Connect with us

O firmă ieșeană va proiecta punerea în valoare a vestigiilor din ansamblul „Ștefan cel Mare”

Repere istorice

O firmă ieșeană va proiecta punerea în valoare a vestigiilor din ansamblul „Ștefan cel Mare”

Firma Habitaria SRL a fost desemnată de către Primăria Iași pentru a proiecta valorificarea turistică a catacombelor din ansamblul „Ștefan cel Mare”, valoarea contractului fiind de 126.000 lei, fără TVA, conform informațiilor publicate în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP). Societatea este condusă de arhitectul Răzvan Ivanciu.

Lucrările ar urma să pună în valoare ruinele unei biserici din care s-a păstrat numai absida altarului (datată în secolul al XV-lea), ruinele unei construcţii cu ziduri, fundaţii şi pivniţe (datată în secolul al XVII-lea) şi ruinele unor alte construcţii au avut funcţiuni comerciale şi de locuit (datate între secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea).

Ruinele au o structură constructivă din zidării de piatră şi cărămidă şi se află sub nivelul platformei pietonale, având o suprafaţa totală de peste 1.700 mp. Municipalitatea caută o firmă care să realizeze un nou proiect, iar printre facilităţile care ar urma să se dezvolte se numără o cafenea pentru artişti, magazine de antichităţi, spaţii expoziţionale şi săli cu diverse funcţiuni. În documentaţie nu se precizează vreun detaliu despre viitorul construcţiei „Cub” – lucrările fac referire la zona subterană.

Principalele lucrări vizează finalizarea consolidării zidurilor de piatră şi reluarea lucrărilor pentru recuperarea şi integrarea în circuitul vizitatorilor a ruinelor absidei bisericii.

„În zona pivniţelor, fără a altera imaginea acestora se solicită (fără a exclude alte propuneri) amenajarea unei cafenele a artiştilor, cu acces al publicului dinspre patio şi extensia spaţiului respectiv cu o terasă pentru sezonul cald. În zona construcţiei majore se propune amenajarea de spaţii comerciale adaptate specificului ansamblului (comercializare lucrări de artă, antichităţi, spaţii expoziţionale etc.)”, se mai arată în caietul de sarcini.

Articole din categoria Repere istorice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top