Connect with us

Prefectul NU mai poate anula autorizații de construire ilegale

Fotografia are un caracter ilustrativ

Utile

Prefectul NU mai poate anula autorizații de construire ilegale

Un grup de 13 deputați a schimbat din nou legislația în urbanism, iar una dintre prevederile introduse recent – cea prin care prefectul putea anula autorizații ilegale fără a mai fi înaintată o acțiune în instanță – a fost eliminată.

În toamna anului 2019, liberalii s-au lăudat pe toate canalele posibile că au modificat și simplificat legile urbanismului. Ulterior, în plenul Parlamentului, 13 deputați (6 liberali, 3 social-democrați, 2 deputați de la UDMR și câte unul de la PMP și minorități) au reușit să treacă prin plen o nouă lege care modifică iar legile din urbanism. Printre altele, articolul 12 al Legii 50/1991 a fost modificat.

Varianta inițială a articolului care a fost în vigoare doar TREI luni:

„(1)Autorizațiile de construire sau de desființare, emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către:

a) instanțele de contencios administrativ, potrivit legii;

b) prefect, în urma activității de control a Inspectoratului de Stat în Construcții.”

Punctul b) al articolului era o noutate a legii și simplifica procedura greoaie în anularea autorizațiilor ilegale, inclusiv la Iași fiind destule exemple în acest sens.

Varianta modificată a articolului 12, prin Legea 7/2020:

„(1) Autorizațiile de construire sau de desființare, emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către instanțele de contencios administrativ, potrivit legii, ca urmare a introducerii acțiunii de către prefect, în urma activității de control a Inspectoratului de Stat în Construcții – I.S.C.”.

Practic, este o revenire la situația de înainte de octombrie 2019, atunci când prefectului i s-a dat puterea de a anula o autorizație dacă un raport ISC arăta că au fost ilegalități. După aprobarea Legii 7/2020, prefectul este obligat acum să depună o acțiune de anulare a autorizației în instanță.

Pentru a vedea și celelalte modificări aduse legislației în urbanism, puteți consulta Legea 7/2020 în Portalul Legislativ al guvernului.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Utile

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top