Connect with us

Comisia de urbanism: istoricul controversat al unui proiect tergiversat

Zona Bucium, FOTO: Radu MEȘNIȚĂ

Investiții private

Comisia de urbanism: istoricul controversat al unui proiect tergiversat

Un proiect imobiliar va fi dezbătut vineri de plenul Consiliului Local (CL) în contextul în care inițiativa nu are aviz de la Comisia de urbanism.

Proiectul a intrat în mai multe ședințe ale Comisiei, în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020, dar, de fiecare dată, Comisia nu a dat aviz favorabil: amânare (motiv: clarificări privind parcările, 11.10.2019), amânare (lipsă cvorum, 18.10.2019), amânare (lipsă cvorum, 27.11.2019), amânare (lipsă cvorum, 18.12.2019) și respingere (16.01.2020). Dar proiectul Agroindustriala a intrat și în alte ședințe ale Comisiei de urbanism, iar rezoluțiile (tot de amânare) nu sunt incluse în documentația de avizare a proiectului pentru ședința de vineri. Încă de la începutul anului 2019, proiectul a mai intrat în ședințe ale Comisiei, de fiecare dată fiind găsit un motiv pentru amânarea lui.

Din informațiile APIX.ro, proiectul firmei Agroindustriala Bucium (o clădire de birouri) nu are probleme din punct de vedere a legalității, ci amânarea constantă și, în final, respingerea proiectului, ar avea legătură cu conflictul personal al unui membru al Comisiei de urbanism cu firma în cauză.

În luna februarie 2020, proiectul Agroindustriala a mai intrat o dată în plenul CL dar a obținut doar 3 voturi „pentru”, în condițiile în care secretarul municipiului Denisa Ionașcu anunțase plenul că acel proiect nu are aviz de la Comisia de urbanism.

La votul pe acel proiect, consilierul PSD Gabriel Surdu a anunțat că nu participă la vot. Tot Surdu a refuzat să participe la vot și în timpul ședințelor Comisiei de urbanism, el fiind membru al acestei Comisii. Din punct de vedere politic, interesant este momentul în care proiectul Agroindustriala revine pe ordinea de zi: după ce PSD i-a retras sprijinul politic lui Surdu (el era și lider de grup al consilierilor PSD din CL).

O scurtă paranteză. Fix în aceeași ședință din februarie 2020, o firmă a lui Surdu a fost beneficiara unei hotărâri ilegale: i s-a aprobat un aparhotel în condițiile în care un aviz era într-o contradicție majoră cu restul avizelor (firma lui Surdu putea construi de 4 ori mai mult). În acest caz, secretarul CL nu a informat plenul despre problema avizului unic. Ulterior, după ce presa a scris pe subiect, plenul CL a corectat hotărârea în altă ședință.

Revenind la proiectul Agroindustriala, singura problemă a proiectului pare a fi doar lipsa unui aviz favorabil din partea Comisiei de urbanism, în rest fiind toate avizele la „mapă”. Proiectul a intrat în procesul de autorizare în 2018, când, în luna decembrie, a primit avizul de oportunitate și, ulterior, avizul arhitectului-șef. Ulterior, în 2019, proiectul a fost blocat la nivelul Comisiei de urbanism.

Agroindustriala Bucium are un teren de aproape 2.700 mp pe șos. Bucium nr. 53 (zona noului Lidl). Proiectul constă în amenajarea unei clădiri de birouri cu două niveluri în subteran, parter și 6 etaje, la o înălțime maximă de 21 metri. Procentul de ocupare a terenului este de 50%, iar pe 20% din suprafață ar urma să fie amenajate spații verzi.

Schița inclusă în proiectul de PUZ (clădirea este în centrul schiței)

În trecut, Comisia de urbanism a aprobat fără probleme alte proiecte imobiliare în aceeași zonă din Bucium, unele cu indicatori mult mai generoși decât proiectul Agroindustriala.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top