Local
Cum a fost la prima acțiune din seria „IAȘI – orașul creatorilor de arhitectură”
La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc la Iași un eveniment care a strâns laolaltă vârfurile generațiilor de arhitecți ieșeni. Ordinul Arhitecților din România Filiala Teritorială Iași a reușit să organizeze două zile pline de manifestări reunite sub denumirea IAȘI ARCHI: roots and branches, care au dovedit încă o dată că Iașul este un oraș care a dat și dă din ce în ce mai multe personalități care marchează arhitectura regională și cea europeană, se arată într-un comunicat al OAR Iași remis redacției.
Mai jos, puteți consulta comunicatul integral al arhitecților ieșeni:
Rolul arhitecților în crearea unui mediu construit care să ofere calitate vieții cetățenilor a fost confirmată și prin prezența la eveniment a primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica, a vicepreședintelui Consiliului Județean Iași, domnul Marius Sorin Dangă, doamna Tania Hapurne decan a Facultății de Arhitectură GM Cantacuzino din Iași, reprezentanți ai Consiliului Local, ai Direcției de Urbanism, ai altor autorități publice, instituții și asociații din domeniul construcțiilor, instituții de cultură, instituții de învățământ superior din județul Iași.
Prima zi, 9 martie, la Palatul Braunstein a fost dedicată omagierii a 13 arhitecți ieșeni de excepție, grupați în patru categorii – arhitecți seniori (Smărăndița Gâlea, Daniel Vișan, Ioan Sasu, Gheorghe Hereș), arhitecți în plină activitate creatoare (Dragoș Rugină, Dragoș Epure, Matius Ichim), tineri formatori de arhitecți (Tudor Grădinaru, Adrian Moleavin, Sergiu Petrea), precum și arhitecți foarte tineri dar care deja și-au creat un renume pe plan european (Andreea T. Felciuc, Andrei Pădure și Vlad Țenu), dar și invitatul special, arhitectul Bogdan Zaha care este arhitect asociat la prestigiosul studio Zaha Hadid Architects London.
În cadrul evenimentului au fost premiați, alături de aceștia, și alți profesioniști din domeniu sau din partea altor organizații care susțin continuu activitatea OAR Iași. După oferirea premiilor a avut loc vernisajul expoziției, în cadrul căruia, participanții au avut șansa de a primi explicații și să interacționeze cu autorii unor lucrări remarcabile din domeniul arhitecturii, designului de interior, cercetarea aplicată sau chiar aplicații în domeniul modei.
Primar al Municipiului Iași, domnul Mihai Chirica, un susținător constant al demersurilor OAR IAȘI, a confirmat acordarea unui sediu nou, într-o clădire cu valoare arhitecturală deosebită amplasată în centrul orașului, reprezentativă pentru OAR Iași, care este principala organizație profesională în cadrul căreia sunt înscriși toți arhitecții activi din județele Iași și Vaslui.
În a doua zi, pe 10 martie, sala mare de conferințe a Hotelului Unirea a fost gazda unei serii de conferințe și prezentări ale arhitecților laureați, care și-au prezentat cariera, preocupările, direcțiile de dezvoltare dar și planurile de viitor. Prezentările au fost fascinante prin diversitate, imaginea de ansamblu fiind a unei comunități de creatori, profesionști, pasionați de ceea ce fac, cu realizări incredibile, dar mai ales un respect deosebit între generațiile de arhitecți, uniți de respectul pentru meserie. Ca o concluzie generală a succesiunii generațiilor s-a putut observa tendința de specializare și ultraspecializare, în dorința fiecăruia de a fi printre cei mai buni în domeniul său de excelență.
Aportul organizației Iași la nivel național, calitatea evenimentului și impactul acestuia în breasla arhitecților au fost susținute de prezența și aprecierile domnului Ștefan Bâlici – președintele Ordinului Arhitecților din România, a majorității vicepreședinților OAR dar și de prezența reprezentanților altor filial, inclusiv a arhitecților din Republica Moldova.
Reacțiilor tuturor celor prezenți în număr foarte mare (în cele două zile au fost prezenți peste 250 de profesioniști în domeniu), au fost de apreciere a evenimentului dar mai ales a speakerilor, mulți dintre cei care au conferențiat profesând de mult în București sau în afara țării, cu lucrări remarcabile în Marea Britanie, Kuweit, Australia, Emiratele Arabe, dar și în METAverse, iar proiectele lor au fost rar cunoscute de publicul ieșean până acum.
Acest eveniment este primul dintr-o serie mai lungă reunită sub denumirea IAȘI orașul creatorilor de arhitectură și care va continua cu organizarea concursului de instalații arhitecturale IAȘUL își deschide porțile și R(ewind) A(cces) M(emory) o retrospectivă a celor mai bune proiecte premiate în Iași în ultimii 10 ani, într-o reinterpretare actuală, ambele în cadrul Romanian Creative Week
Imagini de la eveniment dar și înregistrarea tuturor prezentărilor se găsesc pe paginile de social-media ale OAR IAȘI. Expoziția proiectelor de la parterul palatului Braunstein va fi deschisă până sâmbătă,beneficiind de sprijinul și îndrumarea studenților arhitecți voluntari din asociația ASAI.
Organizatorul evenimentului Ordinul Arhitecților din România filiala teritorială IAȘI, parteneri principali: ALUMIL, HOLCIM, LEIER, ALU KOENIG STAHL, NOVAMBIENT, LIBRA BANK, RODOTEX, sponsori ai evenimentului: Q Fort, Baumit, Saint Gobain, cu sprijinul Unirea Hotel & spa și Mobexpert , parteneri instituționali: Primăria Municipiului Iași, AAI filială a UAR, RUR IASI, Muzeul Municipal Regina Maria, Palatul BRAUNSTEIN, Share architects, Palatul Culturii Iași, ASAI, ARHIAS, Facultatea de Arhitectură GM Cantacuzino.