Connect with us

Taxele locale pe proprietăți vor crește cu 14% anul viitor [document]

plen consiliu local iasi

Local

Taxele locale pe proprietăți vor crește cu 14% anul viitor [document]

Ieșenii vor plăti mai mult pentru taxele pe proprietăți începând cu anul viitor, excepție făcând acele impozite care sunt stabilite într-o cotă procentuală și într-o anumită sumă de bani: conform Codului fiscal, Primăria trebuie să facă „o indexare” a taxelor cu 13,8%, respectiv rata inflației comunicată de guvern.

Decizia va fi adoptată miercuri, 26 aprilie, de către consilierii locali, în condițiile în care există obligația legală pentru aprobarea unui astfel de proiect până la 30 aprilie. Astfel, ieșenii vor plăti mai mulți bani pentru bunurile (locuințe, terenuri, mașini etc.) pe care le dețin.

„Se precizează că pentru majoritatea taxelor şi impozitelor locale aferente anului fiscal 2024 nu sunt propuse majorări (conform art. 489 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal majorarea poate fi de până la 50% faţă de nivelurile maxime stabilite de lege), modificările sunt cele rezultate din prevederea imperativă referitoare la indexare (cu rata inflaţiei, n.r.)”, se arată în proiect.

Există şi două taxe în cazul cărora Primăria va aplica majorări peste rata inflaţiei: taxa de procesare a unui dosar (altele decât cele de naştere, căsătorie sau deces) a fost majorată cu 25% (de la 14 la 20 lei), iar tariful de intrare la toaletele publice automate se va dubla (de la un leu la 2 lei).

În ceea ce priveşte taxele care sunt stabilite în cote procentuale (de exemplu impozitul pe clădiri deţinute de persoane juridice) acestea fac excepţie de la prevederea din Codul fiscal care obligă indexarea cu rata inflaţiei doar în cazul taxelor care constau într-o anumită sumă în lei. În asftfel de situaţii, Primăria menţine cotele procentuale actuale, fără a fi propuse majorări în 2024.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

To Top