Connect with us

Eșec: licitația de execuție pentru un tronson al centurii a fost anulată

bld poitiers iasi

Proiecte publice

Eșec: licitația de execuție pentru un tronson al centurii a fost anulată

Licitația de proiectare și execuție a unui tronson din varianta ocolitoare a Iașului a fost anulată de autoritățile centrale, fără prea multe explicații. Este vorba despre tronsonul care se suprapune pe bld. Poitiers și str. Trei Fântâni, dar care avea potențialul să rezolve problema traficului de la intersecția cu șos. Bucium (în zonă era prevăzut un pasaj suprateran).

Procedura a fost lansată în iunie 2019, iar valoarea estimată a contractului era de aproape 130 milioane lei. În toamna anului trecut s-a iscat un conflict politic: guvernarea PSD l-a acuzat pe primarul Mihai Chirica că modul în care Primăria a gestionat situația de pe bld. Poitiers poate bloca licitația. Ulterior, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a suspendat licitația în februarie 2020 până la realizarea de către Primărie a unui „studiu de fezabilitate pentru relocarea, protejarea sau mutarea rețelelor de utilități”, iar Mihai Chirica și-a asumat, declarativ, că va fi întocmită documentația.

Primarul a spus, la un moment dat, întrebat pe această temă, că studiul este „în licitație”, dar nu e clar în ce măsura municipalitatea a pornit în vreun fel acel proiect. Procedura a fost anulată a doua zi după alegerile locale.

„Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Autoritatea contractantă anulează procedura de atribuire în conformitate cu prevederile art. 212 alin. (1) lit. c) din Legea 98/2016 cu modificările și completările ulterioare – Autoritatea contractantă are obligaţia de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru în următoarele cazuri: (…) c) dacă încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului”, este motivul general care a dus la anularea licitației.

Tronsonul centurii are aproape 7 km și este între Selgros şi DN28 (trafic greu). Pe prima parte a sectorului, traseul se suprapune cu bd. Poitiers (circa 2 km) până la intersecţia de DN24 Vaslui – Iaşi (bd. Socola). Următorii aproape 5 km se suprapun cu str. Trei Fântâni.

Despre pasajul din zona uneia dintre cele mai aglomerate intersecții din oraș:

„Se propune asigurarea tuturor relaţiilor de trafic în condiţii de siguranţă şi confort prin proiectarea unui nod rutier denivelând drumul naţional DN24 cu un pasaj de 172 m lungime şi 2 benzi de circulaţie. Astfel, fluenţa fluxurilor principale de trafic pe DN24 este asigurată. Relaţiile de trafic cu str. Trei Fântâni şi bd. Poitiers se vor realiza pe sub pasajul nou cu o intersecţie giratorie şi bretele în lungul pasajului“, se arată în documentaţia de atribuire a contractulu

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top