Connect with us

Legea locuinței: o mai respectă vreun constructor?

Utile

Legea locuinței: o mai respectă vreun constructor?

Cei mai mulți dintre constructorii blocurilor noi din Iași au uitat de standardele legiferate în ceea ce înseamnă suprafețele minimale ale locuințelor. Doar uitându-ne un pic pe anunțuri de pe site-urile de specialitate putem observa că aproape nimeni nu respectă recomandările din Legea Locuinței 114/1996, actualizată și republicată.

Vedem anunțuri cu locuințe de „lux”, dar cu suprafețe mici care nu asigură confortul necesar. Unii cititori ne-au întrebat dacă există standarde și, cu această ocazie, ne-am reîmprospătat informațiile din Legea Locuinței:

Notă. Suprafața utilă mai cuprinde și locul de luat masa și spațiile de depozitare.

Cei care vor să cumpere apartamente noi și ne-au contactat pentru feedback spun că, de cele mai multe ori, dau peste locuințe care au bucătării și băi foarte mici ca suprafață, iar în dormitoare abia dacă încap un pat și un dulap. Ne-am uitat și noi pe anunțurile din ultimele două zile de pe site-uri de specialitate și nu am reușit să găsim un apartament amenajat într-un bloc nou construit care să respecte standardele. De exemplu, am văzut că, de fapt, unii constructori vând/închiriază apartamente cu 2 camere la o suprafață utilă care, în lege, apare la apartamentele cu o cameră. Explicația vizează doar profitul investitorului imobiliar: mai multe apartamente, mai multe vânzări, mai mult profit.

Iar aceste lucruri se-ntâmplă în condițiile în care, oricum, constructorii ridică blocuri, în medie, la un preț pe metru pătrat la jumătate față de prețul de vânzare, după ne-au spus, de-a lungul timpului, diverși investitori cu care am mai vorbit pe temă. Dacă vedeți un apartament nou vândut cu 1.000 euro/mp, costurile pentru amenajarea acelui apartament au ajuns, cel mai probabil, la puțin peste 500 euro/mp. De aici și profiturile semnificative ale constructorilor.

Evident, nu spunem că toți constructorii nu țin cont de Legea Locuinței, dar atunci când vreți să achiziționați o locuință, aruncați o privire și pe anexa 1 a Legii 114/1996 actualizată, unde sunt suprafețele minimale și alte standarde în ceea ce privește locuințele.

Puteți studia legea în detaliu accesând ACEST LINK. (exigențele minimale sunt detaliate la final)

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top