Connect with us

FOTO Cum arată Muzeul de Istorie Naturală: fațada a fost complet refăcută

Repere istorice

FOTO Cum arată Muzeul de Istorie Naturală: fațada a fost complet refăcută

Constructorul care restaurează clădirea Muzeului de Istorie Naturală a dat schelele jos de pe imobil, după ce a finalizat lucrările la fațadă. În prezent, sunt desfășurate lucrări în incintă.

Primăria Iași a semnat în februarie 2019 contractul european de finanțare, iar valoarea estimată a proiectului se ridică la 14 milioane lei, fără TVA. Lucrările au debutat în iulie 2019 și sunt realizate de firma maramureșeană Madbeton.

Galerie foto (sursa: Primăria Iași)

Corpul A al Muzeului de Istorie  Naturală  este o clădire de patrimoniu, înscrisă în  Lista Monumentelor Istorice la poziţia 1094 cod IS – II – m – 03915, conform Listei monumentelor istorice – 2015 şi se află amplasată în municipiul Iaşi, Bulevardul Independenţei nr. 16, având faţada principală orientată spre o grădină cu stejari seculari, castani şi alte specii de arbori, între care se evidenţiază un exemplar naturalizat de Gingko Biloba. Această curte plantată  a servit cândva drept Grădină Botanică pentru oraș. Amplasamentul se află în zona centrală a municipiului Iaşi, pe terasa mediană de eroziune a râului Bahlui, aproximativ la cota de naștere a dealului Țicău.

Corpul A al Muzeului de Istorie Naturală din Iași – fosta casă Rosetti –  a fost edificat probabil la sfârșitul secolului al XVIII-lea  pe un teren de formă aproximativ dreptunghiulară, având deschidere la două vechi artere de circulație aparținând tramei istorice a orașului.  Amplasamentul se află în zona centrală a municipiului Iaşi, la intersecţia străzilor Bulevardul Independenţei – fosta uliță a Hagioaiei –  şi strada Theodor Burada, într-un areal încărcat de istorie şi monumente reprezentative pentru trecutul oraşului şi chiar al ţării. Astfel, în imediata vecinătate a  Muzeului, sunt situate cîteva edificii de patrimoniu deosebit de importante, cum ar fi clădirea Universităţii de Medicină şi Farmacie – prima Universitate din ţară, înfiinţată la 1860, casa Wachtel – monument de arhitectură, în prezent corpul B al Muzeului, sălile clubului CSM Unirea Iaşi şi Biblioteca UMF-ului, ambele ridicate la 1841 şi care formau „Şcoala de arte” – prima şcoală de meserii din Principate (la Bucureşti s-a înfiinţat abia în 1850), şi bineînţeles casa postelnicului Vasile Alecsandri, tatăl poetului Vasile Alecsandri, devenită în prezent „Muzeul teatrului”.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top