Connect with us

Consiliul Județean pregătește licitația pentru reabilitarea Filarmonicii

Repere istorice

Consiliul Județean pregătește licitația pentru reabilitarea Filarmonicii

Consiliul Județean (CJ) a obținut de la municipalitatea ieșeană autorizația de construire pentru reabilitarea și modernizarea Filarmonicii, semn că administrația județeană pregătește o licitație pentru execuția lucrărilor.

CJ și-a luat angajamentul reabilitării corpurilor de clădire degradate acum câțiva ani, moment în care a primit în administrare imobilele pe o perioada de 22 de ani de la Centrul Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice. Imobilele cu suprafața de 1.327 mp, respectiv 375 mp se află acum într-o avansată stare de degradare

Cele două corpuri de clădire sunt extensii ale vechii Case Balș (corp reabilitat) și au fost construite între anii 1900 și 1910. În aceste două corpuri funcționează instituția de cultură al cărui concert inaugural a avut loc în urmă cu 76 de ani, sub bagheta lui George Enescu.

„Reabilitarea și modernizarea se realizează pentru tronsonul 2 – săli de concert, săli de stuiu, anexe și tronsonul 3A care este corpul de legătură dintre tronsonul 2 și tronsonul 3b. Soluția constructivă constă în lucrări de consolidare, lucrări de reparații a zonelor degradate, lucrări de intervenție în urma refuncționalizării anumitor spații, lucrări de reparații ale instalațiilor, lucrări de refacere finisaje”, se arată în autorizația 121/2021.

Investiția totală necesară se ridică la 46,7 milioane lei, fără TVA, iar principalele lucrări de intervenție vizează:

  • reconfigurarea sălii mici pentru concerte (mutarea scenei de pe latura de vest și refacerea structurii scenei – se vor modifica accesele existente în sală, prin defacerea zidăriei din arcade și închiderea golurilor existente)
  • pentru accesul persoanelor cu dizabilități la nivelul sălii mari de concerte se propune montarea unui lift și a unei platforme locale de ridicare
  • demolarea zidurilor de compartimentare de pe suprafețele laterale ale sălii pentru concerte pentru a obține foaiere publice generoase
  • recompartimentarea interioară a laturii paralele cu str. Vasile Stroescu, astfel la parter se vor realiza vestiare și grupuri sanitare pentru artiștii, la etajul 1 – cabine soliști și dirijori, iar la mansardă săli de repetiție
  • mărirea scenei din sala mare
  • realizarea unor gradene cu structură metalică în spatele sălii pentru creșterea nivelului acustic dar și vizual
  • refacerea gradenelor din balconul sălii mari
  • demolarea și refacerea celor 2 noduri de circulație existente, de pe latura de est
  • păstrarea zidului original de la str. Stroescu
  • înlocuirea structurii existente cu o structură pe cadre metalice obținându-se astfel o reconfigurare totală a spațiilor pentru repetiții și pentru vestiare
  • eliberarea unei trame la parter pentru obținerea unui pasaj carosabil și pietonal
  • legătură interioară cu tronsonul 2 se realizează la etajul 1 și la mansardă

Articole din categoria Repere istorice

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top