Proiecte publice
Iașul și alte 11 județe intră într-o alianță regională pentru sprijinirea reconstrucției Ucrainei
Agențiile pentru dezvoltare regională Nord-Vest și Nord-Est au inițiat un parteneriat cu 12 județe din țară pentru constituirea unui parteneriat în vederea definirii și implementării unei strategii comune de sprijinire a procesului de reconstrucție a Ucrainei. Cele două agenții au invitat în acord județele Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava și Vaslui.
„Prin acest acord de parteneriat, ne propunem să sprijinim procesul prin care Ucraina poate asimila modelele de dezvoltare specifice Uniunii Europene, precum și să facilităm integrarea în programele de finanțare europene, esențiale pentru susținerea reconstrucției, și dezvoltarea sustenabilă a Ucrainei în perspectiva aderării la Uniunea Europeană”, se precizează în acordul de parteneriat.
Documentul va fi semnat după ce toate consiliile județene invitate vor adopta hotărâri în acest sens. Domeniile în care semnatarii vor colabora sunt următoarele:
- Planificare strategică: se va elabora o strategie comună pentru reconstrucţia şi dezvoltarea infrastructurii și dezvoltarea rețelei de huburi logistice, plecând de la identificarea nevoilor logistice și a priorităților necesare susținerii Ucrainei, în acord cu obiectivele stabilite.
- Dezvoltarea infrastructurii fizice și economice: se va identifica și se va moderniza/adapta infrastructura de transport de pe teritoriul celor două regiuni de dezvoltare din România şi de pe teritoriul Ucrainei (drumuri, căi ferate, porturi), se vor dezvolta spații logistice și de depozitare moderne pentru sprijinirea reconstrucției și pentru stimularea relațiilor economice româno- ucrainene
- Dezvoltare economică și relații comerciale: se vor promova oportunitățile de investiții inclusiv din cadrul rețelei de huburi și se vor organiza evenimente dedicate (B2B, misiuni economice) etc.
- Integrarea în Politicile și Programele Uniunii Europene: se vor sprijini partenerii ucraineni în procesul de adaptare la reglementările și politicile economice europene, se va oferi sprijin tehnic în accesarea fondurilor europene și în construcția cadrului instituțional pentru gestionarea acestora
- Cooperare inter-instituțională: se va crea un grup de lucru format din reprezentanți ai semnatarilor acestui acord și alți parteneri locali relevanți (inclusiv universități), precum și autorități/actori ucraineni și internaționali care pot avea un aport în facilitarea proiectelor de cooperare transfrontalieră și transfer de know-how. Cooperarea inter- instituțională va acoperi inclusiv proiecte de cooperare culturală și educațională (schimburi educaționale, formare profesională și training).
„Ne propunem să contribuim la procesul de susținere şi revitalizare a economiei ucrainene, având în vedere experiența și resursele noastre în domeniul dezvoltării locale, regionale și al cooperării transfrontaliere”, se mai precizează în parteneriat. Inițiatorii acordului au trasat și câteva obiective:
- Identificarea și dezvoltarea infrastructurii existente și a punctelor strategice de conectare a infrastructurii dintre judeţele regiunilor Nord-Vest, Nord-Est şi Ucraina
- Crearea unui cadru comun pentru atragerea investitorilor și a fondurilor internaționale destinate susţinerii dezvoltării.
- Constituirea unei rețele de huburi logistice integrate inter-regional pentru facilitarea transportului de bunuri și materiale către Ucraina
- Dezvoltarea de „Solidarity Lanes” care să asigure fluiditatea lanțului de aprovizionare necesar procesului de reconstrucție
- Sprijinirea colaborării inter-instituționale (regiuni/oblasts, ONG-uri, UAT-uri, Universități – promovarea unor programe de schimb de experiență).
- Elaborarea unei strategii privind înființarea unui fond regional de investiții dedicat companiilor care doresc să investească în cele două regiuni de dezvoltare, în vederea sprijinirii reconstrucției Ucrainei.
