Investiții private
Iașul câștigă teren în topul atractivităţii investiţiilor în IT: Palas continuă să creeze infrastructura office în centrul orașului
Iaşul se situează pe locul al doilea la categoria cost-effectiveness în clasamentul „Tech Cities of the Future 2020/21”. Aceasta este concluzia unui studiu realizat recent de divizia de specialitate a Financial Times cu scopul de a cartografia oraşele europene cu cele mai promiţătoare perspective de investiţii new-tech. Rezultatul este favorabil, cu atât mai mult cu cât capitala Moldovei a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă pe segmentul IT în ultimii zece ani. Unul dintre atuuri fiind raportul între parametri de calitate a vieții versus costuri.
Un top privind rentabilitatea costurilor, un indicator important pentru investitori, care le arată că obțin o calitate bună a vieții la costuri reduse, clasează Iașul printre cele mai rentabile oraşe din Europa pentru investiţii start-up, tehnologie şi inovare. De-a lungul timpului, orașul și-a confirmat atractivitatea la acest capitol, una dintre dovezi fiind extinderea industriilor creative. Desigur, acești indici se completează cu o calitate ridicată a forței de muncă generată de mediul universitar, dar și de investițiile din ultimii ani, care au dus la dezvoltare de spații office cu dotări premium. În clasament, Iaşul este depășit de Skopje (capitala Macedoniei) și urmat de Cluj-Napoca.
De ce este Iașul atractiv pentru multinaționale? În primul rând, datorită costurilor reduse, indiferent dacă ne referim la piața imobiliară sau la servicii. Apoi pentru că este un pol de talente pe care mediul universitar îl crează an de an. Dar și pentru că beneficiază de o infrastructură office, ce corespunde exigențelor marilor companii globale, o piață care a cunoscut o ascensiune semnficativă în ultimii ani.
De altfel, majoritatea multinaționalelor care au ales Iașul pentru a-și desfășura activitatea s-au concentrat în clădirile de birouri clasa A United Business Center (UBC) din ansamblul multifuncțional Palas. Acesta reprezintă cea mai dinamică destinaţie de business din regiune, prin infrastructura creată, dotările premium și localizarea centrală. În aceste condiții, în zona office a ansamblului Palas s-a conturat o întreagă comunitate de IT-iști, care își desfășoară activitatea în cele șase clădiri de birouri clasa A. Componenta office are o suprafață de peste 70.000 mp și concentrează peste 50 de multinaționale, din domeniile IT, outsourcing și financiar – bancar, care au crescut constant, contribuind la atractivitatea Iașului pentru investitori. În total peste 8.000 de persoane își desfășoară activitatea în aceste clădiri, iar dintre aceștia peste 5.000 sunt specialiști IT care dezvoltă aplicații, tehnologii și programe cu impact în domenii importante de activitate din întreaga lume.
Planurile de dezvoltare ale companiilor care intră pe piața din Iași sau a celor care doresc să se dezvolte la nivel local stimulează continuarea investițiilor în domeniu. Recent, au fost demarate lucrările de construcție a Palas Campus, cea mai mare clădire de birouri din România ca suprafață, ajungând la peste 60.ooo mp închiriabili, și care va consolida centrul orașului drept o destinație care susține evoluția antreprenoriatului local și a industriilor creative. Investiția va fi finalizată în 2022, generând peste 5.000 de locuri de muncă, după inaugurare. Acest lucru va contribui, în continuare, la reţinerea profesioniștilor în Iaşi şi va oferi oportunități de carieră pentru tineri.
Spațiile office sunt proiectate în conformitate cu principiile „clădirilor verzi” și dispun, pe lângă alte facilități, de vestiare și dușuri pentru cei care vin la birou cu mijloace alternative de transport, dar și de locuri de parcare pentru biciclete.
Concomitent cu o calitate ridicată a vieții și a costurilor reduse, angajații caută confort și își doresc să aibă cât mai aproape toate serviciile de care au nevoie, de la foodcourt, până la parc și magazine, iar în ansamblul Palas le găsesc pe toate.