Connect with us

Criza Covid-19/Proiect ambițios la CJ: 15 mil. euro pentru un spital mobil

Alte țări au apelat la spitale de campanie/Foto: spital temporar în Spania

Proiecte publice

Criza Covid-19/Proiect ambițios la CJ: 15 mil. euro pentru un spital mobil

Președintele Consiliului Județean Maricel Popa a anunțat astăzi că va fi demarat un proiect pentru achiziționarea unui spital mobil. Investiția este estimată la 15 milioane euro, iar CJ Iași solicită sprijin de finanțare și din partea celorlalte administrații județene și locale din zona de nord-est a țării. Până acum la Iași au fost confirmate 52 de cazuri. Cumulat, în toată regiunea de nord-est țării, sunt aproape 900 de cazuri confirmate. (vezi detalii despre cazurile pe fiecare județ din țară)

Până atunci, Popa a precizat că, vineri, va avea loc o nouă ședință a CJ prin care va fi inițiat proiectul și vor fi alocate fonduri în acest sens. Ideea unui astfel de spital a fost lansată zilele trecute de șeful CJ Iași. Prima instituție care s-a arătat dispusă să sprijine financiar proiectul este Primăria Iași, conform unor declarații ale primarului Mihai Chirica din ședința Consiliului Local de pe 31 martie.

Propunerea CJ Iași este ca spitalul mobil să fie amplasat la ieșirea din Lețcani spre Podu Iloaiei (zona Transagropolis). Potrivit lui Popa, centrul Transagropolis are toate facilitățile și utilitățile necesare.

Spitalul ar urma să aibă între 250 și 300 de locuri, iar 72 de paturi vor fi rezervate secției de terapie intensivă (unde ajung cazurile grave de covid-19). Dacă aceste 72 de paturi ar fi disponibile atunci capacitatea spitalelor în materie de ATI s-ar dubla.

Un spital mobil poate funcționa la întreaga capacitate în maxim 30 zile, în plus se evită riscul contaminării bolnavilor internați pentru alte afecțiuni și scade posibilitatea infectării personalului medical”, a declarat Maricel Popa.

Nu este clar care vor fi exactitate sursele de finanțare, dar șeful CJ Iași a vorbit despre fonduri europene (Comisia Europeană a aprobat fonduri speciale pentru a crește capacitatea de reacție a statelor la Covid-19), bugetul de stat, fonduri ale consiliilor județene și consiliilor locale din Regiunea Nord-Est și, nu în ultimul rând, eventuale sponsorizări din partea companiilor private.

Spitalul mobil va dispune de două săli de operație, unitate de urgență și triaj, cameră de examinare, terapie intensivă, laboratoare de testare, radiologie, linie de sterilizare, maternitate, bucătărie și sală de mese, camere de odihnă/dormitoare, băi, dușuri, spălătorie, farmacie și depozit. Corpul medical va fi format, pe perioada funcționării spitalului, din medici, asistente și infirmiere detașate de la alte unități medicale.

„Capacitatea actuală a Spitalului de Boli Infecțioase de la Iași este de 250 de paturi. Chiar și în cazul în care la acestea adunăm și paturile din celelalte spitale județene care au secții de boli infecțioase, dar și paturile din spitalele care pot intra în liniile 2 și 3, există riscul să nu fie suficiente pentru întreaga Moldovă. Trebuie să facem tot ceea ce ține de noi pentru a evita situații precum cele din nordul Italiei sau din Spania”, a mai spus Popa.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top