Connect with us

Cine este firma care va proiecta un stadion și o Sală Polivalentă

Proiecte publice

Cine este firma care va proiecta un stadion și o Sală Polivalentă

O firmă din Valea Lupului va proiecta, în acest an, atât un stadion, cât și o sală polivalentă, în baza a două contracte distincte pe care le-a încheiat recent cu Primăria Iași. Este vorba despre Sigm Home Project SRL, o firmă care, în 2018, a avut o cifră de afaceri de 4,2 milioane lei și un profit de aproape un milion lei, la un număr mediu de 16 angajați.

Firma ieșeană a câștigat licitațiile organizate fiind asociată cu SC Concrete Design Solutions SRL din București. Față de compania ieșeană, cea bucureșteană are un portofoliu de proiecte ceva mai bogat: clădiri de birouri, clădiri administrative, complex hotelier, unități spitalicești, ansambluri rezidențiale, parcări și piețe agroalimentare. Totuși, din portofoliu lipsesc proiecte de amploare precum un stadion sau o sală polivalentă. Puteți consulta proiectele Concrete la acest link.

Concrete a avut, în 2018, o cifră de afaceri de 27,5 milioane lei și un profit de 8,6 milioane lei, la un număr mediu de 56 de angajați.

În luna noiembrie 2019, „Ziarul de Iași” a relatat despre atribuirea celor două contracte către o firmă care, față de concurenții direcți la licitații, pare să aibă o experiență redusă. Între timp, a venit și anunțul oficial al Primăriei.

Potrivit cotidianului, la cele două proceduri au participat proiectanții unor stadioane (Cluj, Craiova, Târgu Jiu) și unor arene sportive din străinătate (Istanbul, Ankara). „Surse apropiate licitaţiei spun că majoritatea participanţilor au bifat factorul de evaluare privind experienţa (60%), iar diferenţa s-ar fi făcut, de fapt, la celălalt criteriu: preţul cel mai scăzut (40%)”, scria „Ziarul de Iași”.

Cotidianul prezenta și câteva proiecte realizate de Sigm Home Project, citând site-ul companiei, website care între timp a fost închis și apare fiind „în construcție”. În orice caz, principalele proiecte care apăreau pe site constau în locuințe.

Cifra de afaceri a Sigm e mai mică decât valoarea contractelor

Cumulat, cele două contracte au o valoare de 4,9 milioane lei, fără TVA, o sumă mai mare decât cifra de afaceri pe anul 2018 a liderului asocierii câștigătoare, Sigm Home Project.

Pentru stadion, asocierea Sigm – Concrete va încasa 3,3 milioane lei.

„Pentru acest obiectiv, municipalitatea a propus două posibile amplasamente, ambele aflate în proprietatea acesteia: terenul proprietate publică de 140 de hectare din Moara de Vânt (zonă liberă de sarcini) și actualul teren pe care se află Stadionul Emil Alexandrescu. Pentru fiecare amplasament posibil ofertanții vor trebuie să prezinte câte un studiu cu avantajele și dezavantajele fiecăruia din punct de vedere al accesibilității și dotărilor edilitare din zonă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

Nu este pentru prima dată când Primăria face studii pentru un nou stadion. Acum șase ani, fostul primar Gheorghe Nichita a prezentat public realizat de arhitectul Marian Jan Chirița, proiect pe care s-a așternut praful, în condițiile în care singura lui utilizare este ilustrarea cu randări a comunicatelor Primăriei pe temă.

Randare publicată de Primăria Iași

În ceea ce privește Sala Polivalentă, contractul are o valoare de 1,9 milioane lei.

„Pentru acest obiectiv, municipalitatea a propus trei posibile amplasamente: terenul din Moara de Vânt (zonă liberă de sarcini), un teren aflat în concesiunea Veolia Energie Iași SA în perimetrul Centralei de Energie Termică (CET) și altul în cartierul Tudor Vladimirescu, mai precis cel pe care se află garajul Companiei de Transport Public SA. Pentru fiecare destinație propusă firma câștigătoare va trebui să realizeze câte un studiu cu avantajele și dezavantajele din punct de vedere al accesibilității și dotărilor edilitare din zonă”, au precizat oficialii Primăriei.

În ultimii ani, municipalitatea a alocat bani de la bugetul local pentru proiectarea unui astfel de obiectiv, dar este pentru prima dată când este adjudecată și o licitație în acest sens, fiind și pentru prima dată când este organizată.

Sala Polivalentă din Cluj

Stadionul ar urma să aibă maximum 20.000 de locuri, iar Sala Polivalentă circa 10.000 de locuri.

Noi am participat la licitaţie cu o firmă suficient de puternică de la Bucureşti care are experienţă şi, împreună, am reuşit să facem o echipă pentru aceste proiecte. (…) A fost o licitaţie deschisă, care a implicat, bănuiesc, din partea lor, suficiente persoane care au evaluat. (…) În momentul când vom reuşi să aducem ceva bun la proiectele acestea, poate că în momentul respectiv va înţelege lumea că asocierea în care suntem chiar vom face un lucru bun, aşa cum de altfel ne-am dorit de când am văzut licitaţiile. A fost o provocare pentru toată lumea, şi nu e uşor să aduni o armată de oameni pentru un proiect serios, indiferent că au existat alte firme care poate au mai multă experienţă sau mai puţină experienţă, e mai puţin important acest lucru. Cel mai important este ce va ieşi în final”, declara, în noiembrie 2019, administratorul firmei Sigm Home Project Irina Teslarașu, pentru „Ziarul de Iași”.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top