Connect with us

IAȘI ARCHI: Unii arhitecți ieșeni proiectează clădiri pentru Metaverse

Arhitectură și urbanism

IAȘI ARCHI: Unii arhitecți ieșeni proiectează clădiri pentru Metaverse

Evenimentul IAȘI ARCHI: roots & branches a plecat de la ideea redescoperirii și valorizării, într-un cadru special, a generațiilor de arhitecți ieșeni. Sunt numeroase evenimente la care sunt invitate personalități ale arhitecturii din exterior (București, Cluj sau din afara țării) și la care ne uităm, firește, cu respect.

Însă există o serie de arhitecți reprezentativi ieșeni, formați în facultate, sau care de la începutul carierei și-au legat numele de Iași care activează în Iași sau care au adus plus valoare orașului Iași prin munca lor și care nu au o prezență semnificativă în viața culturală locală din prezent. Pe unii îi știm conjunctural sau personal, dar multora le știm lucrările, uneori fără a ști că le aparțin. Și e vorba despre arhitecți care au creat sau creează realitatea în care trăim.

OAR Iași, o filială ce caută să își redefinească imaginea, atât în societate cât mai ales în rândul membrilor, a ales să deschidă seria evenimentelor culturale de anul acesta cu un eveniment dedicat deopotrivă arhitecților, care să își regăsească o serie dintre vârfurile generațiilor ieșene, dar și publicului larg care va vedea prin alți ochi construcțiile care definesc spațiul urban.

Unul dintre arhitecții distinși în cadrul evenimentului a declarat că ”M-am simțit valorizat și apreciat printr-o grija neașteptat de mare a organizatorilor fata de toți invitații! Mi-a plăcut cam totul, dar în special: mixul de generații, calitatea multora dintre proiectele prezentate, faptul că au fost doua zile și nu una. Mi-a plăcut deschiderea organizatorilor către invitați și urbe în egala masura”

La Iași s-au format de-a lungul anilor numeroși arhitecți valoroși. Chiar dacă mulți dintre ei au ales să profeseze în alte părți, au rămas legați spiritual de ceea ce înseamnă Iașul pentru începuturile carierei lor. Profesionalismul cu care și-au construit carierele merită apreciat și să inspire generațiile tinere. Rar promovați printre ieșeni, acești arhitecți sunt recunoscuți în mediul profesional, integrându-se comunității profesionale unde activează, reprezentând modele și inspirație. Deutsche schule, Hanul lui Manuc, Moo bistros, Cluburile Nuba, prima construcție din CLT din România, multe dintre magazinele de retail, prezențe la conferințe internaționale, premii la numeroase concursuri, expoziții, bienale și anuale de arhitectură, toate au la bază imaginația unor arhitecți formați la Iași.

ReVive – o discuție fascinantă despre modul în care arhitecții ieșeni aflați la maturitate creatoare reușesc să exceleze în domenii diferite, uniți fiind de pasiunea pentru mai bine.  Deși foarte diferiți ca abordare, ca tematică, din punct de vedere a programelor și proiectelor abordate, cei patru arhitecți grupați în acest panel (Sergiu Petrea, Matius Ichim, Dragoș Epure și Dragoș Rugină) au confirmat ceea ce mulți dintre colegii care au șansa să îi cunoască știau deja- sunt creatori în adevăratul sens al cuvântului, profesioniști până în cel mai mic detaliu, dornici ca munca lor să transforme lumea în care trăim.

Sergiu PETREA             

Arhitect ieșean, absolvent al Facultății G. M. Cantacuzino, Sergiu Cătălin Petrea a fost timp de 18 ani lector la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Începând cu 2012 are și un curs de Ecologie și Tehnologie în Arhitectură Contemporană la UAUIM. În prezent, explorează perspectivele designului arhitectural sustenabil și ale eficienței energetice. Având o experiență bogată în domeniul arhitecturii, Sergiu Petrea este un expert recunoscut la nivel național și internațional în arhitectură sustenabilă și tehnologii sustenabile pentru construcții.

Arhitect Sergiu Petrea

Prezentarea lui Sergiu Petrea a adus în centrul atenției munca unei echipe dedicate, cea a biroului TECTO arhitectură pe care îl coordonează, un birou care ce concentrează pe arhitectura eco, implementând principiile nZEB prin proiecte ambițioase, într-un domeniu în care, în România, au fost printre pionieri. Personalitatea lui Sergiu, puterea de muncă, grija pentru detalii și aplecarea permanentă către studiu și perfecționare au fost remarcate în proiectele prezentate.

O temă importantă adusă în discuție au fost și concursurile de arhitectură, mod prin care TECTO arhitectura își câștigă multe dintre proiecte, beneficiarii asigurându-se astfel că vor alege să lucreze cu acel birou de arhitectură care este cel mai potrivit, ca viziune, dorinței de dezvoltare, principiilor sustenabile, respectând totodată rigorile legislative. Deși recunoaște că este un mod de lucru care consumă mult timp, satisfacția de a fi cel mai bun dintr-un grup de arhitecți oferă echipei coordonate de Sergiu Petrea energia de a fi zi de zi mai buni.

