Proiecte publice
FOTO Primăria vrea să „îngroape” 10 mil. euro în parcul de la Teatru
Parcul și esplanada Teatrului Național vor fi reabilitate. Primăria a recepționat un proiect tehnic în acest sens, dar sursa de finanțare nu este încă clar definită. Speranțele municipalității vizează fondurile UE, dar numai după anul 2021 și doar dacă vor fi linii de finanțare pe următoarea programare bugetară (2021 – 2027) în acest sens. În context, de menționat că, în trecut, Primăria a trecut deja prin două eșecuri majore: realizarea unei autogări și crearea unei zone de agrement în lungul Bahluiului. Pentru ambele proiecte, Primăria intenționa să prindă finanțare europeană, dar a eșuat în acest demers.
În ceea ce privește zona de 2,1 ha din jurul Teatrului Național, investiția în modernizare se ridică la peste 10 milioane euro. Proiect care, la prima vedere, pare destul de scump atât timp cât lucrările constau doar în reamenajarea zonei. Acum mai mulți ani și fostul primar Gheorghe Nichita a lansat un proiect de modernizare a parcului TNI, cu o valoare apropiată, dar inițiativa cuprindea atunci și o parcare subterană ceea ce putea justifica cuantumul investiției.
În actualul caz, vorbim strict despre o gândire peisagistică de ansamblu a zonei, despre demolarea fântânilor arteziene (și construcția altora noi), eventuala mutare a construcției „Cub”, extinderea zonei pietonale (pe str. Agatha Bârsescu și, parțial, pe I.C. Brătianu), tăierea a peste 100 de arbori și arbuști și înlocuirea acestora prin alte plantări, refacerea aleilor și alte tipuri de lucrări.
Terenul care va fi amenajat are o suprafață totală de 21.822 metri pătrați și cuprinde situl istoric al Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, cu o suprafață de 12.078 metri pătrați, și esplanada obiectivului cultural menționat, care are o suprafață de 9.744 metri pătrați.
Valoarea totală a investiţiei este estimată la suma de 49.867.734,50 lei, inclusiv TVA, din care construcțiile și montajul reprezintă 43.900.901,16 lei, inclusiv TVA. Durata estimativă de execuție a investiției este de 12 luni.
Primarul Mihai Chirica a declarat că proiectul nu prevede realizarea unei parcări subterane, în contextul în care, în 2015, fostul primar Nichita a renunțat la modernizarea parcului TNI tocmai din cauza controverselor legate de realizarea unui astfel de obiectiv în subteran.
„Nu vrem să atragem prezența unui număr sporit de autovehicule în zona centrală și nu vrem să deranjăm vegetația înaltă. Sunt două argumente suficient de solide. Lucrările propuse au în vedere în special modernizarea spațiului din fața Teatrului Național. De-a lungul timpului acolo au fost diverse intervenții. Proiectanții propun și mutarea Cubului de lângă Teatrul Național, eliberarea în întregime a esplanadei și construirea unui amfiteatru unde să se poată organiza reprezentanții artistice. Statuia lui Miron Costin este într-o girație. Conform propunerilor proiectanților, ea va fi integrată în interiorul parcului, care va fi amenajat după detaliile inițiale ale parcului Notre Dame de Sion. Toată vegetația înaltă va fi păstrată, mă refer aici atât la aliniamentele de platani dinspre strada I. C. Brătianu, cât și dinspre hotelul Mitropoliei”, a declarat primarul.
El a adăugat că singurele intervenții se vor face asupra vegetației joase, dominată de tuia și buxus. Potrivit primarului, vegetația joasă se află într-o situație fitosanitară destul de precară, dar va fi înlocuită de o altă vegetație joasă, așezată pe un gazon care va domina întreaga esplanada Teatrului Național și toate spațiile din jurul acesteia.
„Mobilierul urban este gândit special pentru această esplanadă. Se reconfigurează și poziționarea fântânilor arteziene. Vor fi și lucrări de cercetare arheologică în vederea depistării fundațiilor bisericii Mănăstirii Dancu”, a mai spus primarul.
Galerie foto: