Connect with us

Dinamica locuințelor finalizate în Iași pe parcursul a 20 de ani

Cei mai buni ani: 2015 și 2016

Studii și analize

Dinamica locuințelor finalizate în Iași pe parcursul a 20 de ani

Mediul privat domină de peste 10 ani, fără drept de apel, piața construcției de locuințe în municipiul Iași. Dacă, înainte de anul 2007, mai existau ani în care erau recepționate mai multe locuințe realizate cu bani publici față de privat (2003, 2004 – de exemplu), ulterior privatul a luat un avans decisiv față de mediul public.

Citește și Exclusiv apix.ro: Blocaj serios pe piață imobiliară – scădere de 18% la vânzare de apartamente

În perioada 1999 2007, în medie, erau finalizate în municipiul Iași 149 de locuințe în fiecare an exclusiv din fonduri private. În perioada 2008 2017, în fiecare an au fost recepționate 733 de locuințe cu bani investiți de privat.

Pentru a ne da seama de „boom-ul imobiliar” e destul să amintim faptul că, în anul 2015, au fost finalizate mai multe locuințe private în municipiu față de toată perioada 1999 2007 (1.349 față de 1.346).

La fel și în 2016: 1.544 locuințe recepționate față de 1.346 în perioada 1999 – 2007. Anul 2016 deține și recordul la numărul de locuințe recepționate într-un singur an de după Revoluție încoace.

Datele au fost prelucrate în urma informațiilor puse la dispoziție de către Institutul Național de Statistică (INS). Problema mediului privat a fost instalarea crizei economice. În anii 2006 și 2007 a început o mică „explozie” în proiecte imobiliare private (încurajată și de ușurința cu care erau acordate atunci creditele), cu un vârf de lance în 2009: 1.211 locuințe terminate și predate cumpărătorilor.

Ulterior, vânzările au scăzut drastic: lumea nu mai cumpăra apartamente în faza de execuție, iar șantierele au „înghețat”. Minimul de locuințe, în timpul crizei, a fost în 2011: doar 273 de locuințe finalizate într-un singur an.

Totuși, investitorii imobiliari care au pariat că piața își va reveni și au început să construiască între anii 2011 2013 au dat lovitura în special în anii 2015 și 2016, ani în care, în total, numărul locuințelor finalizate și predate a ajuns la aproape 3.000. În anii 2017 și 2018 se constată din nou o scădere, cu precizarea că INS pune acum la dispoziție doar date până în 2017. Însă, consultând modul în care piața a evoluat în 2018 față de 2017 (date privind vânzările de la ANCPI arată scăderi), cel mai probabil și în 2018 numărul de locuințe finalizate (și predate) va fi ceva mai mic decât în 2015 și 2016.

Notă. INS nu deține date despre locuințele făcute din fonduri private înainte de 1999.

Un consultant imobiliar a declarat pentru apix.ro că, în prezent, nu este vorba despre o criză financiară prin care trec cumpărătorii și că aceștia au bani, ci mai degrabă este vorba despre o lipsă de încredere față de modul în care unii dintre noii investitori imobiliari construiesc fără a ține cont de minimele recomandări în ceea ce înseamnă confortul și siguranța viitorului proprietar.

Apartamente mici și înghesuite. În ultimele luni, am vândut mai multe apartamente vechi decât noi, cele vechi au suprafețe mai mari, iar calitatea materialelor de construcție este superioară în unele cazuri”, a declarat specialistul imobiliar, el dorind să-și păstreze anonimatul pentru a nu-și afecta portofoliul de clienți din rândul investitorilor imobiliari.

Așa cum apix.ro a mai scris în câteva rânduri, interesul noului val de imobiliari este de a-și maximiza profitul fără a ține neapărat cont de confortul viitorilor proprietari. Asta pentru a nu mai pomeni de modul în care noile construcții afectează vecinii, fiind destule cazuri în care unii dintre investitori, în goana după profit, văd vecinii doar ca victime colaterale.

Cert este că piața imobiliară ieșeană nu va suferi în mod neapărat un recul întrucât există investitori care pun preț și pe confort, nu doar pe profit, iar municipiul Iași este în plin proces de dezvoltare, cel puțin la nivelul mediului de afaceri.

La nivel administrativ mai avem destul de recuperat față de alte orașe mari ale țării, unde primarii au înțeles ce înseamnă modernizarea unui oraș față de cosmetizarea unui oraș.

Dinamica, în cifre:

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Studii și analize

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top