Utile
Comisia zonală a monumentelor istorice nu respectă legea: rezoluțiile nu sunt publice
Comisia zonală a monumentelor istorice este un for important în lanțul de avizare a unui proiect urbanistic. În ciuda rolului pe care această Comisie îl are, transparența lipsește cu desăvârșire. Din când în când, pe site-ul monumenteiasi.ro este publicat opisul cu planurile urbanistice zonale care intră în dezbaterea Comisiei. Dar, aceasta este singura informație pe care o pune la dispoziție Comisia – deciziile luate în cazul fiecărui proiect nu sunt făcute publice.
La Comisia zonală nu este vorba doar despre lipsa de transparență, ci și de nerespectarea legislației în vigoare:
„Un rezumat al propunerilor Comisiei/Biroului Comisiei/secțiunilor de specialitate sau comisiilor zonale, după caz, se publică, prin grija secretariatelor acestora, pe pagina de internet a ministerului sau a serviciului public deconcentrat în cel mult cinci zile lucrătoare, de la data ședinței, cu respectarea prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal”, se arată la art. 23, alin. (4), al ordinului ministrului Culturii nr. 2173/2013, actualizat și republicat.
Aliniatul nou a fost introdus în ordinul menționat în decembrie 2018, dar se pare ce șefii Comisiei zonale nu au catacdisit să-și actualizeze informațiile. Acest lucru este dovedit inclusiv de site-ul monumenteiasi.ro. La secțiunea unde este publicat ordinul – același act fundamentează Regulamentul de funcționare a comisiilor – NU EXISTĂ actualizarea din 2018.
Site-ul monumenteiasi.ro este unul rudimentar și, de fiecare dată când este actualizată lista proiectelor dintr-o ședință viitoare, sunt șterse de pe site proiectele precedente. Pe site nu poate fi identificată vreo arhivă cu ședințele, iar această Comisie nu aprobă doar proiecte la nivelul Iașului, ci și de la nivelul județelor Vaslui și Bacău.
În comparație cu informațiile publice puse la dispoziție de Comisia națională a monumentelor istorice, cea de la Iași dă dovadă de o crasă lipsă de transparență. Multe proiecte urbanistice sunt deseori blocate la nivelul Comisiei, dar publicul interesat nu are acces la informațiile sau deciziile pe care acest for le adoptă.
- la ACEST LINK puteți vedea cum gestionează Comisia națională informarea publicului larg
- la ACEST LINK puteți vedea cum gestionează Comisia zonală informarea publicului larg
După cum se poate constata, pe site-ul Comisiei naționale este publicat un rezumat după fiecare ședință, ceea ce la Comisia zonală de la Iași lipsește și, astfel, este încălcat ordinul Ministrului Culturii menționat mai sus. Ordin republicat în Monitorul Oficial acum 22 de luni.
Orice încercare de a intra în contact cu șefii Comisiei zonale sunt sortite eșecului: secretarul Virgil Băbâi (care este și director al Direcției de cultură Iași) ori nu răspunde la telefon, ori nu furnizează informațiile solicitate, chiar dacă este vorba despre o simplă întrebare cu privire la decizia adoptată în cazul unui proiect.