Proiecte publice
Încep lucrările la Casa Dosoftei
Consiliul Județean a semnat cu firma Iasicon contractul de execuție a lucrărilor de restaurare a Muzeului “Sfântul Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, în valoare de circa 1,8 milioane lei. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 3,7 milioane lei, iar CJ a obținut finanțare europeană pentru restaurarea monumentului istoric în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Lucrările vor dura maxim 12 luni de la semnarea ordinului de începere, iar firma va asigura garanția pentru o perioadă de 5 ani de la recepție.
Ce lucrări vor fi efectuate:
Zidurile muzeului vor fi reabilitate, atât la interior cât și la exterior, deoarece piatra aflată în structura acestora se macină și se deteriorează, rezultând un praf care se depune pe exponate. Ușile exterioare din lemn de stej ar vor fi restaurare, iar ferestrele vor fi înlocuite. Instalația termică va fi refăcută complet, clădirea fiind acum deservită de o centrală termică veche, electrică, incompatibilă cu necesitățile unui spațiu muzeal amplu care adăpostește valori de patrimoniu. Toate vitrinele expoziționale vor fi înlocuite. Totodață va fi schimbată și instalația electrică, asigurând astfel respectarea normativelor, dar și punerea în valoare a obiectivului cultural. Investiția prevede și realizarea rampelor de acces pentru persoanele cu dizabilități. Constructorul va realiza proiectul respectând principiile restaurării, sub supravegherea unei persoane atestate în lucrări de refacere a monumentelor istorice, spun oficialii CJ.
„Casa Dosoftei” va fi dotată cu sisteme de supraveghere, asigurare antiefracție și antiincendiu în toate încăperile, conform cerințelor ISU. În apropierea monumentului istoric va fi montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris și în limbajul Braille.
Conform atestărilor documentare, “Casa Dosoftei” a fost construită în timpul domniei lui Antonie Ruset, între anii 1677-1679, iar până în anul 1686, a fost sediul celei de a doua tiparnițe din Iași.În prezent, clădirea găzduiește secția de literatură veche din ca drul Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Printre exponate se numără și Cazania, scrisă de Mitropolitul Varlaam Moțoc în anul 1643, considerată prima tipăritură în limba română din Moldova.