Connect with us

Sistemele fotovoltaice vor putea fi montate fără autorizație

FOTO: Google Images

Utile

Sistemele fotovoltaice vor putea fi montate fără autorizație

Noul act normativ care aduce modificări în legislația din urbanism (legea 7/2020) cuprinde o prevedere utilă pentru proprietarii de locuințe: sisteme fotovoltaice și/sau panourile solare vor putea fi montate fără autorizație de construire. Este vorba despre sistemele montate pentru încălzirea sau prepararea apei calde.

Prevederea face referie la „montarea pe clădiri, anexe gospodăreşti şi pe sol”. De acest nou articol beneficiază aşa-numiţii „prosumatori”, noţiune introdusă şi definită printr-o altă lege (184/2018).

„Un prosumator este clientul final care deţine instalaţii de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă şi care poate stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidenţială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în acelaşi sistem de distribuţie închis, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară”, se arată în actul normativ menţionat.

În lege se precizează că fiecare beneficiar trebuie să îndeplinească o condiţie: în prealabil montării sistemului, să înştiinţeze autorităţile locale.

„Sistemele fotovoltaice şi/sau panourile solare vor fi susţinute de o structură formată din elemente constructive capabile să asigure stabilitatea întregului ansamblu şi să preia încărcările rezultate din greutatea proprie a acesteia şi a panourilor, precum şi cele rezultate din acţiunea vântului şi a depunerilor de zăpadă”, se mai precizează în Legea 7/2020.

Legea 7/2020 poate fi consultată pe Portalul Legislativ al Guvernului. Articolul referitor la sistemele fotovoltaice este la punctul 9 al actului normativ, punct care modifică art. 11 alin. (7) al Legii 50/1991, articol unde sunt enumerate lucrări care pot fi executate fără autorizație de construire.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Utile

To Top