne dorim să fim îndrăzneți, manifestând, totodată respect, dar mai ales să adoptăm o abordare analitică. Vrem să creăm o clădire potrivită locației”, susține Arjan Dingsté, Director și Senior Architect UNStudio.

Un spațiu central, modelat pentru oameni

Dincolo de viziunea arhitecților înscriși în competiție, IULIUS a dorit să afle cum își doresc ieșenii să se dezvolte orașul. Un studiu realizat anul trecut, pe platforma lansată de companie în acest scop – www.iasipentruviitor.ro -, a reliefat faptul că locuitorii vor un spațiu urban prietenos cu oamenii, verde, dar în același timp digitalizat, în care arhitectura modernă și moștenirea istorică să se pună în valoare reciproc pentru a spori frumusețea și atractivitatea orașului.

În ceea ce privește modul în care va fi modelat centrul orașului, IULIUS își dorește să continue să creeze elemente de diversitate, care să facă această zonă mai atractivă și mai frecventabilă, un loc în care lumea să vină cu plăcere, fie că locuiește acolo, muncește sau își petrece timpul liber. Primii pași au fost făcuți deja. Palas este un proiect de regenerare urbană care face parte activă din cotidianul ieșenilor de zece ani. În proximitate se dezvoltă un alt proiect gândit să adauge valoare stilului de viață al ieșenilor, Palas Campus. Iar noul proiect care va rezulta din concursul internațional de arhitectură este, de asemenea, gândit pentru a fi un reper al Iașului de mâine.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Local

To Top