Arhitectură și urbanism
IAȘI ARCHI: ce proiecte au prezentat arhitecții seniori ai Iașului
Evenimentul IAȘI ARCHI: roots & branches a fost primul eveniment la nivel național care a adus laolaltă vârfurile generațiilor de arhitecți dintr-o zonă a țării, omagiind diversitatea abordărilor, profesionalismul și dedicarea acestora pentru meserie. Evenimentul s-a desfășurat în prima parte a lunii martie.
OAR Iași, o filială tânără, care a decis în ultimul timp să se implice mult mai mult în susținerea imaginii arhitecților în societate, a continuat pe direcția recunoașterii valorii generației seniorilor, prima realizare din această direcție fiind inițiativa de propunere a domnului arhitect Gheorghe HEREȘ ca cetățean de onoare a Municipiului Iași, titlu acordat cu unanimitate de voturi în cadrul ședinței de Consiliu Local Iași din februarie 2023.
Unul dintre arhitecții prezenți în sală ne-a declarat, după eveniment că ”Cel mai mult m-au impresionat speakerii invitați atât prin calitatea realizărilor și prezentarea excelentă a acestora, cât și prin comportamentul respectuos față de colegi și public. M-a cucerit modestia și simplitatea lor, fiind de acord cu Brâncuși – simplitatea este complexitate rezolvată.”
Echipa OAR Iași a considerat firesc ca primul eveniment din acest an să fie deschis de prezentările a patru arhitecți seniori care au marcat, prin studiile și lucrările lor de urbanism și arhitectură imaginea Iașului contemporan, fie că vorbim de reconfigurarea unor zone centrale, restaurarea unor monumente reprezentative sau construcții noi, moderne, care au devenit în timp repere urbane. O recunoaștere a valorii, a talentului, dar mai ales a muncii depuse de-a lungul deceniilor pentru a dovedi că și la Iași se poate face urbanism și arhitectură de calitate, o serie de patru prezentări ale lucrărilor arhitecților ieșeni seniori Gheorghe Hereș, Daniel Vișan, Ioan Sasu și Smărăndița Gâlea.
- ReStore – o discuție fascinantă despre modul în care monumentele istorice sunt nu doar ferestre către trecut, ci și repere culturale și urbane fără de care un oraș își pierde identitatea. Pe lângă prezența arhitecților laureați a fost de salutat și prezența în sală pe tot parcursul evenimentului a altor personalități din domeniu: doamna arhitect Cristina Andrei, domnul arhitect Nicolae Munteanu, domnul expert Constantin Firtea, Gabriel Tudora, cel care predă studenților arhitecți de la Iași Istoria Arhitecturii Românești, precum și alții. Calitatea prezentărilor a fost apreciată și de domnul președinte al Ordinului Arhitecților din România, domnul Ștefan Bâlici, fost președinte al Institutului Național al Patrimoniului.
Panelul a fost deschis de prezentarea făcută de Filip Ciobănașu și Nicoleta Gheorghiu – Caba a proiectului de restaurare a Palatului Braunstein, în prezent sediu al Centrului Cultural European din care OAR Iași este parte. Cei doi tineri arhitecți au lucrat, alături de regretatul Cornel Ciobănașu la proiectul de restaurare a acestui important edificiu ieșean, dar și la altele reprezentative pentru oraș. Proiectarea, restaurarea și conversia au durat aproximativ 6 ani, timp în care s-au obținut fonduri nerambursabile pentru recondiționarea profundă a tuturor elementelor arhitecturale și structurale. Din păcate, interioarele nu mai păstrau finisajele epocii, însă a existat șansa să fie descoperite pe alocuri elemente ascunse, precum o ușă înzidită imediat după război, care a servit drept model pentru refacerea tâmplăriei interioare.
Gheorghe HEREȘ
Decan de vârstă al arhitecților ieșeni, Gheorghe Hereș este o prezență constantă în viața orașului, cu o bogată activitate desfășurată în peste 60 de ani de carieră, lucrând asiduu la proiectele sale începând de la primele schițe și până la punerea în operă a acestora. Piața Palatul Culturii, Centrul comercial Super Copou, piața Podul Roș, cartierul Alexandru cel Bun din Iași, catedrala Catolica din Iași și Biserica Catolică Sf. Tereza sunt câteva dintre bijuteriile arhitecturale din Iași care poartă amprenta arhitectului Gheorghe Hereș
Prezentarea domnului Hereș s-a concentrat pe lucrările domniei sale în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului se referă la detalii de sistematizare a unor ansambluri sau artere majore de circulaţie, studii de siluetă şi volumetrie pentru ansambluri sau artere importante, precum și participarea la concursuri de sistematizare precum bulevardul Independenţei sau sistematizarea cartierului Alexandru cel Bun – Iaşi, pentru care obţinut premiul Uniunii Arhitecţilor. Pe lângă acest proiect a mai realizat Piața Tineretului (premiul III UAR), sistematizarea intersecției Podu Roș (mențiune UAR), centrul cartierului Tătărași, studiul de tramă stradală pentru PUG-ul municipiului.
