Connect with us

Investiție de peste 110 milioane euro, la doi pași de Iași

Foto: infoprut.ro

Proiecte publice

Investiție de peste 110 milioane euro, la doi pași de Iași

Autoritățile române și cele din Republica Moldova au anunțat că preluarea Vestmoldtransgaz a fost finalizată, iar acum Transgaz trebuie să termine la termen gazoductul IașiChișinău, potrivit agențiilor de presă.

„Relevanţa implicării Transgaz în achiziţionarea Vestmoldtransgaz este legată de finanţarea, construcţia şi exploatarea interconectării Iaşi-Ungheni în condiţii de predictibilitate şi siguranţă. În plus, prin crearea premiselor necesare construirii gazoductului Ungheni – Chişinău, care va conduce la extinderea activităţii Transgaz în Republica Moldova, Transgaz îşi va reconfirma statutul de jucător regional”, a declarat ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă.

Investiția în gazoductul Ungheni – Chișinău ajunge la peste 110 milioane euro. Pentru realizarea gazoductului Iași – Ungheni au fost necesari peste 26 miliaone euro, obiectivul fiind inaugurat în 2014. O parte din finanțare (7 milioane euro) a fost asigurată de Uniunea Europeană.

O investiție de 110 milioane euro în extinderea gazoductului spre Chișinău ar determina o capacitate de transport anuală de 1,5 miliarde emtri cubi de gaz (171.000 metri cubi pe oră).

Construcția conductei Ungheni-Chişinău presupune reforme profunde în sectorul gazelor în Moldova: reforma tarifelor de energie, reforma comportamentului  companiilor de stat care nu plătesc, reforma sistemului de protecţie socială. Toate aceste reforme sunt posibile, chiar dacă sunt foarte dificile”, se arată într-un studiu realizat de un centru analitic independent din Republica Moldova (Expert-Grup).

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

To Top