Connect with us

FOTO Cum arată Muzeul de Istorie Naturală: fațada a fost complet refăcută

Repere istorice

FOTO Cum arată Muzeul de Istorie Naturală: fațada a fost complet refăcută

Constructorul care restaurează clădirea Muzeului de Istorie Naturală a dat schelele jos de pe imobil, după ce a finalizat lucrările la fațadă. În prezent, sunt desfășurate lucrări în incintă.

Primăria Iași a semnat în februarie 2019 contractul european de finanțare, iar valoarea estimată a proiectului se ridică la 14 milioane lei, fără TVA. Lucrările au debutat în iulie 2019 și sunt realizate de firma maramureșeană Madbeton.

Galerie foto (sursa: Primăria Iași)

Corpul A al Muzeului de Istorie  Naturală  este o clădire de patrimoniu, înscrisă în  Lista Monumentelor Istorice la poziţia 1094 cod IS – II – m – 03915, conform Listei monumentelor istorice – 2015 şi se află amplasată în municipiul Iaşi, Bulevardul Independenţei nr. 16, având faţada principală orientată spre o grădină cu stejari seculari, castani şi alte specii de arbori, între care se evidenţiază un exemplar naturalizat de Gingko Biloba. Această curte plantată  a servit cândva drept Grădină Botanică pentru oraș. Amplasamentul se află în zona centrală a municipiului Iaşi, pe terasa mediană de eroziune a râului Bahlui, aproximativ la cota de naștere a dealului Țicău.

Corpul A al Muzeului de Istorie Naturală din Iași – fosta casă Rosetti –  a fost edificat probabil la sfârșitul secolului al XVIII-lea  pe un teren de formă aproximativ dreptunghiulară, având deschidere la două vechi artere de circulație aparținând tramei istorice a orașului.  Amplasamentul se află în zona centrală a municipiului Iaşi, la intersecţia străzilor Bulevardul Independenţei – fosta uliță a Hagioaiei –  şi strada Theodor Burada, într-un areal încărcat de istorie şi monumente reprezentative pentru trecutul oraşului şi chiar al ţării. Astfel, în imediata vecinătate a  Muzeului, sunt situate cîteva edificii de patrimoniu deosebit de importante, cum ar fi clădirea Universităţii de Medicină şi Farmacie – prima Universitate din ţară, înfiinţată la 1860, casa Wachtel – monument de arhitectură, în prezent corpul B al Muzeului, sălile clubului CSM Unirea Iaşi şi Biblioteca UMF-ului, ambele ridicate la 1841 şi care formau „Şcoala de arte” – prima şcoală de meserii din Principate (la Bucureşti s-a înfiinţat abia în 1850), şi bineînţeles casa postelnicului Vasile Alecsandri, tatăl poetului Vasile Alecsandri, devenită în prezent „Muzeul teatrului”.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

To Top