Entuziasmul și optimismul domnului Hereș, energia cu care abordează problemele actuale urbanistice, i-au făcut pe toți cei din sală să înțeleagă de ce a fost mentorul atâtor generații de arhitecți ieșeni, dar și un model de profesionalism și implicare în problemele Iașului.
Daniel VIȘAN
Arhitect experimentat, profesor la Facultatea de Arhitectură, unde a îndrumat numeroase generații de tineri arhitecți. Absolvent al Institutului de Arhitectură Ion Mincu din București, promoția 1972, a lucrat în Iași în cadrul Institutului de Cercetare și Proiectare imediat de după absolvire, fiind cadru didactic al Facultății de Arhitectură din Iași din 1993. Felul său clar de exprimare, sfaturile mereu bune și capacitatea de analiză și sinteză l-au făcut să devină unul dintre cele mai respectate cadre didactice ale facultății. A fost primul președinte al OAR Iași și a condus timp de 8 ani organizația cu același tact și echilibru cu care toți colaboratorii săi au fost obișnuiți, fiind de-a lungul anilor și un respectat membru în comisia de acordare a Dreptului de Semnătură al OAR.
Prezentarea domnului Vișan, intitulată sugestiv ”pieton în Iași” s-a concentrat pe explicitarea felului în care țesutul urban ieșean, ce pare uneori dezvoltat aleatoriu, se supune de fapt unor reguli de vizibilitate către puncte importante – Palatul Culturii, bisericile Galata, Frumoasa, Cetățuia, sau alte repere importante. Aceste conuri de vizibilitate sunt respectate în implementarea proiectelor de urbanism și arhitectură, vizibilitatea de pe Splai Bahlui către cornișa istorică a Iașului și monumentele importante de aici fiind, poate, cel mai sugestiv exemplu.
Ioan SASU
Recunoscut ca unul dintre cei mai buni specialiști în restaurarea monumentelor istorice, în special cele de cult, domnul arhitect Ioan Sasu și-a pus amprenta pe multe din reabilitările din ultimele decenii ale mănăstirilor din Iași. Reușind cu migală să reconstituie detaliile care oferă unicitate bisericilor sau mănăstirilor, s-a remarcat și prin lucrările științifice și studiile despre vechile case boierești din Iași. Fără a-și limita activitatea doar la proiecte de restaurare, este și un respectat verificator, expert judiciar și specialist în monumente istorice. Voce recunoscută în domeniul monumentelor istorice din Moldova și nu numai, cu numeroase participări la simpozioanele de specialitate, domnul Sasu este autorul unor importante lucrări precum reabilitarea mănăstirii Golia, a bisericii Sfântul Ioan cel Nou, a monumentului eroilor Galata și a Obeliscului cu lei din Copou.
Prezentarea domnului Sasu a reprezentat, pentru toți cei prezenți, o incursiune în fascinanta lume a restaurării bisericilor, o pledoarie pentru cunoașterea și respectul valorilor creștine întipărite în monumentele de arhitectură. Grija cu care domnul Sasu studiază și pune în valoare aceste monumente a reprezentat, pentru toți cei care îl cunosc, o lecție de profesionalism și implicare.
Smărăndița GÂLEA
Mare iubitoare de artă, istorie și arhitectură, absolventă a Institutului de Arhitectură Ion Mincu promoția 1977, Smaranda Gâlea a lucrat în cadrul Institutului de Cercetare și Proiectare Iași. Începând cu anul 1996 coordonează propriul birou de arhitectură în cadrul căruia realizeaza proiecte de arhitectura, restaurari de monumente istorice și studii de amenajarea teritoriului și urbanism.
Printre proiectele cele mai importante realizate amintim Restaurarea Teatrului National V. Alecsandri din Iasi, restaurarea Poștei Centrale din Iași și, nu în ultimul rând, restaurarea Bisericii Bărboi. Pe lângă activitatea de proiectare, a existat și o permanentă implicare activă în comunitatea profesională, prin participarea la conferinte, publicații în revistele de specialitate și implicarea în comisiile avizare, fiind membră și președinta Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Iași și membră în Comisia Națională a Monumentelor și Siturilor Arheologice.
Prezentarea carierei doamnei arhitect Smărăndița Gâlea, făcută de colegul și colaboratorul ei în multe proiecte, domnul Daniel Vișan, a fost o reverență adusă unei cariere impresionante, marcată de realizări remarcabile, atât în domeniul restaurării monumentelor istorice dar și cu multe realizări a unor clădiri noi, după anii 1990 doamna Gâlea proiectând modernizarea Centrului de afaceri Moldova (fostul World Trade Center, actual hotel Hilton), sediul Romtelecom, parcul tehnologic Tehnopolis și alte lucrări reprezentative.
