Connect with us

Iașul va avea o „hartă verde”: senzori de poluare, montați pe raza orașului

Iașul este unul dintre cele mai poluate orașe din țară

Smart City

Iașul va avea o „hartă verde”: senzori de poluare, montați pe raza orașului

Primăria face un prim pas pentru o mai bună monitorizare a poluării pe raza orașului. În prezent, există trei stații de monitorizate, acreditate de Uniunea Europeană și gestionate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM), dar fiecare dintre acestea întâmpină deseori probleme. În unele zile, așa cum se poate constata pe site-ul calitateaer.ro, stațiile nu înregistrează corect datele din teren.

Proiectul municipalității prevede, în primă etapă, montarea a 22 de senzori capabili să monitorizeze nivelul de poluare (particulele în suspensie PM1, PM2.5 şi PM10), presiunea aerului, temperatura, gradul de umiditate şi nivelul de dioxid de carbon.

Unul dintre scopurile Primăriei este de a realiza şi o „hartă verde“ a oraşului în baza monitorizării care va fi făcută cu ajutorul celor 22 de senzori.

Contractul a fost semnat în această săptămână cu operatorul de telefonie mobilă Orange pentru suma totală de 61.600 lei.

Preţul unui astfel de echipament ajunge la 2.800 lei (fără TVA)/bucată. În cost sunt incluse instalarea, punerea în funcţiune, programarea şi verificarea echipamentului. Montarea senzorilor va fi făcută în cutii de exterior. Toto­dată, va fi pusă la dispoziţia Primăriei o platformă de vizualizare a parametrilor şi va fi asigurată mentenanţa echipamentelor pe o perioadă de 24 de luni.

Scurtă prezentare a senzorilor, preluată de pe site-ul Orange:

Pentru a determina exact care sunt zonele din oraş cu o calitate a aerului scăzută, astfel încât să se poată interveni rapid, Orange a integrat în platforma sa pentru oraşe inteligente soluţia uRADMonitor, ce echipează orașul inteligent cu senzori pentru diverși factori poluatori.

Soluţia inteligentă de măsurare a calităţii aerului presupune instalarea unei reţele de senzori care monitorizează aerul, atât la punct fix în intersecții, zone cu trafic auto intens sau zone industriale, precum și în mișcare, pe mijloacele de transport în comun ale orașului. Senzorii sunt prevăzuți cu conectivitate internet sau acces Low Power, astfel încât datele culese sunt transmise în timp real către un dashboard accesibil, securizat prin intermediul unor conexiuni la internet uzuale. Informaţiile despre nivelul de poluare şi despre evoluţia acesteia în timp sau de la o locaţie la alta sunt actualizate în fiecare minut.

Atunci când senzorii sunt instalați pe mijloace de transport în comun folosesc conexiunile Wi-Fi mobile instalate și transmit către serverul uRADMonitor, printr-o interfață API, coordonatele GPS, astfel încât măsurătorile sunt analizate în context spațio-temporal. În acest fel se poate urmări cu exactitate care sunt parametrii de calitate ai aerului atât în zonele de interes fixe, cât și pe trasee ample, parcurse cu frecvență ridicată de vehicule municipale.

Senzorii utilizați sunt prevăzuți să măsoare poluanţi fizici şi chimici ai aerului și complementează și cresc acuratețea informaţiilor generate de reţeaua naţională de monitorizare. Caracterul de noutate vine din faptul că senzorii pot fi instalați în vehicule, fiind posibilă crearea unei hărți de poluare ample, la nivelul întregului oraș, fără investițiile semnificative necesare în cazul unei rețele dense de senzori la punct fix.

Datele pot fi analizate și utilizate de specialiștii în management urban ai municipalității sau de oricare altă entitate interesată de iniţierea unui studiu de impact. Totodată, datele culese pot fi accesate în timp real prin intermediul unui API, ca funcționalitate pentru a dezvolta diverse proiecte de reducere a poluării în anumite zone ale oraşului sau pentru a crea alte aplicaţii de monitorizare a calităţii aerului.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Smart City

To Top