Connect with us

Încep dezbaterile pe extinderea Palas: scrisori deschise și poziții oficiale

Utile

Încep dezbaterile pe extinderea Palas: scrisori deschise și poziții oficiale

Prima dezbatere publică dedicată proiectului de extindere a Palas va avea loc miercuri, 4 decembrie, de la ora 10:00, la Primăria Iași. În mediul online au apărut deja reacții în ceea ce privește planul de dezvoltare propus de Iulius Management Center. Mai multe personalități ieșene au semnat o scrisoare deschisă în care ridică o serie de observații. Scrisoarea a fost făcută publică de prof. Laurențiu Rădvan pe site-ul său. Astăzi, primarul Mihai Chirica a trimis presei o declarație ca răspuns la scrisoare. În același timp, investitorul a trimis un punct de vedere.

Dezbaterea de pe 4 decembrie face referire la extinderea din actualul complex Palas, în timp ce planul de dezvoltare pe zona Sf. Andrei va fi dezbătut pe 10 decembrie. În ultimul an, Apix.ro a scris deseori despre proiectul de extindere și a prezentat informații în premieră (vezi AICI).

[click pe fiecare tab pentru a citi scrisoarea și reacțiile]

[tabby title=”Personalități”]

În peisajul urban românesc contemporan, Iașul s-a impus ca un oraș special, datorită istoriei întinsă vreme de peste șase secole, dar și monumentelor sale. De la Palatul Culturii, ridicat pe locul vechilor palate și curți domnești din perioada medievală și modernă, la casele boierești de factură neo-clasică, de la bijuterii arhitectonice, precum bisericile Trei Ierarhi și Golia, la maiestuoasa clădire a Mitropoliei, de la frumoasa Universitate din Copou la elegantul Teatru Național, Iașul a adunat o zestre de patrimoniu unică, fiind din acest punct de vedere cel mai important centru al țării, după București. Ultimii ani au reprezentat o perioadă de dezvoltare economică, necesară pentru un oraș de talia Iașului, o dezvoltare care însă începe să lase o urmă nedorită asupra monumentelor urbei. Au fost propuse și puse în practică diferite proiecte imobiliare, menite să răspundă cererii continue de locuințe și spații de afaceri sau birouri. Din păcate, nu toate au avut coerența necesară, nefiind integrate într-un plan sistematizat, impactul asupra peisajului urban fiind unul mai degrabă negativ, în condițiile în care Iașul nu are nici în prezent un Plan de Urbanism General aprobat.

Recent, o cunoscută companie privată din oraș a propus un proiect de mare anvergură care urmează să afecteze negativ trei dintre cele mai importante monumente ale Iașului, simboluri nu numai istorice, ci și arhitecturale, culturale, religioase și vizuale, Palatul Culturii, biserica Trei Ierarhi și Catedrala veche Romano-Catolică. Grupul Iulius vizează ridicarea unui ansamblu de birouri și locuințe în zona de vale a orașului, de o parte și de alta a străzii Sf. Andrei, ansamblu care va avea drept clădire pivot un bloc turn cu nu mai puțin de 27 de etaje. Acest bloc urmează să fie construit la o distanță de 160 de metri de Palat, respectiv 170 de metri de ctitoria lui Vasile Lupu și 200 de metri de Catedrala veche Romano-Catolică. Cu toate asigurările date de investitor, care susține că vizibilitatea asupra acestor clădiri istorice nu va fi afectată, nu putem fi de acord cu această propunere, motivul principal fiind acela că vorbim de monumente categoria A, care vor fi practic puse în umbră de acest bloc turn, raportul de înălțime dintre acestea fiind net în defavoarea monumentelor. În plus, nu a fost solicitat punctul de vedere al specialiștilor în patrimoniu, istorie, geografie, arhitectură și urbanism, la fel cum nu a existat nici o dezbatere publică pe acest subiect, neluându-se în considerare impactul proiectului propus. Un alt bloc turn, de înălțime apropiată, urmează să fie ridicat în partea de sud-est a Palatului, afectând semnificativ un alt monument istoric și religios, biserica Sf. Lazăr. De asemenea, se propun extinderi în fața Teatrului Luceafărul care anulează perspectiva gândită de arhitecți acum 40 de ani pe direcția Teatru-Palat, în cadrul unui proiect care a fost apreciat public la acea vreme. Complexul Palas a inclus spre esplanadă o aliniere a fațadelor cu Palatul, prin urmare nu înțelegem de ce se dorește anularea acesteia acum. Ne întrebăm, de asemenea, cum a ajuns acest proiect în faza curentă și când au stabilit Consiliul Local și Primăria oportunitatea acestei investiții pentru oraș, mai ales în cazul în care avem de-a face cu modificări la o înțelegere stabilită în alți termeni acum mai bine de un deceniu.

