Local
Iașul este pe locul 2 în țară, după Capitală, între localitățile preferate de românii care se mută
Iașul ocupă locul 2 în țară în topul localităților (și județelor) pe care le preferă românii care se mută, arată datele Institutului Național de Statistică (INS) privind migrația internă, citate de HotNews.ro.
Potrivit informațiilor INS, județul Iași a atras un număr de 31.414 de români, în municipiu fiind 13.107 dintre aceștia. În topul localităților, din județul Iași, mai figurează Miroslava (2.399 persoane) și Scânteia (2.176 persoane). Potrivit INS, statistica face referire la numărul total al stabilirilor cu domiciliul care au sosit într-o localitate și fac dovada că au asigurată locuința acolo. Schimbările de domiciliu în cadrul aceleiași localități nu sunt incluse. Aceste date includ și migrația internațională. Anual, între 400.000 și 500.000 de români își schimbă domiciliul prin migrație internă, cifra variind consistent în ultimii 50 de ani.
Față de Cluj, municipiul și județul Iași atrag fiecare un număr dublu de români care își schimbă domiciliul. Pare curios cum, după București și Iași, următorii „magneți” urbani sunt Vaslui și Galați, înaintea Clujului. HotNews a stat de vorbă cu profesorul Dumitru Sandu pentru a încerca să aflăm de ce Vaslui și Galați sunt orașe care par să atragă fluxuri importante de români.
Dacă discutăm de Vaslui, una din explicații, spune profesorul Sandu, este faptul că mulți vasluieni au fost plecați la muncă în străinătate, iar perioada pandemică și post-pandemică le-a închis locurile de muncă, aceștia fiind nevoiți să revină acasă
Există un nou fenomen migrator, atrage atenția profesorul Sandu. Este vorba despre migrația circulară. Oameni care lucrează în afară, se întorc în țară iar după o perioadă de timp pleacă iar. Foarte probabil ca și în cazul Vasluiului, localnicii care au lucrat în străinătate- munci calificate sau mai puțin calificate, să se întoarcă.
Citește articolul integral în HotNews