Connect with us

Două variante pentru noul sediu al Primăriei: PUZ-ul va fi aprobat luni

Local

Două variante pentru noul sediu al Primăriei: PUZ-ul va fi aprobat luni

Proiectul privind construirea unui nou sediu pentru Primăria Iaşi intră în linie dreaptă. Consilierii locali vor dezbate Planul Urbanistic Zonal (PUZ) în şedinţa de luni, 30 mai, şi, cel mai probabil, va fi aprobat – inclusiv Comisia de urbanism a dat aviz favorabil. PUZ-ul stabileşte indicatorii urbanistici maximali şi modul în care ar trebui intervenit într-o zonă în care se află 13 monumente istorice. În principiu, clădirea noului centru administrativ ar urma să aibă o înălţime de 25 metri, cu două niveluri în subteran şi 4 etaje (ultimul etaj – parţial), scrie „Ziarul de Iași”.

Planul urbanistic a fost realizat de firma Arc Design SRL, deţinută de arhitectul Filip Ciobănaşu. Documentaţia urbanistică propune două variante privind amplasarea şi arhitectura viitorului centru administrativ.

Prima opţiune presupune amenajarea a două corpuri de clădire, de formă trapezoidală, amenajate de-o parte şi de alta a str. Agatha Bârsescu: pavilionul principal este propus în curtea interioară a Palatului Roznovanu (la circa 50 metri de monumentul istoric), iar celălalt, de mai mici dimensiuni, în parcarea exterioară. În a doua variantă, clădirea are o formă ovoidală, cu corpuri de clădire care se suprapun, pe amplasamentul parcării. Firma a realizat şi două machete 3D, imagini cu acestea fiind prezentate în exclusivitate de „Ziarul de Iaşi”.

„Prima variantă constă într-o structură de tip pavilionar. A doua variantă este inspirată din arhitectura unei forme de locuire mai veche – civilizaţia Cucuteni, respectiv «casele fără colţuri». Aceste forme ovoidale care se suprapun deschid o perspectivă în orice punct m-aş afla şi din orice direcţie aş veni”, ne-a declarat arhitectul Filip Ciobănaşu.

El a subliniat că scopul PUZ-ului nu este să stabilească arhitectura viitoarei clădiri, ci să propună soluţii de dezvoltare pentru reactivarea zonei istorice din jurul Palatului Roznovanu: în zona analizată există circa 40 de construcţii, iar 13 sunt clădiri monument istoric (Palatul Roznovanu, Teatrul Naţional, Prima Uzină Electrică, sediul BNR, clădirea Finanţelor şi opt case). Cu alte cuvinte, planul stabileşte indicatorii urbanistici maximali. Astfel, regimul propus este cu 2 niveluri în subteran şi 4 etaje (ultimul etaj – parţial), la o înălţime maximă de 25 metri (similar cu Palatul Roznovanu).

Arhitectul Filip Ciobănaşu spune că, în primă instanţă, cele 2 niveluri din subteran ar urma să aibă funcţiunea de parcare, dar, în măsura în care, în viitor, accesul maşinilor în zonă va fi limitat atunci funcţiunea poate fi schimbată, de exemplu, în spaţii comerciale, galerii etc. „Odată ce va fi aprobat planul urbanistic, poate fi iniţiat un concurs de soluţii arhitecturale pentru viitoare clădire. PUZ-ul creează permisivităţi în acest sens, prin acest plan sunt propuse intervenţii la nivelul ţesutului urban, dar vorbim despre o viziune în mai mulţi paşi”, a mai spus arh. Filip Ciobănaşu.

Citește materialul integral în Ziarul de Iași

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top