Matius ICHIM

Celor care nu îl cunosc, Marius Ichim le-ar putea fi prezentat drept un creator în adevărata putere a cuvântului. Și-a desenat întâi visurile, apoi ideile, a continuat prin crearea propriului birou de arhitectură, punând recent bazele Prioretail – prima comunitate de specialiști internaționali specializați în servicii pentru retail.

MATIUS, cel care i-a împrumutat numele și convingerile, este clădit alături de partenera sa, Alina Andrieș, cu ajutorul căreia a devenit, în timp, spațiul de lucru al unei întregi echipe de arhitecți și ingineri pregătiți să livreze la timp soluții pentru cea mai competitivă nișă din arhitectură.

Arhitect Matius Ichim

Matius reușește cu fiecare proiect să ducă mai departe nișa pe care el o denumește superspecializare, un concept care îi permite lui și colegilor săi să se perfecționeze zi de zi alături de profesioniști în domeniu, devenind un reper pentru industria de retail din România.

Prezentarea de la IAȘI ARCHI: roots and branches a fost foarte emoționantă pentru toți cei din sală, evocând traseul profesional și personal pe care l-a urmat Matius Ichim, provocările profesionale și mai ales soluțiile pe care le-a găsit de-a lungul timpului. Matius este și creatorului unui proiect personal de suflet, Chillya, construită ca un îndemn la relaxare, fiind un concept contemporan de reconectare a omului cu natura, cu sine și cu autenticul – a cărui machetă a atras toate privirile de-a lungul celor două zile.

Dragoș EPURE

Dragoș este fondatorul si arhitectul principal al Metropolis, un studio de arhitectură cu o structură multidisciplinară. A studiat arhitectura la Universitatea Tehnică din Karlsruhe și la Universitatea Tehnică din Iași. După ce și-a terminat studiile în arhitectură, a absolvit cu o diplomă de master la Academia de Film și Televiziune din München. Licențiat în design de producție, a desfășurat diverse stagii de practică în Germania, în domeniul designului media și al construcțiilor de arhitectură.

Arhitect Dragoș Epure

Caracterul multidisciplinar al biroului Dragoș înființat la întoarcerea în România se reflectă printr-un număr semnificativ de premii, expoziții și o gamă largă de clienți în arhitectură, design de produs, comunicare vizuală și instalații de artă. Motivația care alimentează gândirea la metropolă este de a atinge fiecare aspect legat de impactul eficient al designului și profitabilitatea oricărei afaceri implicate. Prin munca sa, Dragoș caută întotdeauna să trezească emoții prin crearea de spații digitale, participative și inovatoare cu elemente imateriale de spațiu, lumină, transparență, texturi vibrante și culori.

Prezentarea pe care Dragoș a făcut-o cu naturalețea care îl caracterizează i-a ghidat pe cei prezenți printr-o lume fantastică, la limita dintre real și virtual, prezentând spații și concepte fabuloase prin imaginația care le-a creat. Proiectele realizate de Dragoș și METROPOLIS pentru lumea virtuală, METAverse, i-au uimit pe toți cei din sală, reprezentând un pas către o lume pe care majoritatea o cred intangibilă. Proiectul pentru cel mai modern complex de birouri, Yunity Park din București a reprezentat o ușă deschisă către realitatea post-pandemică a clădirilor de birouri, o îmbinare între real și imaginar, o experiență surprinzătare asupra lumii.  

Dragoș RUGINĂ

Dragoș Rugină este un arhitect ieșean cu o diplomă de master în arhitectură de la Architectural Association School of Architecture, Emergent Technologies and Design Program. Înțelegerea sa profundă a aspectelor arhitecturale practice și teoretice, alături de gândirea sa critică și pasiunea pentru tehnologie, au fost forțe motrice importante ale designului de-a lungul anilor.

Modul în care Dragoș Rugină a înțeles arhitectura, folosirea tehnologiei, dar mai ales rolul pe care structurarea informației îl are în realizarea și implementarea proiectelor l-a făcut unul dintre cei mai apreciați specialiști în domeniu alături de biroul RUAA. Modul în care Dragoș Rugină reușește să înțeleagă și de multe ori să previzioneze evoluțiile tehnologice și impactul acestora în arhitectură sau în realizarea efectivă a clădirilor, dar mai ales modul clar în care face audiența să înțeleagă procesul de creație, logica deciziilor, este fascinant.

Arhitect Dragoș Rugină

Proiectele prezentate de RUAA sub coordonarea lui Dragoș Rugină au reprezentat dovada că, atât la scară mică (o casă realizată în Australia), medie (un hotel la Eforie Nord) sau foarte mare (Kuwait Opera House) arhitectura înseamnă studiu, perfecționare continuă, grijă pentru detalii, dar mai ales o capacitate de asimilare și folosire a informațiilor din tot mai multe surse.

Pe lângă prezentările arhitecților au fost prezenți și parteneri ai OAR Iași, Alukönigstahl și Holcim.

