Connect with us

De ce nu mai merg stațiile de monitorizare a calității aerului din Iași: două motive

Local

De ce nu mai merg stațiile de monitorizare a calității aerului din Iași: două motive

Două dintre cele trei stații de monitorizare a calității aerului din municipiul Iași sunt stricate de ceva timp, iar autoritățile încă nu au rezolvat deficiențele. Este vorba despre stația din Podul de Piatră și cea din Tătărași. O a treia stație, care pare să funcționeze, se află în Podu Roș.

Potrivit unui document al Ministerului Mediului, consultat de Apix.ro, cele două stații nu funcționează din cauza următoarelor motive:

  • stația Podul de Piatră – defecțiune la instalația de aer condiționat. Sistemul de condiționare a temperaturii din interiorul unei stații de monitorizare are rolul de a menține echipamentele de monitorizare în funcțiune în condiții optime de temperatură (echipamentele dintr-o stație, indiferent de anotimpul cald/rece, trebuie să funcționeze la o temperatură constantă de 25 grade Celsius, cu o toleranță de plus/minus 2 grade.
  • stația Tătărași – defecțiune la echipamentul de condiționare a alimentării cu energie electrică. Echipamentul are rolul de a proteja dotările dintr-o stație de monitorizare de fluctuațiile de tensiune

Având în vedere că două din trei stații nu sunt funcționale, măsurătorile la nivelul Iașului din aceste surse nu sunt relevante, iar Ministerul pare să nu grăbească în a atribui un contract în scopul remedierii deficiențelor.

În schimb, calitatea aerului va fi măsurată cu o unitate mobilă: patru astfel de aparate au fost achiziționate pentru Iași, Bacău, Brașov și București. „Unitatea mobilă este dotată cu echipamente de măsurare a poluanților dioxid de sulf, hidrogen sulfurat, amoniac, dioxid de azot și oxizi de azot, monoxid de carbon, particule în suspensie (PM10 și PM2.5), compuși organici volatili, echipamente de calibrare, echipamente pentru monitorizarea parametrilor meteorologici, sisteme de transmitere a datelor, aplicații software pentru colectarea, prelucrarea și transmiterea datelor”, se arată în documentul citat.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

To Top