Solicităm factorilor de decizie implicați în aprobarea acestui proiect, Ministerul Culturii, Consiliul Județean, Primăria Iași și Consiliul Local Iași, alături de compania Iulius, să nu aprobe acest proiect, păgubos pentru istoria, dar și turismul orașului, pe termen mediu și lung. Ne dorim dezvoltare economică, dar una sustenabilă, fără afectarea acestui prețios patrimoniu de valoare națională și internațională. Subliniem faptul că nu urmărim oprirea investițiilor în zona de vale a Iașului, ci doar sistematizarea și mai buna organizare a acestora, cu respectarea perspectivei asupra șirului de monumente de pe cornișa orașului – unde adăugăm și ansamblul Mitropoliei – și punerea în valoare a patrimoniului istoric existent. Creșterea, dezvoltarea reprezintă fenomene firești și necesare pentru oraș, dar nu cu orice preț.

Nu dorim ca Palatul Culturii – depozitar al unor importante fragmente din tezaurul istoric și cultural din Moldova, și biserica Trei Ierarhi – loc de veci al unor personalități marcante ale istoriei românilor, precum Alexandru Ioan Cuza, Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir, să devină niște anexe în peisajul urban al Iașilor epocii contemporane. Solicităm respectarea punctului de vedere al specialiștilor în patrimoniu din Iași, care nu au fost consultați pe traseul aprobării acestui proiect. Solicităm renunțarea la ideea amplasării unor blocuri de mare înălțime în zona centrului istoric; acestea pot fi ridicate în alte zone ale orașului. Solicităm o dezbatere publică privitoare la acest proiect, dar și la altele, care afectează dezvoltarea urbanistică echilibrată a Iașului. Solicităm aprobarea cât mai rapidă a Planului de Urbanism General al municipiului Iași, document fără de care orașul evoluează într-un mod necontrolat.
Solicităm respect față de trecutul orașului, responsabilitate față de prezent și viziune pentru viitor.

Vezi lista semnatarilor.

[tabby title=”Poziția primarului”]

Am citit cu maximă atenție scrisoarea deschisă – semnată de un număr important de intelectuali de reală valoare din Iași și nu numai – referitoare la proiectul urbanistic intitulat generic «Palas 2» și aș dori să le adresez următoarele rânduri.

Vreau să declar de la început că apreciez grija pe care o arătați culturii și istoriei seculare ale Iașului. Vă mulțumesc pentru punctul de vedere pertinent și vă asigur că tratez cu seriozitate orice inițiativă menită a modela profilul edilitar al orașului. Vă încredințez, de asemenea, că nu voi accepta niciodată mutilarea minunatelor monumente ale Iașului, dimpotrivă, le protejez și le pun în valoare, la fel cum nu voi bloca nicicând proiectele de modernizare a orașului, fără de care nu am putea susține cultura și apăra patrimoniul nostru istoric.

Voi milita întotdeauna pentru impunerea unui echilibru între nevoia de dezvoltare a comunității ieșene și obligativitatea de a respecta și duce mai departe moștenirea culturală a Capitalei Moldovei. Sunt convins că aceasta este singura cale rațională de a face din Iași unul dintre cele mai dinamice orașe din estul Uniunii Europene.

Sunt în același timp un adept sincer al dezbaterilor organizate între toate părțile implicate și consider că specialiștii trebuie să aibă ultimul cuvânt. Prin urmare, vă promit că voi analiza cu temeinicie toate pozițiile care vor fi exprimate la dezbaterile din zilele următoare referitoare la proiectul «Palas 2», pentru a găsi cele mai bune soluții de punere în practică a acestei investiții de sute de milioane de euro.

După cum probabil știți, în acest moment, investitorul a propus doar câteva idei, care abia după dezbaterile programate în perioada următoare vor căpăta forma unui concept, a unei viziuni edilitare. Tocmai pentru ca viziunea rezultată să fie cât mai benefică Iașului, vă invit să participați în număr cât mai mare la aceste dezbateri. Unul dintre rolurile esențiale ale unei elite este tocmai acela de oferi expertiză, de a promova și apăra adevăratele valori ale comunității!

[tabby title=”Punct de vedere Palas”]

Ca urmare a scrisorii deschise inițiată de domnul profesor Laurențiu Rădvan și la care au aderat personalități din mediul academic și cultural ale Iașului, dorim să facem următoarele precizări:

Întrebările și neliniștea exprimate în scrisoarea deschisă sunt repere legitime, pe care, la rândul nostru, le-am analizat înainte de a propune proiectul de extindere Palas. Față de fiecare dintre acestea avem o abordare amănunțită, bazată pe studii aplicate de arhitectură și urbanism. Niciun aspect din cele menționate nu reprezintă unul care să nu fi fost deja supus unei analize obiective din toate unghiurile și nimic nu este mai important decât să nu îi dezamăgim pe cei care doresc respectarea istoriei orașului. Din păcate, unele persoane, cu sau fără expertiză în domeniu, au preluat selectiv informații și le-au prezentat într-o manieră distorsionată.

Subliniem faptul că dezvoltările urmează cursul firesc, fiind într-o etapă în care este consultată opinia publică și că, la acest stadiu, avem propuneri, nu proiecte definitive. Suntem deschiși oricăror sugestii și vă asigurăm că avem viziunea și dorința de a face lucrurile bine.

Acesta este și rolul dezbaterii publice organizate miercuri, 4 decembrie 2019, unde vor fi abordate toate aceste aspecte și unde îi invităm să participe pe toți cei care au manifestat interes față de proiectele propuse.

[tabbyending]

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top