Connect with us

Iașul intră în scenariul roșu: noi restricții vor fi aplicate. UPDATE Lista integrală a măsurilor decise

Utile

Iașul intră în scenariul roșu: noi restricții vor fi aplicate. UPDATE Lista integrală a măsurilor decise

UPDATE. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis astăzi instituirea scenariului roșu la nivelul municipiului Iași, dar și în cazul a două comune limitrofe (Tomești și Aroneanu).

Privitor la instituțiile de învățământ, grădinițele și clasele primare continuă să funcționeze, scenariul roșu modificând doar activitatea claselor a VIII-a și a XII-a, care vor activa în sistem hibrid, jumătate prezenți fizic, jumătate online. Participarea zilnică se face în sistem online de către elevii din celelalte clase / ani de studiu.

Lista integrală a restricțiilor care intră în vigoare de sâmbătă, 20 martie, și până pe 2 aprilie:

  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, este interzisă.
  • activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare și a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități de cazare.
  • organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerteeste interzisă.
  • activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.
  • activitățile de organizare și desfășurare în aer liber a spectacolelor de tipul drive-in, spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte activități şi evenimente culturale sunt interzise .
  • se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc) și desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României.
  • operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, au obligația să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00 – 21,00, pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României. Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 21,00 – 5,00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. Prin excepţie de la prevederile alin. (1), unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
  • defășurarea activității târgurilor, bâlciurilor și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare este suspendată pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României
  • circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri este interzisă.
  • nu este permisă activitatea în baruri, cluburi, discoteci, pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României.

Știrea inițială:

Municipiul Iași a depășit pragul de 3 cazuri la o mie de locuitorii ceea ce plasează în scenariul roșu în contextul pandemiei Covid-19 și a măsurilor adoptate de către Guvern.

Deocamdată, autoritățile au anunțat doar depășirea pragului, o decizie privind aplicarea restricțiilor fiind așteptată vineri după-amiază și nu este exclus ca noile restricții să intre în vigoare chiar de sâmbătă.

Principalele restricții ale scenariului roșu vizează cursuri online pentru elevi (mai puțin cei din clasele terminale) și închiderea la interior a restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor și instituțiilor de cultură.

  • În ultimele două săptămâni în municipiul Iași au fost înregistrate 1.274 de cazuri noi de Covid-19, respectiv o medie zilnică de 91 cazuri, în creștere cu peste 62% față de precedentele 14 zile. Totuși, în ceea ce privește cazurile active de Covid-19, municipiul Iași este încă mult sub nivelul valului II din noiembrie 2020: acum sunt 3.083 de cazuri active, atunci numărul trecea de 7.000.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top