Connect with us

Cum va fi afectată piața imobiliară de decizia privind interzicerea centralelor la blocurile noi

Local

Cum va fi afectată piața imobiliară de decizia privind interzicerea centralelor la blocurile noi

Guvernul are în plan să adopte un act normativ prin care centralele pe gaz vor fi interzise la blocurile nou construite, iar investitorii vor fi nevoiți să identifice alte soluții pentru asigurarea încălzirii locuințelor. Nu e clar când va fi luată această măsură, dar nu se mai pune problema de oportunitate ci de momentul în care va intra în vigoare.

Mai mulți specialiști din piața imobiliară consultați de APIX.ro spun că măsura va duce cu siguranță la o creștere a prețului la apartamentele noi cu cel puțin 10-15% întrucât celelalte soluții de încălzire sunt mai costisitoare de montat și pus în funcțiune.

La Iași, sunt în implementare proiecte de extindere a sistemului centralizat de termoficare, dar doar în zonele Copou și Bucium. Pentru ansamblurile rezidențiale care se construiesc în zona cartierelor periferice, costurile de racordare la rețea vor fi destul de mari, spun specialiști consultați de APIX.ro.

Aceștia au adăugat că o problemă este în comunele limitrofe, unde sunt construite numeroase ansambluri rezidențiale – în astfel de cazuri, conectarea la un sistem de termoficare nu este posibilă, astfel că soluțiile vor fi centralele de bloc sau de cvartal.

La sfârșitul anului trecut, ministrul Mediului a anunțat interzicerea centralelor de apartament la blocurile nou construite, urmând ca regula să fie montarea de centrale termice comune.

„Măsura vizează doar blocurile noi, acolo unde se construiesc acum apartamente, și există varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii”, spunea ministrul.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top