Connect with us

FOTO Schița inițială a „cvartalului 23 August” din Copou: 472 de apartamente în 16 blocuri

Iașul din arhive

FOTO Schița inițială a „cvartalului 23 August” din Copou: 472 de apartamente în 16 blocuri

APIX.ro continuă campania „Iașul din arhive” cu prezentarea unui articol apărut în revista „Arhitectura” în anul 1960 privind construcția „Cvartalului 23 august”, actuală zonă de locuire din Copou, delimitată de str. Oastei, bld. Carol I și str. Codrescu.

Schița care a fost publicată în revista „Arhitectura” a fost respectată în cea mai mare parte, ulterior fiind făcute unele inserții. La momentul publicării articolului în revista amintită, blocurile de locuințe erau în construcție, unele dintre acestea fiind date deja în folosință. Toate imaginile de mai jos sunt preluate din paginile revistei „Arhitectura”.

La momentul construirii ansamblului, investiția a fost de aproape 28 milioane lei pentru amenajarea a 472 de apartamente în 16 blocuri.

[click pe imagine pentru a o mări] Schița cvartalului (în partea stânga e actualul bld. Carol I
O imagine de astăzi a cvartalului

Prezentăm mai jos articolul apărut în revista „Arhitectura”, sub semnatură arhitecților A. MUREȘAN și Sulamița CLEJA

*a fost păstrată scriitura originală, iar sublinierile aparțin redacției APIX.ro

„Terenul pe care se construiește Cvartalul 23 August în suprafață de cca. 6 ha, este situat în zona terasei superioare a dealului Copou și are o pantă continuă de aproximativ 10%. Cele patru fronturi ale cvartalului sînt determinate de trei străzi existente – 23 August, Oastei, Codrescu și o aleie proiectată, care separă terenul cvartalului de locuințe de complexul social-studențesc din vecinătate, proiectat tot de ISCAS și în curs de realizare.

Frontul principal al cvartalului este orientat către calea 23 August, arteră importantă a orașului, constituind și o zonă de agrement, deoarece este puternic înverzită. Compoziția de ansamblu a urmărit integrarea cvartalului în caracterul zonei și al construcțiilor existente: Universitatea A. I. Cuza, Institutul politehnic și spitalul Dr. C. I. Parhon.

Frontul dintre aceste clădiri reprezentantive este alcătuit din alveole formate din blocuri p+3, perpendiculare pe stradă și blocuri punct p+8, retrase la 60 m de artera de circulație. Spre strada Codrescu s-au amplasat blocuri liniare cu p+4 niveluri, alternate cu blocuri punct de aceeași înălțime.

Investiția în valoare totală de 27.800.000 lei, cuprinde: locuințele (472 apartamente în trei blocuri liniare p+3 tip A, patru blocuri punct p+4 tip C, proiectate de DSAPC Iași, patru blocuri punct p+8 tip B și trei blocuri liniare p+4 tip D proiectate de ISCAS București) precum și dotările social-culturale (magazine, dispensare, o creșă de 80 de locuri, o grădiniță de 100 de locuri), centrala termică provizorie și lucrările de amenajare exterioară. Lucrările de construcții pentru clădirile de locuit au intrat în faza finală. Blocurile tip C, tip D și A, sînt date în folosință.

Panta destul de accentuată a necesitat importante lucrări de sistematizare verticală, care au dus la crearea unei succcesiuni de terase, cu scări și alei, și a determinat compoziția spațiilor cu diverse destinații. Dispoziția blocurilor permite realizarea unei insule de verdeață în interiorul cvartalului, legată prin punctele verzi ale alveolelor de zona înconjurătoare de grădini. Parcul din interiorul cvartalului cuprinde spații de odihnă, spații pentru jocuri de copii și masive de verdeață.

[click pe imagine pentru a o mări] Schița urbanistică a amplasamentului (în partea de jos e bld. Carol I)

Pentru punctele gospodărești s-au utilizat proiectele tip ale ISCAS. Amplasamentul lor a fost ales astfel ca ele să fie cît mai ușor accesibile din blocuri și mascate total de verdeață. Pentru accesul în cvartal și deservirea blocurilor p+8 s-a proiectat o aleie carosabilă, care deseverște și două dotări – grădinița și creșa – precum și centrala termică provizorie prevăzută pînă la realizarea termoficării orașului Iași.

Din punct de vedere plastic s-a căutat obținerea unor volume simple; pentru agrementare s-a preconizat utilizarea culorilor diferite de fațade, la balcoane și loggi. S-au prevăzut tencuieli exterioare cu terasit colorat.

Detaliu de apartament

Sistemul constructiv. Cvartalul fiind compus din două tipuri de construcții radical deosebite – blocuri p+3 și p+4 și blocuri p+8 – a fost necesară alegerea unor soluții constructive deosebite. La blocurile punct p+8 se folosesc ziduri portante de beton groase de 15 cm. Zidurile se toarnă în panouri de cofraj de inventar din placaj special de construcție de tip Tego lipit cu film. La exterior se prevăd stîlpi și grinzi cu zidărie de umplutură din cărămidă eficientă de 30 cm.

Pentru blocurile p+3 și p+4 se prevede un sistem constructiv cu zidărie portantă din cărămidă obișnuită și planșee din beton monolit și prefabricat (fîșii cu goluri) la blocurile liniare D. Terenul fiind macroporic, la blocurile punct p+8 niveluri s-a prevăzut compactarea solului cu piloți de pământ.

Bloc în construcție în anul 1960

Toate construcțiile vor avea învelitori în terasă, elementul termohidroizolator prevăzut fiind praful hidrofob. În cadrul acestui proiect sînt remarcabile, din punct de vedere economic și constructiv, blocurile punct p+8 realizate după o secțiune proiectată în atelierul Iași din ISCAS. Această secțiune are șase apartamente la scară (în total 52 de apartamente pe bloc), cu ascensor, cameră pentru evacuarea gunoiului și trei uscătorii peste nivelul terasei. La parter s-au prevăzut spații pentru cărucioare și biciclete; evacuarea gunoiului se face direct la exterior, printr-un canal subteran.

Bloc dat deja în folosință în 1960

Soluția arhitecturală și constructivă fiind foarte economică, s-au putut prevedea în cadrul prețului-plafon o serie de îmbunătățiri ale finisajelor, menite să ridice confortul exterior al clădirilor. Printre acestea sînt: folosirea faianței în băi și bucătării, executarea de dulapuri.

Suprafața apartamentelor de două camere este de 30,68 mp, iar a celor de trei camere, 41,98 mp. În urma rezultatelor bune obținute, secțiunea a fost preluată și de celalalte ateliere din cadrul Institutului.” [sursa: revista Arhitectura, 1960, pag. 30 – 32]

Cvartalul „23 August” a avut la bază următoarea echipă de proiectare:

  • autori: arhitecții G. Hussar, A. Mureșan
  • coautor: arh. Sulamita Cleja
  • colaborator pentru rezistență: ing. A. Boverman
  • întocmitori de la DSAPC Iași pentru blocurile A și C: arhitecții M. Lupu, Draga Marinescu și Monica Staadeker

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Iașul din arhive

To Top