Connect with us

Iașul are nevoie de un PUG cu viziune, bine documentat și aplicabil (II)

Arhitectură și urbanism

Iașul are nevoie de un PUG cu viziune, bine documentat și aplicabil (II)

Dezvoltarea urbană se face în baza unui cadru legislativ național și local care definește clar atribuțiile fiecărui factor decident și documentele care stau la baza dezvoltării urbane, dar și a construirii efective a unor imobile. Echitatea socială și dezvoltarea durabilă sunt aspecte esențiale în regulamentele de urbanism, asigurând distribuția corectă a resurselor și protejarea mediului pentru a oferi calitate vieții și o evoluție sustenabilă în comunități. Aceste concepte contribuie la crearea unui cadru urban care oferă oportunități egale și respectă nevoile actuale fără a le compromite pe cele viitoare.

În condițiile în care principalul instrument de planificare a dezvoltării urbane a orașului – Planul Urbanistic General (PUG), piesă fundamentală în asigurarea unei dezvoltări urbane coerente și sustenabile a fost elaborat la finalul anilor 1990 (a intrat în vigoare în 1999) – acesta nu putea să prevadă ritmul accelerat al dezvoltării ulterioare, dezvoltarea urbană din ultimele decenii s-a făcut în etape necoordonate, generate doar de interesul punctual al unor investitori în anumite zone.

Pe lângă aceasta, a existat în ultimele decenii și o presiune constant crescută de a construi (dar și a cererii de cumpărare, mai ales pentru apartamente), astfel că orașul s-a dezvoltat (atât prin extindere cât și prin densificarea zonelor deja construite) prin proiecte urbanistice zonale (PUZ-uri), care au studiat și reglementat porțiuni mici și foarte mici, încercând de cele mai multe ori să valorifice maxim resursa de teren disponibilă.

  • A treia parte a articolului, ce va apărea mâine, va trata importanța planificării urbane în dezvoltarea armonioasă a orașului și importanța implicării directe a specialiștilor, continuând prezentarea evoluției urbane cu zonele periurbane.
[Timelapse] Evoluția dezvoltării urbane în mai multe zone din Iași în perioada 2005 – 2023. Alternativ, pentru o mai bună vizualizare, puteți consulta și descărca imaginile aferente fiecărei zone [format GIF]: Bucium, Miroslava, Păcurari, Valea Adâncă, Valea Lupului și Agronomie.

”De ce la vecin s-a putut și la mine nu se poate?” este una din întrebările cel mai des adresate de beneficiari, atât autorităților cât și arhitecților, care are mai multe răspunsuri:

  • Nu toate construcțiile existente au autorizație de construire
  • Nu toate construcțiile existente au respectat autorizația de construire
  • Nu toate extinderile (pe orizontală sau verticală) au autorizație de construire (sau au respectat prevederile acesteia)
  • Nu toate clădirile existente au fost recepționate și intabulate datorită tocmai nerespectării documentațiilor de autorizare
  • Reglementările urbanistice diferă, orașul fiind împărțit în zone reglementate diferit (ca funcțiune și posibilități de construire) – zone denumite tehnic UTR (Unitate Teritorială de Referință)
  • Fiecare proprietar poate, conform legii, să întocmească un PUZ prin care să ceară modificarea reglementărilor urbanistice pe parcela sa. Studiul urbanistic, viziunea de dezvoltare, cerințele din tema de proiectare, condițiile impuse de avizatori, etc. au diferit în timp, fie din motive ce țin de schimbări legislative, fie din modificarea viziunii diferitelor comisii tehnice și politice care analizează și aprobă aceste documentații.

PUZ-urile despre care se discută atât de mult în spațiul public reprezintă, de fapt, adaptarea viziunii prevăzute în PUG-ul din 1999 la realitățile sau cerințele actuale de dezvoltare, dar, în lipsa coerenței acestor studii (foarte rar au fost cazuri în care mai mulți proprietari vecini au înțeles să facă un studiu comun) aceste studii au tratat foarte punctual intenția și posibilitatea de construire pe o parcelă, fiecare investitor dorind să construiască cât mai mult.

Astfel au rezultat zone ”peticite”, în care planul parcelar, accesurile, volumele și funcțiunile coexistă pur întâmplător, fără nicio viziune de ansamblu și fără nicio direcție de dezvoltare. Rolul unui PUG (sau a unui PUZ care reglementează o zonă a orașului) este tocmai acela de a analiza situația existentă, intenția de dezvoltare și de a proiecta dezvoltarea acelui areal urban pe următorii 10 de ani, să se asigure că oferă condiții optime de realizare a construcțiilor, a dotărlor aferente, a acceselor și a utilităților.

Revizuirea și actualizarea regulamentelor urbanistice, împreună cu o abordare mai coerentă și holistică a planificării urbane, sunt necesare pentru a asigura dezvoltarea urbană sustenabilă și pentru a răspunde adecvat nevoilor actuale și viitoare ale orașului. Este esențial ca planurile urbanistice, cum ar fi PUZ-urile, să fie mai coerente în abordare și concluzii, să studieze zone mai ample ale orașului pentru a analiza problemele și a recomanda soluții pe termen lung, oferind o viziune de ansamblu pentru a evita formarea de zone dezorganizate și haotice în oraș.

Ordinul Arhitecților din România Filiala Teritorială Iași a demarat în ultimul an o serie de evenimente având ca scop coagularea breslei arhitecților ieșeni, punerea în valoare a elitelor, dar și reconectarea cu societatea civilă, autoritățile și ceilalți parteneri sociali care contribuie la dezvoltarea calității vieții urbane.

Pentru următorii ani ne propunem să devenim o platformă de comunicare și promovare a arhitecților, alături de o reprezentare reală a interesului lor în societate și în relațiile acestora cu alte instituții. În acest scop vom publica regulat pe această platformă online articole și puncte de vedere despre problemele de arhitectură și urbanism aflate pe agenda publică, dorind să păstrăm echidistanța și respectul față de toți cei implicați în dezvoltarea orașului.

Bucium – Timelapse [click pe imagine pentru a vedea animația]

Păcurari – Timelapse

Agronomie – Timelapse

Miroslava – Timelapse

Valea Adâncă – Timelapse

Valea Lupului – Timelapse

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Începând cu luna martie 2023, Apix.ro găzduiește articole scrise de Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași, în urma unui parteneriat cu organizația profesională. Detalii despre activitățile OAR Iași pot fi consultate pe site-ul https://oar-iasi.ro.

Articole din categoria Arhitectură și urbanism

To Top