Connect with us

În Iași sunt, în evidențele oficiale, peste 120 de adăposturi civile [listă]

adapost de protectie civila in curs de reabilitare
Adăpost de protecție civilă în curs de reabilitare

Local

În Iași sunt, în evidențele oficiale, peste 120 de adăposturi civile [listă]

Primăria Iași a publicat o listă cu 122 de adăposturi civile care se află pe raza orașului. Demersul municipalității vine la scurt timp după ce la Iași a fost instituită o taxă („de protecție civilă”), iar banii încasați ar urma să fie utilizați (și) pentru întreținerea acestor adăposturi. Încasările din taxe sunt estimate la 1,7 milioane lei.

Taxa a stârnit unele controverse: impozitul este datorat de toți proprietarii unui apartament și nu poate fi mai mică de 10 lei. Astfel, dacă un apartament este deținut, spre exemplu, în co-proprietate de cinci persoane, atunci fiecare dintre aceste persoane va achita taxa care reprezintă 2% din valoarea impozitului pe proprietate, dar nu mai puțin de 10 lei.

  • În 2022, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a publicat de asemenea o situație cu adăposturile civile, dar lista ISU cuprindea mai multe adăposturi în municipiu (170 față de 122 în situația Primăriei Iași)

Primăria a publicat lista fără alte comentarii: municipalitatea nu a prezentat a analiză detaliată a acestora și nici nu a precizat câte dintre adăposturi sunt libere astfel încât să poată fi utilizate în caz de necesitate. Lista integrală o puteți descărcar de la acest link.

Adăposturile se află în zone precum Păcurari, Centru, Tătărași, Gară, Grădinari, Zona Industrială, Nicolina, Bularga, Bucium, Mircea cel Bătrân, Galata, Alexandru cel Bun și Dacia.

Veniturile realizate din încasarea taxei de protecție civilă vor avea utilizate exclusiv pentru activități pe linie de protecție civilă. „Menținerea în stare de operativitate a fondului de adăpostire existent și asigurarea protecției prin adăpostire a populației Municipiului Iași – lucrări de întreținere, igienizare sau repararea și dotarea adăposturilor de protecție civilă special construite”, arată reprezentanții municipalității.

În același timp, fondurile vor putea fi utilizate pentru alte investiții, dotări și activități derulate de Compartimentul de Protecție Civilă din cadrul Primăriei.

  • ISU: Adăposturile de protecție civilă de pe întreg teritoriul țării trebuie să fie destinate numai pentru ce au fost proiectate (adăpostire). Adăpostirea este o măsură specifică de protecție a populației, a bunurilor materiale, a valorilor culturale și de patrimoniu, pe timpul ostilităților militare și al situațiilor de urgență, împotriva efectelor acestora. Adăposturile de protecție civilă sunt spații special amenajate pentru protecție în situații specifice, proiectate, executate, dotate, echipate și autorizate potrivit normelor și instrucțiunilor tehnice elaborate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și aprobate de ministrul Ministerului Afacerilor Interne.

Conform ISU, Adăposturile de protecție civilă sunt clădiri noi prevăzute cu subsol, stații de metrou și extinderi de construcții existente, prevăzute cu subsol, cu aria construită mai mare de 150 mp, dacă aria desfășurată a construcției rezultate se încadrează în prevederile pct. 1, cu excepția extinderilor la clădiri cu destinaţia pentru cultură, clasificate, potrivit legii, ca monumente istorice

În cazul clădiri noi prevăzute cu subsol, ISU face următoarele precizări:

  • reprezentând sedii ale autorităților şi instituțiilor publice locale, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp;
  • având destinaţia de comerț producție sau depozitare, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp;
  • având destinaţia de birouri, financiar-bancară, de asigurări şi burse, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp;
  • având destinaţia pentru învățământ, supraveghere, îngrijire sau cazare copiilor preșcolari, elevi, studenți, bătrâni, persoane cu dizabilități sau lipsite de adăpost, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp;
  • având destinaţia pentru cultură, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp;
  • având destinaţia de primire turistică de tipul hoteluri, moteluri şi vile turistice, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp;
  • pentru comunicații electronice, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp;
  • din categoria amenajărilor sportive închise, cu capacitatea mai mare sau egală cu 400 de locuri pe scaune, indiferent de aria desfășurată;
  • având destinaţia de gară, autogară şi aerogară, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp;
  • din categoria clădirilor de locuit colective, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp;
  • având destinaţia de lăcașuri de cult şi spații de cazare aferente, accesibile publicului sau destinate vieții monahale, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp, cu excepția caselor parohiale.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Local

To Top