Pe lângă prezentările arhitecților au fost prezenți și parteneri ai OAR Iași, Libra Bank, Hotel Unirea și Leier.
Tânăra echipă a LIBRA BANK prezentă la primul eveniment din seria IAȘI orașul creatorilor de arhitectură s-a integrat perfect între profesioniștii din arhitectura ieșeană prezenți, remarcându-se prin eleganță și prestanță.
Prezentarea LEIER- BRIKSTON s-a bazat pe profesionalismul companiei, pe valorile solide consolidate de-a lungul a trei generații, dar și pe inovația continuă în domeniul producerii de elemente ceramice.
Echipa LEIER- BRIKSTON prezentă la eveniment a oferit încă o dovadă că sunt un partener de încredere pentru arhitecți în toate proiectele dezvoltate împreună, că pentru un proiect bine realizat este esențial să ne bazăm pe materiale de foarte bună calitate.
Domnul Lucian Grecu, președintele consiliului de administrație a UNIREA Hotel & Spa a avut o scurtă prezentare în care a aminti de rolul arhitecturii în definirea unui oraș, despre experiența de a conduce un hotel simbol al Iașului împreună cu o echipă dedicată și profesionistă, împărtășind totodată din experiențele sale din colaborările cu arhitecții ieșeni.
Concluzia generală a panelului a fost că dedicarea, forța de muncă și implicarea sunt dintre secretele unor cariere remarcabile, că greutățile și piedicile întâlnite în zeci de ani de carieră pot fi depășite folosind entuziasmul și valorificând munca unei echipe de profesioniști implicați și dedicați. PErsonalități puternice, toți cei prezenți în primul panel al evenimentului IAȘI ARCHI: roots and branches au reușit să fascineze audiența cu poveștile unor cariere de succes.
Echipa de organizare a evenimentului, din partea OAR Iași: Președinte OAR Iași Alin Enver Hoblea, Coordonator eveniment – Sebastian Săvescu, Coordonator comunicare și imagine – Andrei Bodnar, Coordonator logistică – Alexandru Popovici, Coordonator speakeri – Ștefana Gonciar- Beșleagă, Coordonator paneluri prezentări – Mihaela Popiniuc, Coordonator relație cu partenerii instituționali- George Juverdeanu, Coordonator video și proiecții – Iustinian Nanu, Coordonator relația cu OAR – Beatrice Birtum, Secretar executiv – Cristina Gugleș, eveniment realizat cu susținerea voluntarilor ASAI, coordonați de Alexandru Ghileschi, Foto video- Alexandru Saru & Vasea Onel DoP.
Organizatorul evenimentului a fost Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Iași (care include și arhitecții din județul Vaslui), are un număr de 548 membri înscriși și este principala organizație profesională în cadrul căreia sunt înscriși toți arhitecții activi din județele Iași și Vaslui. OAR are misiunea de a convinge societatea că arhitectura reprezintă, în primul rând, un act de cultură de interes public, cu implicații urbanistice, economice, sociale și ecologice. OAR este singura organizație care acordă arhitecților dreptul de semnătură și gestionează Tabloul Național al Arhitecților, publicat anual în Monitorul Oficial al României, fiind înființată în baza Legii 184 din 2001, privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect.
Organizatorul evenimentului Ordinul Arhitecților din România filiala teritorială IAȘI, parteneri principali: ALUMIL, HOLCIM, LEIER, ALU KOENIG STAHL, NOVAMBIENT, LIBRA BANK, RODOTEX, sponsori ai evenimentului: Q Fort, Baumit, Saint Gobain, cu sprijinul Unirea Hotel & spa și Mobexpert , parteneri instituționali: Primăria Municipiului Iași, AAI filială a UAR, RUR IASI, Muzeul Municipal Regina Maria, Palatul BRAUNSTEIN, Share architects, Palatul Culturii Iași, ASAI, ARHIAS, Facultatea de Arhitectură GM Cantacuzino.
Imagini de la eveniment dar și înregistrarea tuturor prezentărilor se găsesc pe paginile de social-media ale OAR IAȘI.
Pe parcursul zilelor următoare vom continua prezentarea în detaliu arhitecții și prezentările acestora de pe parcursul zilei de 10 martie, grupate sugestiv în patru paneluri (ReStore, ReVive, ReThink, ReShape), patru serii de prezentări fascinante despre educație, profesie și viitor, cu arhitecți ieșeni remarcabili.
În articolul următor vom relata despre prezentările arhitecților Sergiu Petrea, Dragoș Epure, Matius Ichim și Dragoș Rugină, reunite sub denumirea ReVive, o incursiune în proiecte îndrăznețe care depășesc limitele fizice ale României sau chiar ale Europei, inclusiv o incursiune în lumea creată în METAverse.