Local
Iași: 70 milioane lei pentru „salvarea” de la deșertificare a peste 21.000 ha
Agenția Națională de Îmbunățiri Funciare (ANIF) a lansat o licitație cu o valoare a contractelor ce depășește pragul de jumătate de miliard de lei, circa 70 milioane lei din această sumă fiind destinată reabilitării amenajării de irigații din Sculeni – Țuțora – Gorban. Firma care va câștiga licitația va construi canale de irigaţii, moderniza staţiile de pompare existente şi va reabilita instalaţiile electrice necesare.
Potrivit caietului de sarcini, consultat de APIX.ro, lucrările se vor desfășura pe raza 12 a comune: Victoria, Popricani, Golăiești, Ungheni, Holboca, Țuțora, Comarna, Prisăcani, Costuleni, Grozești, Răducăneni și Gorban.
„Amenajarea de irigații Sculeni – Țuțora – Gorban este situată în zona din lunca râurilor Prut și Jijia, cuprinsă între localitățile Sculeni la Nord și Gorban la sud. Amenajarea este împărțită în două compartimente determinate și delimitate de lucrările de îndiguire și regularizare a râurilor Prut, Jijia și Bahlui”, se arată în documentația de licitație.
Conform sursei citate este vorba despre 8.727 hectare în zona Sculeni – Țuțora și de 12.282 hectare în zona Țuțora – Gorban. „Prin realizarea lucrărilor propuse se vor elimina pierderile de apă prin infiltrație, iar singurele pierderi de apă care se vor produce vor fi cele prin evaporație”, spune ANIF.
Necesitatea și oportunitatea executării lucrărilor de reabilitare, se arată în document, rezultă din faptul că utilizatorii pot primi apă pentru o structură de culturi mari consumatoare de apă (loturi semincere, soia, porumb, culturi furajere), având în vedere și amplificarea fenomenelor de secetă prelungită care în final pot conduce la fenomenul de deșertificare a întregii zone.
„În cazul în care lucrările propuse nu vor fi executate, utilizatorii de apă pentru irigații nu vor obține producțiile scontate, pentru că, din punct de vedere tehnic, infrastructura secundară de irigații deținută de aceștia nu poate funcționa independent, ea fiind condiționată de funcționarea infrastructurii principale de irigații”, se mai precizează în caietul de sarcini.
Principalele tipuri de lucrări propuse sunt:
- reabilitarea construcțiilor aferente stațiilor de pompare SPA Sculeni și SPA Moreni și a incintei (clădiri stație, bazin și cămine, incinte stație)
- refacerea instalațiilor tehnologice de pompare și a conductelor (Sculeni și Moreni)
- reabilitarea instalațiilor de alimentare cu energie electrice (Sculeni și Moreni)
Fondurile sunt asigurate de Ministerul Agriculturii prin intermediul unui program național de finanțare. Suprafața amenajării Sculeni – Țuțora – Gorban reprezintă circa 4% din suprafața totală a județului.