Connect with us

Iașul istoric, distrus de construcțiile haotice: „Viitorul nu aduce nici o speranţă în acest domeniu”

Opinii

Iașul istoric, distrus de construcțiile haotice: „Viitorul nu aduce nici o speranţă în acest domeniu”

Oraşul, prin multifuncţionalitatea lui, este organismul viu a cărui sănătate sau boli se citesc la vedere. Evoluţia urbană are reguli vizibile. O regulă esenţială este zonificarea funcţională în strânsă relaţie cu teritoriul avut la dispoziţie. Colinele Iaşului au fost şi sunt premise de autenticitate. Oraşele din ţară, similare ca importanţă, se diferenţiază îndată prin relief. Din acest motiv, grija pentru armonia dintre spaţiul construit şi cel natural, exprimabilă în reguli de zonificare, şi nu numai, este esenţială pentru funcţionalitatea şi frumuseţea oraşului, scrie arhitectul Ionel Oancea în „Ziarul de Iași”.

Ieşirea Iaşului din forma lui istorică s-a făcut prin distrugerea evidentă, definitivă a armoniei cu natura. Regulile intuitive clare de potenţare a colinelor şi a siluetei oraşului au fost înlocuite cu (ne)reguli cu efect devastator asupra sufletului său viu. Cartierele de locuinţe colective şi platformele industriale i-au sufocat, inclusiv prin densificare, fiinţa. Dacă urbanismul comunist a omogenizat imaginea oraşului respectând totuşi o zonare funcţională relativ raţională, (dez)urbanizarea noului capitalism românesc nu a mai ţinut cont de nimic. Întreaga arie metropolitană a devenit nefuncţională. Tendinţa continuă şi va fi din ce în ce mai complicat, dacă nu imposibil, să se poată ajunge cândva la structuri urbane compatibile cu normalitatea.

Entropia zonelor funcţionale este vizibilă în degradarea, dispariţia limitelor, a formelor urbane care definesc estetic şi funcţional aceste zone. Nu mai sunt preocupări pentru silueta urbană, pentru desfăşurările la stradă, pentru delimitările ariilor funcţionale. Regresul formal, amestecul necontrolat de elemente divergente transformă spaţiul urban într-un spaţiu al alienării, al suprimării vieţii comunitare, boală pregnantă pe zonele extinse ale noilor dezvoltări, dificil sau imposibil de vindecat. Nimeni nu pare să mai priceapă conexiunile vitale între oraş, comunitate, cetăţean, să priceapă faptul că desfăşurarea haotică de forme şi funcţiuni induce haos, pierdere de identitate.

Citește continuarea în Ziarul de Iași

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Opinii

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top