Connect with us

Cum privesc sustenabilitatea dezvoltatorii locali?

Local

Cum privesc sustenabilitatea dezvoltatorii locali?

Pentru un timp, a fi sustenabil era doar o preocupare ambiţioasă a companiilor venite în România, care au implementat aici politici funcţionale de mulţi ani în ţările lor de origine. Însă, sustenabilitatea a devenit o necesitate actuală şi pentru numeroase companii autohtone, care au înţeles avantajele pentru economie, mediu şi societate. La nivel local, IULIUS este un model de bune practici, după cum arată Dan Chelaru, Group Sustainability Officer, într-un interviu recent pentru HotNews.

Apărut acum mai bine de 30 de ani, conceptul de sustenabilitate vorbeşte despre modalităţi prin care afacerile se pot dezvolta durabil, fiind, totodată, responsabile față de oameni și Planetă. Sustenabilitatea înglobează trei piloni –  mediu, economic şi social – cel mai cunoscut aspect fiind protejarea mediului.

La Iaşi, grădina Palas este cea mai apreciată destinaţie de relaxare din centrul  oraşului, dar reprezintă, aşa cum spune şi Dan Chelaru, un punct forte la baza politicii de sustenabilitate a companiei. „Sunt foarte multe aspecte importante pe care se construiește strategia noastră de sustenabilitate, dar dacă ar fi să alegem unul singur, care este și cel mai vizibil, atunci putem vorbi despre grădini. Reprezintă o amprentă a proiectelor IULIUS, de care comunitatea s-a atașat și care au devenit repere urbane și sociale. În portofoliu sunt peste 13 hectare de spații verzi, în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, care au presupus investiții inițiale de peste 15 milioane de euro, pentru a fi armonios încadrate orașului, cu arbori maturi și o atmosferă naturală autentică”, susține Dan Chelaru în interviul acordat pentru publicația menționată.

Palas Iași

Aproape jumătate din suprafaţa la sol a ansamblului Palas este verde

În Palas, 46% din teren este verde, fiind singurul proiect imobiliar din România care se poate mândri cu o proporție atât de mare. Vorbim despre arbori şi plante care nu doar înfrumuseţează şi delectează priviri, ci absorb anual, potrivit companiei, aproximativ 75 de tone de CO2. „Ne-am făcut un obicei şi din a organiza periodic campanii de împădurire. De exemplu, în 2021, am plantat peste 4.500 de puieți și estimăm că suprafețele plantate vor stoca în următorii 50 de ani până la 4.500 tone CO2, contribuind la susținerea obiectivului (13) Acțiune Climatică din Agenda ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”, a declarat Dan Chelaru.

Palas Campus, finanţat cu primul credit verde

Crearea de clădiri verzi nu este doar o modă printre dezvoltatorii imobiliari, ci o realitate a ultimilor ani, cerută de organismele internaţionale şi de companiile chiriaşe, care îşi doresc spaţii eficiente energetic, cu un consum redus de resurse şi nu numai.

Întregul portofoliu de proprietăţi al companiei ieşene este certificat LEED, fie că vorbim de shopping malls sau imobile de birouri, datorită soluțiilor implementate, a materialelor utilizate și a modului în care este prevăzută funcționarea lor. De exemplu, ansamblul Palas este singurul proiect din Europa Centrală și de Est care a primit certificarea LEED® Neighborhood Development pentru impactul pozitiv asupra comunității și pentru modul sustenabil în care au fost concepute și construite clădirile integrate.

„Tot la capitolul sustenabilitate, reuşim să punctăm o nouă premieră prin Palas Campus, care va fi cea mai mare clădire de birouri din țară, de 60.000 mp, în prezent, în construcţie. Este primul proiect aflat simultan în două procese de certificare – EDGE și LEED. De altfel, Palas Campus a obținut primul credit verde, de 72 de milioane de euro, de la IFC (divizia Băncii Mondiale), ceea ce precede certificarea EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies)”, punctează Group Sustainability Officer al IULIUS.

Mai multă reciclare şi mai puţine maşini

Managementul deşeurilor şi reducerea impactului asupra mediului reprezintă teme  fierbinţi în orice politică de sustenabilitate. Colectarea selectivă prin sortare suplimentară a deşeurilor, reducerea risipei alimentare, prin transformarea resturilor în compost şi creşterea procentului de deșeuri reciclabile sunt măsuri pe care IULIUS le pune în aplicare în mallurile sale. „Am crescut anual procentul de deșeuri reciclabile din totalul deșeurilor menajere, ținta pentru anul 2021 fiind creșterea cu 20% a cantităților de reciclabile față de 2019, iar obiectivul pe termen mediu este scăderea cantităților de deșeuri menajere eliminate prin depozitare cu peste 50%”, spune Dan Chelaru.

Iulius Town Timișoara

În domeniul mobilității urbane, direcţiile IULIUS sunt clare: proiecte situate în zone centrale, încurajarea folosirii de mijloace alternative nepoluante, cât mai mult trafic pietonal şi reducerea dependenţei de maşină. „Proiectele noastre sunt realizate în direcția <<walkable cities>>, deschise comunității, ușor accesibile pe jos sau cu bicicleta. De exemplu, Iulius Town Timişoara dispune de aproximativ 600 de locuri de parcare pentru biciclete, din care jumătate sunt acoperite. Palas este considerată zona cea mai prietenoasă cu bicicliștii din Iași, potrivit asociațiilor de profil. Și aici sunt amenajate peste 300 locuri de parcare pentru biciclete, dintre care 150 sunt securizate complet și accesibile angajaților, iar restul sunt destinate publicului larg”.

Facilitarea tranziției către surse electrice de transport, o preocupare majoră la nivel european, este un alt focus al IULIUS, astfel că în toate centrele sale au fost instalate stații de încărcare a mașinilor electrice.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Local

To Top