Utile
Două agenții, cu o importanță majoră în avizarea de investiții, vor fi comasate
Guvernul va comasa două agenții importante pe circuitul de aprobare a proiectelor de investiții: de la ansambluri imobiliare și până la lucrări majore de infrastructură. Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, consultat de APIX.ro, va fi înființată Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP).
Conform documentației, noua agenție va rezulta din comasarea altor două agenții: Agenția pentru Protecția Mediului (APM) și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Cele două agenții au la nivel național peste 2.500 de posturi aprobate în organigramă.
Comasarea celor două agenții este unul dintre angajamentele de reformă asumate prin implementarea PNRR. Potrivit proiectului de guvern, acest demers va avea următoarele beneficii:
- o mai mare flexibilitate în gestionarea și raportarea informațiilor de mediu, care presupune o colectare eficientă a datelor, prelucrarea și validarea acestora, diminuarea pe cât posibil a perioadei de timp în care se efectuează raportarea, a parcursului de avizare și aprobare a rapoartelor, astfel încât informațiile de mediu să fie fructificate în timp util
- asigurarea unei gestionări unitare a procedurilor de obținere a avizelor în domeniul mediului, precum și pentru o bună administrare a ariilor naturale protejate
- raționalizarea proceselor decizionale, astfel încât să se asigure eficacitatea soluțiilor decizionale
- gestionarea operativă și unitară a resurselor umane în contextul noilor reglementări legislative
Care vor fi principalele atribuții ale ANMAP:
- suport tehnic pentru fundamentarea proiectelor de acte cu caracter normativ, a strategiilor şi politicilor sectoriale, precum şi a planurilor de acţiune în domeniul protecţiei mediului și ariilor protejate
- implementare a politicilor, strategiilor şi legislaţiei din domeniul protecţiei mediului și ariilor protejate
- monitorizare factori de mediu, planificare de mediu și administrare arii naturale protejate
- emitere acte de reglementare, potrivit prevederilor legale
- reprezentare în domeniul său de activitate, în relaţiile interne şi externe, conform mandatului acordat de către conducătorul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, apelor și pădurilor.
ANMAP va fi condusă de un președinte și trei vicepreședinți, alături de un secretar general (și un adjunct), toți numiți prin decizia prim-ministrului. Ca efect al comasării, toate agențiile de mediu vor fi reorganizate.
Proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea comasării este în etapa de dezbatere publică și, foarte probabil, va fi adoptat de executiv până la finalul acestui an.