Connect with us

Guvernul, prins în ofsaid la Iași: unde sunt investițiile pentru județ? Cine minte?

De la stânga la dreapta: Alexe, Turcan, Chirica și Boloș

Proiecte publice

Guvernul, prins în ofsaid la Iași: unde sunt investițiile pentru județ? Cine minte?

Deși într-un memorandum al Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nu apar mai multe investiții de amploare propuse și anunțate triumfalist la Iași în aceste zile electorale, liberalii cu portofolii în guvern adoptă tactici ofensive – ba iau în râs întrebări legitime ale jurnaliștilor, ba invocă diverse motive și neagă evidența.

Întrebați astăzi într-o conferință de presă la Iași despre documentul MFP, primarul Mihai Chirica, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Mediului Costel Alexe și ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș s-au încurcat în explicații. Turcan, Alexe și Boloș au negat faptul că proiectele majore nu sunt incluse pe lista de proiecte prioritare ale Guvernului în timp ce Mihai Chirica a procedat la fel ca în toate situațiile în care jurnaliștii îi adresează întrebări care nu sunt pe placul lui sau care îl pun în încurcătură: „răutăcisme”, „înțepături”, „dezinformări”. Culmea, întrebarea nici nu era pentru el, ci pentru liberalii din Guvern.

Amintim că MFP a întocmit documentul cu lista proiectelor prioritare la nivel național în baza datelor care au fost furnizate de 9 ministere, așa cum se specifică în memorandum.

Redăm în continuare declarațiile complete făcute astăzi la Primăria Iași (vezi video, minutul 1:17:00):

Raluca Turcan: „Mulțumesc foarte mult pentru această întrebare, chiar dvs. ați oferit răspunsul pentru că vorbeați de proiecte susținute de la bugetul de stat. Tot ceea ce am spus noi anterior se referă la finanțarea acestor mari proiecte de infrastructură din fonduri europene”.

[Notă. Pe lista proiectelor publicate de MFP sunt incluse și proiecte cu fonduri europene. Oricine descarcă documentele de mai sus poate constata cu ușurință acest lucru. Chiar din fruntea listei putem constata acest lucru: sunt incluse cele trei spitale regionale de urgență, iar toate sunt prevăzute a fi implementate cu fonduri UE. Amintim că restul de finanțat este de 147 miliarde lei, potrivit MFP, ceea ce ar înseamna un efort bugetar al României de peste 30 miliarde euro!]

Costel Alexe: „Trebuie făcută mențiunea, nu avem cum să trecem obiectivele de investiții de la Compania Națională de Investiții așa cum ne-am asumat Sala Polivalentă și am avut discuții cu ministrul Dezvoltării Ion Ștefan și cu cei de la companie, nu au cum să fie trecute pe vreo hotărâre de guvern ca investiție prioritară, tocmai pentru că v-a spus și doamna vicepremier sunt astăzi trimise proiecte la București ale administrației publice locale, trebuie aprobată lista de sinteză și apoi toate celelalte intră în circuitul firesc. Iertați-mă, dar, să trebuiască să comentăm toate declarațiile sau aberațiile lui Maricel Popa care după 4 ani nu a făcut nimic….”

[Notă. Nu este vorba despre o hotărâre a Guvernului, ci de un memorandum întocmit de MFP în baza datelor furnizate de 9 ministere, inclusiv de Ministerul Mediului condus de Costel Alexe. Apoi, pe lista sunt trecute inclusiv investiții ale CNI – vezi pozițiile 21, 25, 28, 29, 34, 35 și 99. Nu sunt declarații ale lui Maricel Popa – PSD a încercat să speculeze electoral situația printr-un comunicat de presă – , ci este vorba despre un document întocmit de MFP în baza datelor trimise de 9 ministere așa cum se precizează în memorandum]

Mihai Chirica: „Voiam să spun altceva. Bugetele de stat, inclusiv bugetele locale, sunt niște exerciții care se construiesc pe un an calendaristic, deci, evident, că nu ar putea…apar într-o rectificare a bugetului de stat asemenea obiective care sunt prevăzute începând cu anul 2021, este prima concluzie. Deci se referă la toate acele bugete care, sau rectificări bugetare ale unor proiecte, care erau deja introduse în lista bugetului pe anului în curs. Iar noi, tot ce am discutat, discutam despre câteva surse financiare foarte clar definite: fondul de reziliență, care știți că este un fond negociat la Comisia Europeană și va face o rectificare bugetară începând cu anul 2020 – 2021, ultimul trimestru al anului în curs. Și celelalte fonduri din fonduri publice ale Comisiei Europene, deci fonduri europene, care vor veni începând cu anul 2021 când începe noul exercițiu financiar european. Clar că observația pe care ați menționat-o dvs este răutăcioasă, lipsită de conținut, și reflectă ori foarte puțin profesionalism în abordarea unui buget, ceea ce nu mă surprinde având în vedere ce vraiște a fost până la sfârșitul anului trecut, sau mici răutăți și înțepături ale unor oameni care vor să dezinformeze cum o fac de prea multă vreme încoace”.

[Notă. No comment].

Marcel Boloș, ușor amuzat: „Aș vrea să fie lucrurile foarte limpezi pentru că Ministerul Fondurilor Europene este cel care gestionează bugetele atât pe politica de coeziune, cât și pe noul instrument de finanțare. Nu știu de unde aveți informațiile pe care le-ați menționat, dar vă confirm că ambele autostrăzi sunt în poziții prioritare pentru finanțare din fonduri europene. Deci, nu se pune problema sub nicio formă, cu atât mai mult cu cât regiunea Moldova este considerată prioritară inclusiv în planul național de relansare și reziliență. În calitate de coordonator al fondurilor europene nu cunosc de unde sunt aceste informații”.

[Notă. Documentul MFP va fi supus astăzi aprobării Guvernului, poate atunci va afla și ministrul Boloș de existența lui].

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Alte articole din categoria Proiecte publice

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top