Connect with us

Două milioane de lei pentru reabilitarea statuii lui Ștefan cel Mare din Piața Palatului Culturii

Repere istorice

Două milioane de lei pentru reabilitarea statuii lui Ștefan cel Mare din Piața Palatului Culturii

Proiectul de reabilitare a statuii lui Ștefan cel Mare, din Piața Palatului Culturii, are o valoare estimată la aproape 2 milioane lei, conform unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut luni, 20 mai, de plenul Consiliului Local (CL) și care prevede aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției.

Intenția Primăriei este de a finanța investiția prin intermediul unui proiect transfrontalier, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău. Proiectul mai prevede achiziția a două module („portaluri”) digitale care să creeze o conexiune video în direct între cele Iași și Chișinău, pe modelul celui recent instalat la New York, care este conectat cu Dublin.

Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare este un monument de for public turnat în bronz și a fost realizată de către sculptorul Emmanuel Fremiet, fiind inaugurată în anul 1883. Expertiza tehnică realizată anii trecuți a arătat că monumentul nu a fost întreținut în parametrii optimi, iar intervențiile periodice au provocat, în timp, mai degrabă degradări.

Potrivit Primăriei Iași, deficiențele sunt în special la nivelul soclului: nivelul soclului: fisuri verticale și orizontale, degradări ale suprafețelor și infiltrații de apă la partea superioară. Degradările au avut drept cauze acțiunea intemperiilor sub forma infiltrațiilor de umiditate (alături de variații de temperatuă și acțiunea vântului), neîntreținerea construcției și îmbătrânirea materialului în timp. În același timp, expertiza tehnică a arătat crăpături, fisuri, depuneri de materialele biologice, deplasări ale elementelor, deteriorări ale unor finisaje și altele.

Intervențiile propuse la statuie presupun inclusiv lucrări la structura de rezistență, respectiv reparații la soclu prin injectări de fisuri și restabilirea continuității materialului. „Se va realiza o sistematizare corespunzătoare în jurul soclului pentru îndepărtarea rapidă a apelor de la baza monumentelor. Odată cu reabilitarea statuii din bronz se va verifica prinderea scheletului metalic de soclu și ancorarea corespunzătoare a acesteia”, se arată în proiectul de reabilitare. Alte intervenții vor avea în vedere propunerile făcute de proiectanți conform expertizei tehnice a stării de conservare.

Cheltuielile pentru investiția de bază se ridică la 1,3 milioane lei, respectiv circa 800.000 lei pentru restaurarea elementelor din piatră și 500.000 lei pentru elementele din metal. Adunând și celelalte capitole de cheltuieli (proiectare, asistență tehnică și alte costuri, inclusiv în ceea ce privește lucrările neprevăzute și marja de buget care să acopere eventuale creșteri ale prețurilor la materiale de construcții), rezultă o valoare totală a proiectului de 1,9 milioane lei.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Repere istorice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top