Connect with us

VIDEO Iașul va avea un „portal”: o punte vizuală care va transmite în direct imagini la alte module din lume

portal
„Portal” montat în Lublin, Polonia

Proiecte publice

VIDEO Iașul va avea un „portal”: o punte vizuală care va transmite în direct imagini la alte module din lume

Primăria Iași are în plan montarea unui portal care să transmită în direct imagini către alte orașe din lume. În primă fază, conectarea va fi făcută cu Chișinăul, unde va fi de asemenea montat un modul – cetățenii celor două orașe vor putea comunica în timp real.

Un astfel de portal a fost inaugurat miercuri la New York, iar legătura a fost făcută cu Dublin. În schimb, primul modul a fost pus în funcțiune în anul 2022 și conectează orașele Vilnius (Lituania) și Lublin (Polonia). În cazul Iașului, investiția ar urma să fie finanțată cu fonduri europene, prin intermediul unui proiect transfrontalier, aflat deja în evaluare la autoritatea de management.

Inaugurarea portalului de la New York de miercuri, 8 mai

În cazul proiectului Iași – Chișinău, costurile totale sunt estimate la circa 160.000 euro (ambele module), conform fișei de proiect consultate de APIX.ro. Sistemul cuprinde structura instalației, camere video, rețelistică, infrastructura wireless, panou led și alte echipamente necesare. Amplasamentele luate în calcul de municipalitate pentru montarea modulului sunt Palatul Culturii sau zona pietonalului Ștefan cel Mare.

„Cele două portaluri digitale inovatoare vor difuza imagini în timp real din cele două țări îmbogățind experiența culturală și turistică a vizitatorilor și promovarea patrimoniului cultural într-un mod accesibil la nivel global. Aceste portaluri vor acționa ca o adevărată punte digitală între culturile și tradițiile românești și moldovenești, facilitând un schimb cultural și educațional”, se precizează în fișa de proiect.

Achiziția face parte dintr-un proiect care cuprinde și alte componente, iar valoarea totală ajunge la 1,4 milioane euro. Scopul principal al investiției vizează reabilitarea Statuii Ecvestre a lui Ștefan cel Mare din Piața Palatului, în acest caz costurile fiind estimate la circa 500.000 euro. O altă componentă a proiectului presupune modernizarea unor spații ale Muzeului Național de Istorie a Moldovei din Chișinău prin transformarea în camere interactive.

Simulare video
  • Inovația și originalitatea proiectului „PORTAL” constă în abordarea sa holistică a patrimoniului cultural, combinând restaurarea și modernizarea siturilor istorice cu utilizarea tehnologiilor digitale pentru a crea o experiență culturală extinsă și accesibilă. Această abordare nu numai că va atrage mai mulți turiști, dar va educa, de asemenea, comunitățile locale și internaționale despre importanța culturii și istoriei comune dintre cele două țări – fragment din fișa de proiect.
portal vilnius
Portalul montat în Vilnius
Știre BBC de acum doi ani, odată cu inaugurarea portalului Vilnius – Lublin. Portalurile și echipamentele necesare au costat atunci 135.000 euro

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top