Connect with us

Creșteri de taxe pe bandă rulantă la Consiliul Județean: sunt afectate și construcțiile.UPDATE

Una dintre taxe crește cu 115%

Utile

Creșteri de taxe pe bandă rulantă la Consiliul Județean: sunt afectate și construcțiile.UPDATE

UPDATE (20 dec. 2018). Plenul CJ a decis menținerea taxelor și impozitelor locale din urbanism la același cuantum din 2018.

UPDATE. Liberalii reacționează în urma articolului publicat pe apix.ro: grupul consilierilor PNL a anunțat că nu va sprijini proiectele de creștere a taxelor locale și speciale.

„Grupul consilierilor județeni al PNL Iași nu va susține creșterea taxelor locale cu până la 115% propusă de președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa. Nu înțelegem de ce se urmărește majorarea taxelor, în condițiile în care prim consilierul județean a susținut sus și tare că are cel mai mare buget din istoria recentă a Iașului. Aceste taxe sunt plătite și de către persoane care lucrează în mediul privat, unde nu au avut loc majorări de salarii din pix, drept urmare, decizia grupului PNL este a nu susține împovărarea fiscală suplimentară nejustificată propusă de PSD și ALDE pentru anul 2019”, se arată într-o declarație de presă a liderului consilierilor PNL, Romeo Vatră.

Știrea inițială publicată de apix.ro:

Consiliul Județean (CJ) Iași va opera o serie de creșteri la taxele locale și cele speciale începând cu 1 ianuarie 2019. În acest sens, plenul CJ va dezbate pe 19 decembrie două proiecte de hotărâre. Creșterile sunt propuse în mai multe domenii, dar apix.ro le prezintă doar pe cele care afectează sectorul construcțiilor.

Cea mai mare creștere este de aproape 115% și vizează taxa pentru eliberarea autorizației de foraje sau excavări necesare lucrărilor de cercetare și prospectare a terenurilor în etapa efectuării studiilor geotehnice și a studiilor privind ridicările topografice. Taxa va crește de la 7 la 15 lei pentru fiecare metru pătrat de teren efectiv afectat la suprafața solului de foraje și excavări.

O altă creștere semnificativă, de 30%, este în cazul taxei pentru eliberarea unei autorizații privind lucrările de racorduri și branșamente la rețele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică, telefonie și televiziune prin cablu. Noul cuantum al taxei datorate pentru fiecare racord este de 13 lei (față de 10 lei în prezent).

În ceea ce privește eliberarea certificatului de urbanism, taxa crește cu cel puțin 15% și ajunge până la 33% în funcție de suprafața terenului pentru care se solicită certificatul: până la 150 mp (noua taxă: 6 lei), 151 – 250 mp (7 lei), 251 – 500 mp (9 lei), 501 – 750 mp (12 lei), 751 – 1.000 mp (14 lei) și peste 1.000 mp (14 lei + 0,01 lei/mp pentru fiecare mp care depășește 1.000 mp).

O altă taxă locală pe care CJ Iași o va majora cu 14% face referire la autorizarea amplasării de chioșcuri, containere tonete, cabine, spații de expunere, corpuri și panouri de afișaj, firme și reclame situate pe căile și în spațiile publice. Taxa va ajunge la 8 lei pentru fiecare metru pătrat de suprafață ocupată de construcție.

Important: în ceea ce privește taxele locale ce sunt calculate procentual, acestea rămân la aceeași cotă procentuală ca în anul în curs.

Dar, CJ nu modifică doar taxele locale, ci și pe cele speciale în sectorul construcțiilor. În acest caz vorbim despre creșteri pe linie, toate cele 10 taxe speiale fiind afectate, dar procentul de creștere diferă de la caz la caz.

Astfel, taxele speciale vor crește cu un procent cuprins între 11 și 25%. Trei dintre cele mai mari taxe ale CJ sunt pentru emiterea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului (noul cuantum: 63 lei), emiterea avizului unic al CJ (40 lei) și verificarea și avizarea documentațiilor elaborate (40 lei).

În același timp, vor crește taxele speciale pentru:

  • consultanță a planurilor topografice pe un trapez (2,5 lei/trapez)
  • valorificarea de planuri topografice (între 20 și 40 lei/mp, în funcție de scară)
  • valorificarea hărților turistice (20 lei/hartă)
  • formulare tipizate (între 2,5 și 16,50 lei, în funcție de formular)
  • avizul structurii de specialitate (15,50 lei)
  • aviz Comisie pentru implementarea structurilor de vânzarea cu amănuntul cu suprafață mare (13 lei)
  • emiterea avizului de oportunitate (15,5 lei)

Creșterile de mai sus fac referire doar la sectorul construcțiilor. Pentru a consulta majorările din alte domenii, și nu sunt deloc puține, vă recomandăm să consultați proiectele de hotărâre publicate pe site-ul CJ: (1) taxe locale și (2) taxe speciale.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top