Connect with us

Poluare semnificativă în Iași în ultima parte a lunii februarie (date oficiale)

Utile

Poluare semnificativă în Iași în ultima parte a lunii februarie (date oficiale)

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) a dat publicității un raport privind poluarea Iașului în luna februarie. Una dintre concluzii vizează faptul că, în ultima parte a lunii, au fost înregistrate concentrații semnificative de PM10 (particule de praf în suspensie) în urma unor inversiuni termice de o intensitate deosebită.

La toate cele cinci stații de monitorizare au fost depășiri la acest indicator peste limitele admise.

„S-a conturat clar episodul de poluare din perioada 20-27 februarie 2021, când au fost înregistrate valori care au depășit valoarea limită zilnică de 50 μg/m3 pentru protecţia sănătăţii umane, cu o maximă zilnică măsurată în data de 26.02.2021: 163,04µg/m3 la staţia de trafic IS-1 Podu de Piatră (Tab. 1). Inversiunile de temperatură de durată, intense, au condus la menținerea la sol și acumularea progresivă a particulelor PM10 având drept rezultat aceste depășiri”, se arată într-un comunicat al APM.

Cumulat, de la începutul anului, cele mai multe depășiri sunt în staţia de fond urban IS-2 Decebal Cantemir (11 depășiri), urmată de staţia de trafic IS-1 Podu de Piatră (9 depășiri), staţia de fond suburban IS-5 Tomeşti (8 depășiri), staţia de fond rural IS-4 Aroneanu și staţia de fond urban-trafic IS-6 Bosia Ungheni (câte 5 depășiri fiecare). Amintim că numărul de depășiri permise pe an/ stație este de 35. 

Pe lângă arderea de combustibili pentru încălzirea populației, celelalte surse de poluare au fost traficul auto, șantierele de construcții, salubrizarea, arderile de deşeuri și resturi vegetale etc.

  • Valorile PM 2,5 s-au corelat direct cu cele pentru PM10 (Fig. 2), sursele fiind aceleași. Valoarea maximă a fost de 91 µg/m3 și s-a înregistratat tot în data de 26.02.2021. Menționăm că pentru PM 2,5 cadrul legal prevede valoare limită anuală (20 µg/m3), iar concentrația mai mare de PM2,5 este specifică iernii: temperaturile scăzute favorizează formarea PM2,5 prin trecerea precursorilor din fază gazoasă în fază solidă. De asemenea, în timpul iernii, particulele de Carbon sunt într-o cantitate mai mare – APM

Articole din categoria Utile

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top