Connect with us

Reîncep lucrările la Casa Beldiman (Palatul Copiilor): a fost emisă autorizația

Monumentul istoric se află într-o avansată stare de degradare

Repere istorice

Reîncep lucrările la Casa Beldiman (Palatul Copiilor): a fost emisă autorizația

Lucrările la Casa Beldiman de la str. Săulescu (Corpul B al Palatului Copiilor) vor fi reluate, conform unei autorizații de construire emise de Primăria Iași la solicitarea Ministerului Educației.

În autorizația 635/2021 se invocă un acord încheiat la sfârșitul lunii septembrie al cărui beneficiar este Inspectoratul Școlar Județean, instituție care administrează clădirea monument istoric. În noiembrie 2020, IȘJ, prin Palatul Copiilor, a organizat o licitație pentru consolidarea clădirii cu o valoare estimată de peste 12 milioane lei, fără TVA. La procedură au participat patru ofertanți, iar contractul a fost încheiat, în februarie 2021, cu Iasicon pentru suma de 9,7 milioane lei.

În aprilie 2021, instituția a scos la licitație serviciile de dirigenție de șantier, iar, în iunie 2021, a fost încheiat un contract în acest sens cu o asociere de firme (Nord Consulting – Mmcsaco Consult) pentru aproape 70.000 lei. Ulterior, abia la începutul lunii octombrie a fost emisă autorizația de construire și, astfel, lucrările pot fi reluate având în vedere că toate formalitățile au fost îndeplinite.

Noul proiect de restaurare a monumentului istoric a intrat în atenția publică în a doua parte a anului 2020. În 2011, s-a lansat o primă licitație pentru renovarea monumentului istoric. La scurt timp, și după câteva lucrări nesemnificative, proiectul a fost blocat din lipsă de fonduri. Patru ani mai târziu, se anunță din nou alocări bugetare. Este organizată o nouă licitație, care ulterior este blocată. În toamna anului 2019, se lansează o nouă licitație, de data asta doar pentru refacerea proiectului tehnic, documentația care stă la baza actualului proiect de restaurare.

Casa Beldiman este atestată într-un document din anul 1819. „Pe parcursul existenței, clădirea a fost casă boierească, casă de locuit cu spațiu comercial la parter, cămin studențesc și instituție publică”, se mai precizează în documentul citat.

În toată perioada sa de existență – de peste 200 de ani – Casa Beldiman nu a fost reabilitată structural, cu toate că a suportat seisme severe, susțin reprezentanții Palatului Copiilor.

„Prin consolidarea, reabilitarea și modernizarea clădirii din str. Săulescu nr. 10 din Iași se repune în circuitul cultural și istoric un imobil cu semnificație în istoria locală și națională. Clădirea va fi debarasată de unele anexe parazite care s-au alipit corpului inițial, iar funcționalul propus, reprodus după liniile structurii originale, va reda caracteristicile arhitecturale de epocă (neoclasicism cu elemente gotice). De asemenea, odată cu refacerea șarpantei și a plasticii arhitecturale a fațadelor, se vor reconstitui elementele decorative inițiale (cf. fotografiilor de epocă) cu utilizarea preponderentă a materialelor naturale, conform uzanței la data construirii”, se menționează în documentația de atribuire aferentă contractului de lucrări încheiat cu Iasicon.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Repere istorice

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top