Connect with us

Cel mai bogat om din Ucraina va construi un parc eolian în jud. Iași

Investiții private

Cel mai bogat om din Ucraina va construi un parc eolian în jud. Iași

Parteneriatul dintre o firmă ieșeană și grupul DTEK, deținut de cel mai bogat om din Ucraina (Rinat Ahmetov), a fost confirmat joi, după ce grupul Electromontaj a anunțat public că va proiecta si construi parcul eolian de la Ruginoasa, cea mai mare investiție de acest fel din Moldova. Lucrările pentru punerea în funcțiune a parcului vor fi finalizate în toamna acestui an.

APIX.ro a scris în mai multe rânduri despre parcul de la Ruginoasa, cel mai recent articol fiind publicat zilele trecute. Parcul eolian va avea 12 turbine de tip Vestas și va avea o putere totală de 72 MW. Inițatorul a încheiat contracte de superficie cu Primăria Ruginoasa pentru o suprafață totală de 24 hectare, alte 1,1 ha fiind achiziționate de la persoane particulare.

În primă fază vor fi instalate 10 turbine, care deja au fost comandate din Danemarca și vor ajunge la Ruginoasa în cursul acestui an. Centrala electrică eoliană va avea o putere instalată de 60 MW şi odată finalizată va livra o cantitate considerabilă de energie în Sistemul Energetic Naţional, aproximativ 150.000 MWh/an.

Proiectul este rodul unui parteneriat între DTEK Renewables International și Moldova Eolian. Turbinele vor fi montate pe raza comunei, în intravilanul localităților Ruginoasa, Dumbrăvița, Boldești, Hărmăneștii Vechi și Hărmăneștii Noi, cea mai apropiată locuință fiind la aproape 1 km de o turbină.

„Suntem încântaţi să colaborăm cu Electromontaj. Parcul eolian Ruginoasa este o parte importantă a creşterii portofoliului nostru de producere de energie din surse regenerabile în România şi suntem încrezători că Electromontaj, una dintre cele mai mari şi mai experimentate companii de construcţii din România, poate contribui la succesul proiectului”, a spus John Stuart, CEO DTEK Renewables International.

Grupul DTEK aparține companiei System Capital Management Limited, care, la rândul ei, este deținută de Rinat Ahmetov. Potrivit Forbes, Ahmetov are o avere estimată la 4,3 miliarde euro. Ahmetov este cunoscut și pentru faptul că este președintele clubului de fotbal Șahtior Donețk. Unele estimări arată că investiția de la Ruginoasa va fi cuprinsă între 50 și 100 milioane euro.

Rinat Ahmetov și Mircea Lucescu, pe vremea când antrenorul român era la Șahtior

În ceea ce privește lucrările pe care le va face Electromontaj, acestea vizează: reţeaua de linii electrice subterane de 35 kV necesară pentru colectarea energiei de la generatoare până în staţia de conexiune la SEN (Sistemul Energetic Naţional), fundaţiile pentru cele zece turbine eoliene care se vor monta în cadrul acestui proiect, platformele pentru depozitarea echipamentelor, platformele pentru calarea macaralelor de mare tonaj care vor face montajul pe şantier al turbinelor, precum şi drumurile de acces şi interioare ale parcului eolian: atât cele temporare care vor permite aducerea elementelor componente ale turbinelor cât şi drumurile definitive care se vor utiliza pentru exploatarea şi mentenanţa echipamentelor pe întreaga durată de viaţă a instalaţiei.

Potrivit comunicatului Electromontaj, la derularea proiectului va participa şi Emfor Montaj, companie din grupul Electromontaj, în calitate de subcontractor.

O astfel de turbină costă câteva milioane de euro

„Ne bucurăm să începem anul cu un proiect nou în zona energiei regenerabile. Este un parteneriat care ne onorează şi care demonstrează din nou capacitatea Electromontaj de a susţine tranziţia către un viitor sustenabil. Darea în exploatare a noii capacităţi de producţie de energie eoliană în parcul Ruginoasa are o valoare deosebită pe fondul crizei energetice actuale“, a spus Ionuţ Tănăsoaica, CEO Electromontaj.

În aceste puncte vor fi instalate turbinele

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top