Echipa Alukönigstahl a oferit în acest prim eveniment din seria  IAȘI orașul creatorilor de arhitectură un nou exemplu de înțelegere a fenomenului arhitectural, de a căuta împreună cu arhitecții soluții pentru construcții mai performante, mai spectaculoase și mai îndrăznețe. Prezentarea noilor tehnologii a convins, încă o dată, caracterizată de eleganță, profesionalism și privire către viitor.

Echipa Alukönigstahl

Prezentarea HOLCIM din cadrul primului nostru eveniment s-a concentrat pe ideea protecției mediului prin folosirea de tehnologii eco-friendly, dar și pe concursul Holcim Awards, concurs organizat anual și care reunește arhitecți din întreaga lume. Politica companiei HOLCIM – de a ne dezvolta împreună cu oamenii și comunitățile din care facem parte, promovând drepturile omului și bunăstarea tuturor – ne ghidează și pe noi, arhitecții, în proiectarea unor clădiri și spații urbane de calitate.

Concluzia generală a panelului a fost că asimilarea informației, dar mai ales capacitatea de a o filtra și de a structura sunt esențiale în lumea arhitecturii de azi. Posibilitățile aproape nelimitate de a realiza forme, texturi, volumetrii dintre cele mai fanteziste pun arhitecții în situația de a analiza, compara și decide din mii de alternative.

Deși diferiți prin abordare, prin scara proiectelor, sau chiar prin accentul pe care îl pun pe diferite aspecte ale meseriei, toți cei patru arhitecți aflați la maturitatea carierei profesionale au arătat în cadrul celui de-al doilea panel de prezentări din cadrul IAȘI ARCHI: roots and branches că limitele arhitecturii așa cum o cunoaște majoritatea dintre noi sunt depășite zi de zi, condiționările fizice de spații nu mai sunt de mult o barieră, ci doar un imbold pentru creativitate..

Echipa de organizare a evenimentului, din partea OAR Iași: Președinte OAR Iași Alin Enver Hoblea, Coordonator eveniment- Sebastian Săvescu, Coordonator comunicare și imagine- Andrei Bodnar, Coordonator logistică- Alexandru Popovici, Coordonator speakeri- Ștefana Gonciar- Beșleagă, Coordonator paneluri prezentări- Mihaela Popiniuc, Coordonator relație cu partenerii instituționali- George Juverdeanu, Coordonator video și proiecții- Iustinian Nanu, Coordonator relația cu OAR- Beatrice Birtum, Secretar executiv- Cristina Gugleș, eveniment realizat cu susținerea voluntarilor ASAI, coordonați de Alexandru Ghileschi, Foto video- Alexandru Saru & Vasea Onel DoP.

Organizatorul evenimentului a fost Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Iași (care include și arhitecții din județul Vaslui), are un număr de 548  membri înscriși și este principala organizație profesională în cadrul căreia sunt înscriși toți arhitecții activi din județele Iași și Vaslui. OAR are misiunea de a convinge societatea că arhitectura reprezintă, în primul rând, un act de cultură de interes public, cu implicații urbanistice, economice, sociale și ecologice. OAR este singura organizație care acordă arhitecților dreptul de semnătură și gestionează Tabloul Național al Arhitecților, publicat anual în Monitorul Oficial al României, fiind înființată în baza Legii 184 din 2001, privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect.

Organizatorul evenimentului Ordinul Arhitecților din România filiala teritorială IAȘI, parteneri principali: ALUMIL, HOLCIM, LEIER, Alukönigstahl, NOVAMBIENT, LIBRA BANK, RODOTEX, sponsori ai evenimentului: Q Fort, Baumit, Saint Gobain, cu sprijinul Unirea Hotel & spa și Mobexpert , parteneri instituționali: Primăria Municipiului Iași, AAI filială a UAR, RUR IASI, Muzeul Municipal Regina Maria, Palatul BRAUNSTEIN, Share architects, Palatul Culturii Iași, ASAI, ARHIAS, Facultatea de Arhitectură GM Cantacuzino.

Imagini de la eveniment dar și înregistrarea tuturor prezentărilor se găsesc pe paginile de social-media ale OAR IAȘI.

Pe parcursul zilelor următoare vom continua prezentarea în detaliu arhitecții și prezentările acestora de pe parcursul zilei de 10 martie, grupate sugestiv în patru paneluri (ReStore, ReVive, ReThink, ReShape), patru serii de prezentări fascinante despre educație, profesie și viitor, cu arhitecți ieșeni remarcabili. În articolul următor vom prezenta prezentările arhitecților Tudor Grădinaru, Adrian Moleavin și Bogdan Zaha, reunite sub denumirea ReThink, o serie de abordări complementare a arhitecturii, cercetării și teoriei de arhitectură.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Începând cu luna martie 2023, Apix.ro găzduiește articole scrise de Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași, în urma unui parteneriat cu organizația profesională. Detalii despre activitățile OAR Iași pot fi consultate pe site-ul https://oar-iasi.ro.

Articole din categoria Arhitectură și urbanism

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top