Connect with us

IAȘI ARCHI: prezentările unor tineri arhitecți ieșeni care au cunoscut deja afirmarea europeană

Arhitectură și urbanism

IAȘI ARCHI: prezentările unor tineri arhitecți ieșeni care au cunoscut deja afirmarea europeană

Sub numele ReShape, al patrulea panel al evenimentului IAȘI ARCHI: roots & branches a privit spre designul parametric și computațional, A.I. (inteligență artificială) și către alte soluții orientate spre viitor. Publicul a fost ghidat în această direcție de trei speakeri, arhitecți tineri și entuziaști cu portofolii extrem de interesante: Andrei Pădure, Andreea T. Felciuc și Vlad Țenu.

Andrei Pădure si-a construit experiența în România și UK lucrând pentru birouri precum Arcadis, Zaha Hadid Architects, Gensler, Front. În momentul de față dezvoltă algoritmi în cadrul departamentului de geometrie al Ai Build, un tech-startup în Londra preocupat de printarea 3D la scara industrială. Pasionat de geometrie și de automatizare, Andrei Pădure a explorat în prezentarea intitulată Aplicații ale designului computațional modalitățile prin care matematica, gândirea algoritmica si programarea pot fi puse în slujba proiectelor de arhitectură, urbanism și infrastructură.

Arhitect Andrei Pădure

Modul în care Andrei abordează întreg procesul de gândire și analiză a unui proiect, aspectele multiple pe care le ia în calcul, rigurozitatea și perseverența cu care caută de fiecare dată perfecțiunea au făcut pe toți cei din sală să înțeleagă de ce este unul din cei mai apreciați specialiști în domeniu la nivel european. Au fost remarcabile exemplele concrete prezentate, lejeritatea cu care reușește să prezinte procese complexe, algoritmi de calcul care stau pa baza deciziilor din parcursul unui proiect, dar, mai ales, felul în care înțelege Andrei că perfecțiunea stă în găsirea acelei soluții elegante prin simplitate și prin eficiență, fără risipă de material, energie sau efort.

Andreea T. Felciuc este arhitect și scenograf înregistrat atât în Marea Britanie cât și în România, având o experiența profesională multi-disciplinară care include scenografia, instalații new media, video-mapping, animații 3D, FX și VFX. Este arhitect în cadrul companiei Arup din Londra, făcând parte din echipa multidisciplinara „Venues” – specializată în programe culturale și artistice (filarmonici, teatre, opere, muzee, galerii etc). În prezentarea sa, Spații intenționate experiențelor individuale dedicate pentru a fi trăite în colectiv, Andreea Felciuc s-a focalizat pe principii folosite, conceptualizare și design, creând un echilibru între arhitectură, acustică și funcționalitate. Căutând mereu să își vadă proiectele realizate, tânăra arhitectă a participat în ultimii zece ani la numeroase proiecte interdisciplinare, în echipe mixte de specialiști, arhitecți, scenografi, ingineri de sunet, artiști vizuali, inovând mereu și căutând să-și pună amprenta pe spațiile studiate pe care le transformă în universuri pline de simboluri ale unui univers miraculos.

Arhitect Andreea T. Felciuc

Complexitatea și varietatea temelor și proiectelor abordate, amploarea analizelor și capacitatea de a înțelege și coordona echipe de specialiști au fost prezentate de Andreea cu lejeritatea caracteristică profesionistului care stăpânește la perfecție domeniul său de excelență. Parcursul profesional al tinerei arhitecte formate la Iași relevă o permanentă căutare a eleganței, a frumosului, a perfecțiunii, indiferent de forma de exprimare. Fascinant a fost pentru cei prezenți în sală a fost să vadă cum poate fi modelat spațiul destinat evenimentelor culturale, având în centru spectatorul, cum varietatea formelor de exprimare artistică nu sunt văzute de echipa Andreei decât ca o provocare, ca un motiv de inspirație și de explorare. O experiență unică de a vedea în spatele cortinei o lume fascinantă, percepută ca un fundal permanent adaptabil la noi forme de exprimare artistică.

Vlad Țenu a lucrat în birouri de arhitectură precum Surface Architects, Urban Systems, iar în prezent este asociat la Allford Hall Monaghan Morris, birou câștigător al premiului Sterling în 2015. Activitatea lui Vlad se extinde într-o zona experimentală, multi-disciplinară, prin metode menite să investigheze noi limite ale noțiunilor arhitecturale de spațialitate, scară sau materialitate. Glimpses of Infinite Symetry a fost o prezentare despre lucrările sale inspirate din natură, un mix simbiotic dintre arta și știința, implicând tehnici de programare și teorii din matematică, materializate în piese sculpturale, sisteme modulare și prototipuri aplicabile în diverse domenii precum arhitectura, design de produs, vestimentar sau de bijuterii.

Arhitect Vlad Țenu

Prezentarea lui Vlad ne-a purtat într-o lume fantastică, dominată de culoare, de forme, de mișcare. Dar am avut șansa unică de a înțelege procesul și sursa inspirației pentru creațiile sale. A privi rezultatul final al muncii sale este uimitor pe panourile expuse în cadrul expoziției, dar înțelegerea modului în care s-a ajuns acolo și modul în care Vlad a explicat fiecare pas al realizării a fost o fereastră deschisă către o lume fabuloasă. Multitudinea interpretărilor pe care motivele tradiționale românești le realizează, combină și reinterpretează este uimitoare, de fiecare dată o nouă fațetă surprinzând privitorul.

