Connect with us

VIDEO Salubris: Pubele high-tech, cartele de acces și sistem video „inteligent”

Iașul va avea pubele high-tech ca în NYC Times Square

Smart City

VIDEO Salubris: Pubele high-tech, cartele de acces și sistem video „inteligent”

Sistemul de colectare a deşeurilor va trece prin modificări importante în acest an. Salubris a semnat trei contracte de livrare şi montare a unor echipamente moderne specifice unui „oraş inteligent“ („smart city“), scrie „Ziarul de Iași”.

Printre altele, în puncte gospodăreşti vor fi montate containere care vor putea fi deschise pe baza unei cartele. Totodată, pubelele vor fi supravegheate de un sistem video „inteligent“.

Nu în ultimul rând, la Iaşi vor fi instalate primele 30 de staţii „inteligente“ de colectare a deşeurilor: containere high-tech care comprimă automat deşeurile existente (capacitate de depozitare creşte de 5-8 ori), sunt conectate la Internet şi trimit un semnal către operator când trebuie ridicate deşeurile. Staţiile „inteligente“ vor fi aduse din SUA, astfel de containere fiind puse în funcţiune în mai multe oraşe americane. În total, investiţiile Salubris se ridică la peste 6 milioane lei pentru cele trei tipuri de achiziţii.

Pubele high-tech cu panouri solare şi conexiune Wi-fi

Cele 30 de staţii de deşeuri vor fi livrate de firma Grădinariu Import Export pentru suma de 964.956 lei (fără TVA). Fiecare container („Big Belly“) este dotat cu un compactor care este activat atunci când senzorii detectează o cantitate ridicată de deşeuri.

Studiu de caz: „Big Belly” în Philadephia – pubelele au început să fie montate în 2009, acum existând circa 1.000 de astfel de containere. Inițial, autoritățile locale au estimat economii de 13 mil. euro pe parcursul a 10 ani, dar acestea s-au cifrat în final la 6,4 mil. euro.

Prin această comprimare a deşeurilor se măreşte capacitatea recipientului de opt ori“, a susţinut directorul Salubris, Cătălin Neculau.

Pubelele sunt alimentate cu energie solară şi sunt conectate la internet: atunci când coşul de gunoi este plin, printr-o conexiune Wi-fi este trimis un semnal către o platformă online gestionată de operatorul de salubritate. Astfel, Salubris va putea interveni doar atunci când are certitudinea că trebuie ridicate deşeurile, fiind făcute economii de costuri.

Fiecare container livrat şi montat la Iaşi va costa circa 32.000 lei, respectiv aproape 7.200 dolari. În oraşe americane, costul unui astfel de coş de gunoi ajunge la 4.000 dolari.

Pubele „Big Belly” montate în NYC Times Square

Citește mai multe în Ziarul de Iași

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Smart City

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top