Connect with us

Iașul se extinde cu nou cartier: 130 de imobile pe 12 hectare

Amplasamentul este în dreapta fotografiei

Investiții private

Iașul se extinde cu nou cartier: 130 de imobile pe 12 hectare

Un nou cartier de vile și locuințe colective este propus în Bucium, la circa 1,5 km de zona Plopii fără Soț (pe latura de nord-est). Ansamblul ar urma să aibă nu mai puțin de 130 de construcții.

Amplasamentul are o suprafață totală de 12  hectare. Propunerea vizează amenajarea a 130 vile, duplex-uri și locuințe colective cu un regim demisol, parter și 2 etaje.

Terenul a fost împărțit în loturi cu suprafețe cuprinse între 300 și 1.600 mp. În afară de locuințe, beneficiarul susține că vor fi amenajate un centru de cartier și dotări de sănătate și învățământ.

Nu se vor autoriza decât acele construcții care vor avea asigurate 1-2 locuri de parcare în interiorul incintei cu propuneri”, se arată în PUZ.

Amplasamentul noului ansamblu propus

Zona are legătură cu șos. Bucium, prin intermediul str. Plopii fără Soț, str. Ștefan Octavian Iosif și str. Narciselor, dar infrastructura rutieră este (în prezent) deficitară. Terenul se află în extravilan. Conform informațiile din PUZ, amplasamentul are un „caracter dificil determinat de o stratificație înclinată cu o pantă de circa 15%”.

„Datorită pantei terenului, nu se poate vorbi despre inundabilitatea acestuia, în schimb trebuie luate în considerare apele freatice, care pot avea un efect negativ asupra factorului de stabilitate și a comportării construcțiilor în general”, se precizează în PUZ.

Totuși, în document se arată că amplasamentul are stabilitatea generală și locală asigurată și nu este supus alunecărilor de teren, inundațiilor sau viiturilor de apă din precipitații.

„Dacă în urma sistematizării verticale vor rezulta masive de pământ cu înălțime de până la 3 metri, acestea vor fi stabilizate cu ziduri de sprijin din beton armat, realizate în baza unor proiecte de specialitate. În situația în care acestea depășesc 3 metri este necesară susținerea acestora cu piloți forați, încastrați minim 3 metri în stratul de argilă marnoasă. Sistemele de fundare propuse vor respecta toate concluziile studiului geotehnic anexat prezentei documentații, luându-se în considerare caracterul dificil al terenului”, se mai arată în proiectul de PUZ.

În documentație și în planșa de reglementări urbanistice sunt propuse căi de circulație noi în incinta amplasamentului care să asigure accesul la parcele.

„Se recomandă modernizarea circulației auto, pietonale cât și construirea rigolelor de evacuare a apelor meteorice. Se va propune lărgirea străzilor existente pentru a se asigura un profil cu două benzi de câte 3,5 metri fiecare și un trotuar de 0,75 metri. Toate circulațiile publice propuse cu dublu sens vor avea lățimea de 7 metri”, se precizează în PUZ.

Amplasamentul a fost împărțit în două unități teritoriale de referință: una de 113.258 mp (locuințe) și cealaltă de 5.171 mp (dotări sănătate și învățământ).

Amplasarea construcțiilor propuse prin proiect

În cazul UTR destinată locuințelor, construcțiile ar urma să ocupe aproape 20.000 mp; trotuarele, parcajele și carosabilul circa 16.000 mp; străzile și trotuarul pietonal de incintă circa 34.000 mp, iar spațiile verzi aproape 44.000 mp.

„Vecinătățile se caracterizează prin existența unui număr de locuințe individuale și colective mici, cu regim de înălțime predominant parter și un etaj. Izolat, se pot întâlni și locuințe colective cu regim de înălțime mediu spre înalt, funcțiuni mixte de tip rezidențial/comercial, lăcașe de cult etc. Starea clădirilor învecinate este în general bună, majoritatea fiind construite în ultimii 15 ani”, se arată în proiectul de PUZ.

Primăria Iași a ales să nu dezvăluie numele beneficiarului, dar verificările apix.ro au arătat că, în aprilie 2018, pe același amplasament a fost emis un certificat de urbanism pe numele lui Lucian Ailenei, un afacerist imobiliar cunoscut din Iași. Menționăm că proiectul de PUZ a fost întocmit în baza unui certificat din 2019, astfel că este posibil să fi intervenit o schimbare la nivel de proprietar [vom reveni]. Proiectul de PUZ va fi dezbătut public vineri, 17 ianuarie, la sediul Primăriei Iași.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top