Echipa Q Fort a fost alături de echipa OAR IAȘI în pregătirea și implementarea evenimentului IAȘI ARCHI: roots and branches. Entuziasmul tinerei echipe asigură  că și pe viitor să poată fi dezvoltate nu doar concepte „proiectate să reziste”, întreaga prezentare a partenerului Q Fort fiind focalizată pe principiul „celui mai bun în domeniu”.

Echipa Baumit a fost alături de arhitecții ieșeni la primul din evenimentele din seria IAȘI orașul creatorilor de arhitectură, plecând de la misiunea comună de a dezvolta împreună noi concepte și idei prin care să putem contribui la reducerea emisiilor și a consumului de energie. Colaborarea OAR IAȘI cu Baumit va continua prin organizarea de conferințe, work-shopuri, traininguri și susținerea unui permanent flux de informații care să ne ajute să căutăm excelența.

Prezentara Saint Gobain a fost centrată pe ideea de a acționa în fiecare zi pentru a face lumea un loc mai frumos și mai sustenabil în care să locuim. Oferirea de materiale și tehnologii adaptate cerințelor, personalizate pentru fiecare proiect, căutarea permanentă a celor mai bune soluții pentru implementarea proiectelor fac din grupul Saint Gobain un partener de încredere pentru toți arhitecții

Prezentarea Saint Gobain

Acest al patrulea panel a venit ca o concluzie a întregii zile, reunind sub semnul excelenței cei mai tineri arhitecți ieșeni care au cunoscut deja afirmarea europeană. Pe măsură ce prezentările și speakerii au adus în fața publicului ieșean aspecte și abordări noi ale arhitecturii a reieșit permanent o idee centrală, aceea că fiecare din cei prezenți caută să fie cel mai bun în domeniul ales, iar pe măsură de domeniile de manifestare a arhitecturii devin mai variate, arhitecții se adaptează căutând specializarea, lucrând pe domenii tot mai specializate, deoarece și cantitatea de informație ce trebuie asimilată este tot mai mare. De la seniorii arhitecturii ieșene a căror proiecte au stârnit admirație prin amploare și varietate, până la cei mai tineri care sunt pasionați de detaliu și de găsirea perfecțiunii în domeniul lor de expertiză, fiecare din cei 15 speakeri prezenți pe 10 martie la Iași au demonstrat că arhitectura ieșeană are un “…trunchi solid din care au răsărit ramuri sănătoase și muguri dornici să înflorească”.

Acest eveniment este primul dintr-o serie mai lungă reunită sub denumirea IAȘI orașul creatorilor de arhitectură și care va continua cu organizarea concursului de instalații arhitecturale IAȘUL își deschide porțile și R(ewind) A(cces) M(emory) o retrospectivă a celor mai bune proiecte premiate în Iași în ultimii 10 ani, într-o reinterpretare actuală, ambele în cadrul Romanian Creative Week.

OAR IAȘI este organizația reprezentativă a arhitecților ieșeni și un partener important pentru administrație și pentru alte organizații profesionale cu care colaborează. Din dorința de a deveni o voce puternică ce transmite nevoile arhitecților către autorități, parteneri si public, OAR Iași a demarat o serie de evenimente ce se desfășoară sub sigla IASI – Orașul creatorilor de arhitectura.

Primul eveniment din acest an organizat de OAR IAȘI, denumit IAȘI ARCHI: roots & branches, s-a desfășurat în perioada 9-10 Martie la Palatul Braunstein și în Sala Cuza a Hotelului Unirea, fiind dedicat arhitecților și publicului larg – locuitorii orașului Iași. Printre invitați s-au numărat si reprezentanți ai autorităților locale și regionale, reprezentanți ai agențiilor și direcțiilor județene, ai mediului academic și cultural, parteneri tradiționali ai OAR IAȘI și reprezentanți ai OAR și ai altor filiale teritoriale. IAȘI ARCHI: roots & branches a avut ca obiectiv principal creșterea gradului de conștientizare asupra importanței fondului construit ieșean prin acțiuni de promovare și popularizare a arhitecților contemporani care au legături cu orașul Iași. Conferințele au fost structurate in 4 paneluri: arhitecți seniori / arhitecți afirmați, in plina activitate / tineri formatori de arhitecți / arhitecți la început de drum.

Ordinul Arhitecților din România (OAR) filiala teritorială Iași (care include și arhitecții din județul Vaslui) are un număr de 548  membri înscriși și este principala organizație profesională în cadrul căreia sunt înscriși toți arhitecții activi din județele Iași și Vaslui. OAR are misiunea de a convinge societatea că arhitectura reprezintă, în primul rând, un act de cultură de interes public, cu implicații urbanistice, economice, sociale și ecologice. OAR este singura organizație care acordă arhitecților dreptul de semnătură și gestionează Tabloul Național al Arhitecților, publicat anual în Monitorul Oficial al României, fiind înființată în baza Legii 184 din 2001, privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Începând cu luna martie 2023, Apix.ro găzduiește articole scrise de Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași, în urma unui parteneriat cu organizația profesională. Detalii despre activitățile OAR Iași pot fi consultate pe site-ul https://oar-iasi.ro.

Articole din categoria Arhitectură și urbanism

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top