Connect with us

Harta rușinii: două treimi dintre comunele județului nu permit cetățenilor să achite taxele online

Local

Harta rușinii: două treimi dintre comunele județului nu permit cetățenilor să achite taxele online

Doar o treime dintre localitățile din județul Iași oferă cetățenilor săi posibilitatea de a achita online taxele și impozitele locale. Acest lucru se-ntâmplă în condițiile în care primăriile nu au nimic de pierdut: toată infrastructura necesară este asigurată de o agenție a statului român (Autoritatea pentru Digitalizarea României) prin platforma Ghișeul.ro. Acest sistem este folosit deja de aproape 72.000 de ieșeni.

Singurul lucru pe care trebuie să-l facă un primar este să-și înroleze localitatea în sistemul pus la punct de ADR, procedura fiind una banală: depunerea unui dosar care să cuprindă o cerere tip și date bancare (cont colector și cont de Trezorerie).

[Click pe imagine pentru a o mări] Doar în localitățile colorate cu albastru se pot plăti taxele online prin intermediul platformei guvernamentale. Notă: APIX.ro – Aroneanu, chiar dacă nu a fost colorată cu albastru dintr-o eroare, permite plăți online prin Ghișeul.ro [mulțumim cititorului APIX.ro care ne-a sesizat această eroare]
  • Later edit. Mai multe comune din Iași nu utilizează Ghișeul.ro, dar permit cetățenilor să achite taxe online prin intermediul unui alt serviciu, respectiv Infopay. Este cazul următoarelor localități: Comarna, Dumești, Golăiești, Holboca, Lețcani, Moțca, Popești și Țuțora. Mulțumim cititorilor APIX.ro care ne-au semnalat acest lucru.

Pe „lista rușinii” a localităților ai căror primari nu fac o banală operațiune se numără și localități din Zona Metropolitană sau din apropierea mun. Iași: Podu Iloaiei, Horlești, Dobrovăț, Mogoșești, Belcești, Popești, Gropnița, Probota, Vlădeni sau Grajduri.

Ghișeul.ro asigură utilizatorilor posibilitatea de a achita orice taxă sau impozit local, precum și eventuale amenzi contravenționale. „De asemenea pot fi efectuate plăţi aferente prestării oricărui serviciu public, inclusiv oricărui serviciu comunitar de utilitate publică, precum şi orice plăţi aflate în legătură, directă sau indirectă, cu prestarea respectivului serviciu public”, se arată pe platforma menționată.

În ciuda acestor facilități (inclusiv a faptului că plățile nu sunt comisionate pentru utilizatori), în județul Iași în momentul de față există un număr de aproape 72.000 utilizatori, iar majoritatea covârșitoare, respectiv de peste 80%, sunt din municipiul Iași, conform informațiilor disponibile pe Ghișeul.ro, date prelucrate de APIX.ro.

Topul localităților care permit cetățenilor să-și achite taxele online, după numărul de utilizatori din fiecare unitate administrativ-teritorială. Dintr-o eroare, am omis în top comuna Aroneanu care are un număr de 173 de utilizatori

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top