Connect with us

Iași: Doar 20% dintre terenurile agricole sunt intabulate

Utile

Iași: Doar 20% dintre terenurile agricole sunt intabulate

Aproape 80% dintre terenurile agricole din județ nu sunt înscrise în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară. Informația apare într-un răspuns oferit de Ministerul Dezvoltării la o interpelare pe temă a senatorului ieșean Dan Lungu (USR).

Potrivit situației prezentate de autoritatea centrală în județ există 293.333 de construcții cu o pondere de înregistrare în cadastru de 70% și 252.908 ha de teren agricol cu o pondere de înregistrare de 20,7%.

La nivel național, situația mult mai bună: 87% din totalul construcțiilor (8,7 milioane lei) sunt înregistrate și 84% din terenuri agricole (9,5 milioane ha) figurează în sistemul integrat.

„Cadastrarea rămâne o problemă. E adevărat că, potrivit bilanțului întocmit de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, numărul proprietăților înregistrate a crescut , multe cărți funciare fiind deschise chiar pe parcursul anului trecut, dar suntem încă departe de ce ar trebui să fie, lucrurile se mișcă încet.  Primăriile pot accesa fonduri gratuite în acest sens – însă ele trebuie să-și și dorească. Trebuie să începem să facem ordine, să organizăm actele de proprietate, pentru că numai așa putem să ne dezvoltăm sănătos local și național”, a comentat senatorul Lungu.

Din 2017 încoace, Agenția de Cadastru a efectuat plăți de aproape 500.000 lei la unități administrativ-teritoriale pentru lucrări de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top