Connect with us

Anul 2020: Încep investiții imobiliare ce pot atinge pragul de un 1 miliard euro

Complexul de clădiri UBC Campus din zona Sf. Andrei (randare publicată în premieră)

Investiții private

Anul 2020: Încep investiții imobiliare ce pot atinge pragul de un 1 miliard euro

Anul 2020 va consemna demararea a trei mari proiecte urbanistice care se preconizează a fi cele mai mari investiții din acest domeniu din ultimii ani la Iași. Este vorba despre extinderea complexului Palas, construirea Silk District (la pachet cu extinderea ERA) și proiectul de la fosta fabrică Nicolina. Cumulat, cele trei investiții pot atinge (și chiar depăși) pragul de 1 miliard de euro.

Primele două proiecte menționate sunt într-un stadiu avansat, în timp ce în cazul Nicolina încă se așteaptă actualizarea Planului Urbanistic Zonal. Surse din piață spun că noul proprietar (Constantin Duluțe) pregătește un proiect care să concureze, cel puțin pe alocuri, cu Palas și Silk.

Extinderea Palas (atât în zona actualului complex, cât și în zona Sf. Andrei) va primi, luna aceasta, avizul unic de la Consiliul Județean (CJ) și, ulterior, va putea fi aprobată în plenul Consiliului Local. Dezbaterile din luna decembrie 2019 au determinat modificări ale proiectului: investitorul (Iulius Real Estate) a renunțat la două turnuri și la extensia Palas Mall pe esplanada Teatrului Luceafărul. Lucrările la componenta principală a proiectului (complexul de clădiri UBC Campus din zona Sf. Andrei, vezi foto mai jos – apix.ro publică în premieră această randare) ar putea demara în primăvară, în condițiile în care de câteva luni în zonă au loc excavări și cercetări arheologice.

Complexul de clădiri UBC Campus din zona Sf. Andrei

În ceea ce privește extinderea în zona actualului complex Palas, proiectul este în aceeași fază de autorizare cu cel din zona Sf. Andrei și, cel mai probabil, lucrările ar putea începe tot în primăvară. Cumulat, cele două investiții înseamnă 335 milioane euro, după cum a anunțat, anul trecut, compania IULIUS.

Citește mai multe detalii despre investiția IULIUS

Silk District a anunțat încă de anul trecut că primele clădiri de birouri din zona Calea Chișinăului, de la fosta platforma Tomiris, vor fi predate viitorilor chiriași în anul 2021 ceea ce înseamnă că în mod obligatoriu lucrările trebuie să înceapă în acest an.

Cum va arăta complexul Silk District

Silk este un ansamblu cu locuințe și birouri și prevede amenajarea a: 2.500 de locuințe, clădiri de birouri, un hotel cu 160 de camere și cu săli de conferințe, spaţii de retail şi servicii pe aproape 12.000 mp, facilităţi de fitness pe 1.500 mp, o clinică medicală privată, o grădiniță, spații de joacă și locuri pentru activități sportive pe acoperișuri.

Și în cazul acestui proiect au avut loc dezbateri publice pe parcursul anului trecut. În schimb, proiectul aceluiași investitor (Prime Kapital) de la Carrefour ERA este deja în faza de implementare: lucrările au demarat în octombrie 2019 și, în prezent, sunt făcute foraje. Complexul Silk District înseamnă o investiție de peste 200 milioane euro, iar pentru extinderea complexului ERA dezvoltatorii au anunțat, la un moment dat, o investiție de 125 milioane euro. Cumulat, cele două investiții ajung la peste 325 milioane euro.

Lucrări în desfășurare pentru extinderea complexului ERA

Citește mai multe detalii despre proiectul SILK

Nu în ultimul rând, o investiție așteptată pe piața ieșeană este cea de la fosta fabrică Nicolina. Omul de afaceri Constantin Duluțe a achiziționat terenul de 24 ha pentru o sumă de peste 40 milioane euro. Terenul are un potențial imobiliar semnificativ, dar Duluțe încă nu și-a anunțat public intențiile pe care le are pentru dezvoltarea zonei.

Totuși, în piața circulă numeroase informații cu privire la mutarea Pieței Nicolina, construirea de noi bulevarde, a unui nou pasaj rutier și a unui complex de birouri și locuințe care să rivalizeze, pe alocuri, cu Palas și Silk. La Primăria Iași nu a ajuns încă un plan urbanistic zonal, în condițiile în care cel existent („Nicolina Park”) va suferi probabil modificări adaptate noilor tendințe din piața ieșeană. Cu siguranță, proiectul lui Duluțe înseamnă câteva sute de milioane euro.

Parte din terenul fostei fabrici Nicolina

Citește mai multe detalii despre terenul de la fosta fabrică Nicolina

Un calcul sumar arată că cei trei mari investitori vor demara proiecte urbanistice în anul 2020 ce pot atinge (și chiar depăși) pragul de 1 miliard euro.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top