Connect with us

Cum vrea să schimbe Guvernul programul „Prima Casă”/Plafonul a crescut la 100.000 euro (document)

Utile

Cum vrea să schimbe Guvernul programul „Prima Casă”/Plafonul a crescut la 100.000 euro (document)

UPDATE – 17 iulie. Între timp, plafonul a fost ridicat la 140.000 euro, a fost eliminată condiția de vârstă, iar autoritățile centrale vorbesc despre un avans minim de 15%. Proiectul încă nu a fost aprobat de către Guvern.

Guvernul a avut o primă lectură a unui proiect de ordonanță de urgență prin care se aduc modificări majore la programul cunoscut drept „Prima casă” dar care, anul trecut, a fost schimbat în „O familie, o casă”. Acum, noul guvern vrea să relanseze programul sub titulatura „Noua casă”. Ordonanța ar urma să fie aprobată în această săptămână.

Una dintre principalele modificări vizează creșterea creditului garantat de stat la suma de 100.000 euro. Garanția oferită de stat este în limita a 60% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditului garantat. Plafonul de 100.000 euro este valabil doar în cazul locuințelor noi. Dacă un beneficiar vrea să achiziționeze o locuințe veche, plafonul ajunge la 70.000 euro.

Unul dintre avantajele majore ale programului constă în faptul că avansul la achiziția locuinței este de 5% din prețul casei față de un credit ipotecar unde de regulă avansul este de 15%.

„Avansul minim este de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, acesta reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată. Preţul de achiziţie a locuinţei este:

  • de maximum 100.000 EUR echivalent lei, iar valoarea finanţării garantate este de maximum 95.000 EUR echivalent lei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei, exclusiv avansul plătit de beneficiar, pentru achiziționarea de locuințe noi și locuințe supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic recepționate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
  • de maximum 70.000 EUR echivalent lei, iar valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei, exclusiv avansul plătit de beneficiar pentru achiziționarea altor categorii de locuințe.”

Consultă mai jos proiectul de OUG (link alternativ – descarcă documentul):

Alte articole din categoria Utile

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top